Închide

Ce idei de afaceri pun în luptă tinerii antreprenori din Cluj, în competiţie cu startup-urile vecinilor europeni

EconomieTop News by Kristina Reştea - aug. 03, 2017 0 1174

Proiecte sociale sau cu roboţi, aplicaţii care eficientizează comanda la restaurant, comunicarea pe social media sau plata facturilor – sunt câteva dintre ideile pe care le transformă în afaceri antreprenorii în Cluj şi care urmează să intre în competiţie cu idei din alte nouă ţări europene. Zece ţări din Europa Centrală concurează la 12 categorii în cadrul Central European Startup Awards, o competiție care face parte din Global Startup Awards – unde sunt premiate cele mai bune startup-uri din 25 de țări din întreaga lume. România și-a desemnat startup-urile finaliste în cadrul Central European Startup Awards în urmă cu câteva zile, iar de azi începe etapa de vot. Fără să fie Silicon Valley-ul mult visat, Clujul găzduieşte totuşi o efervescenţă nouă pe piaţa startup-urilor şi are reprezentanţi la aproape toate categoriile, în faza naţională a concursului.

Lista integrală a finaliştilor din România poate fi consultată AICI

Am trecut în revistă concurenţii şi vă prezentăm câteva afaceri lansate la Cluj.

Startup-ul anului e categoria care urmăreşte cea mai bună dezvoltare, bazată pe creştere, inovare şi impact al produsului/serviciului pus pe piaţă de companie. Unul dintre candidaţi e Visitor Analytics, un proiect care simplifică citirea datelor de trafic pentru site-uri şi e utilizabil şi pentru cei din afara sferei tehnice. Tot în această categorie e încadrată şi aplicaţia Fast Order, care face viaţa mai uşoară în restaurante şi permite utilizatorilor să plaseze comanda sau să ceară nota de plata, de pe telefon, să facă review-uri sau să comunice cu alţi utilizatori. E vorba despre un startup fondat de clujeni şi sprijinit de antreprenorul Bogdan Herea.

La categoria „Best New Comer” (cel mai bun nou-intrat pe piaţă) găsim startup-ul SkillView, care propune o platformă ce oferă posibilitatea companiilor de IT să intervieveze angajaţi la distanţă, punându-le la dispoziţie atât soluţia de interviu, cât şi managementul acestuia. Produsul a fost lansat de doi timişoreni, Răzvan Avram şi Alexandru Aciu, dar a câştigat o finanţare din partea fondului clujean Risky Business, cei doi urmând să se dedice dezvoltării produsului la Cluj.

Categoria „Best Social Impact Startup” a fost concepută pentru startup-urile care vin cu soluţii la probleme sociale, de mediu sau din domeniul cultural. Şi aici Clujul e prezent. Buy and Help a lansat un website care ajuta la finanţarea cazurilor sociale din Romania, folosindu-se de comerţul online şi marketingul afiliat. „Prin parteneriatele pe care le avem cu magazinele online, te putem ajuta să donezi bani unor cauze sociale fără să plăteşti nimic în plus”, spun fondatorii proiectului. Ideea Buy and Help a venit după o experienţă tristă de spital – vizita la bunica bolnavă, povestea iniţiatorul alpicaţiei, Radu Popescu. O altă idee prezentă în competiţie e Sowat. Khaled Al Mezayen, CEO şi co-fondator Khar & Partners, a conceput și fabrică la Cluj (pe paltforma Energom) sisteme transportabile de purificare a apei, gândite pentru comunităţi mici, de 500-5000 persoane.

Best Fintech Startup e categoria unde s-au înscris startup-urile care vin cu servicii financiare. Printre concurenţi se numără Ebriza – o casă de marcat virtuală, software as a service, finanţată deja de fondul Risky Business. Mai multe detalii AICI . La aceeaşi secţiune concurează şi Younify, cu o aplicaţie care vrea să simplifice plata facturilor şi transferurile bancare. În noiembrie anul trecut, echipa a luat două premii în cadrul primei ediţii a festivalului de tehnologie echFest de la Cluj – unul pentru cel mai bun pitch la hackathonul din primul weekend, cu o aplicaţie de digital banking, şi un premiu la Premiile Industriei pentru cel mai promițător start-up în fază incipientă. Youssef Hautier e co-fondatorul Younify şi a venit în România din Elveţia, după ce s-a întlnit cu Bogdan Herea, CEO al Pitech+Plus din Cluj. Compania are echipa de produs şi dezvoltare la Cluj şi cea de Business şi Marketing la Bucureşti. Mai multe AICI

La secţiunea „Best IoT Startup” cocurează şi „cercetaşii” care au lansat Brainy Ant la Cluj. Echipa BrainyAnt aduce pe piaţă o platformă care le va permite celor care vor să cumpere roboţi să-i testeze de la distanță. Tinerii antreprenori au câştigat în acest marele premiu la conferinţa Techsylvania: o excursie de muncă în Silicon Valley, unde pot găsi parteneri şi investitori. Citeşte mai multe despre ei AICI

Există şi o categorie unde se pot vota fondatori de companii – Founder of the Year – aici, printre finalişti, se numără Xenia Muntean din Republica Moldova, parte din echipa care a lansat la Cluj Planable, incubat la Spherik şi câştigător de competiţie Techsylvania. Planable a fost recent acceptat la acceleratorul Techstars din Londra, fiind prima companie românească ce reușește să ajungă la unul dintre cele mai cunoscute programe de accelerare din lume. În lista de competitori pentru titlul de „Investitorul Anului” apar Risky Business – un fond lansat în acest an la Cluj, dar şi Marcelus Suciu (Marty, Risky Business).

Şi categoria „Cele mai bune programe de accelerare” are propuneri de la Cluj: Spherik, conceput în cadrul Liberty Technology Park şi Risky Business. Spherik a lansat în aprilie noul program de accelerare pentru cei care vor să dezvolte startup-uri tech cu impact la nivel global. Ajuns la a patra ediție, programul de accelerare al Spherik a venit cu o echipă operațională nouă și cu 1 milion de euro de pus la bătaie pentru startup-urile care au în plan dezvoltarea globală la finalul programului. La începutul anului o parte din fosta echipa din spatele acceleratorului Spherik, împreună cu investitori din domeniul IT și din afara sectorului-vedetă au lansat un program dedicat noilor afaceri: Risky Business. Proiectul venea cu o noutate: nu e vorba numai de un program de accelerare, ci de unul care vine la pachet cu un fond dedicat start-up-urilor. Peste 30 de oameni de afaceri din Transilvania au decis să finanţeze startup-uri accelerate la Cluj, prin proiectul Risky Business. Fondul are la dispoziţie 250.000 de euro pentru aproximativ 10-15 echipe în 2017. Mai multe informaţii AICI şi AICI

Şi, pentru că startupurile au nevoie de un mediu de lucru bun, există şi secţiunea „Cel mai bun spaţiu de coworking”, unde apare şi ClujCowork.

Cum se desfăşoară concursul

Nominalizările s-au deschis în 31 martie şi s-au închis în 20 iunie, iar în 28 iulie organizatorii au publicat listele finaliştilor din fiecare ţară. În 3 august se deschide votul public, iar din 18 septembrie începe seria de evenimente naţionale – finala din România are loc la Cluj, chiar în 18 septembrie.
Pe 29 septembrie vor fi anunțați câștigătorii locali ai competiției, urmând ca pe 4 octombrie să se deschidă sesiunea regională de votare. Marea finală a competiției Central European Startup Awards va avea loc pe 23 noiembrie, la Sofia. Găsiţi AICI lista cu membrii juriului.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.