Închide

Nu e de glumă: primul COD ROȘU de caniculă în Cluj, meteorologii se așteaptă sâmbătă la record istoric de temperaturi ridicate

ActualitateTop News by Actual de Cluj - aug. 03, 2017 0 1302

Întreaga țară se află sub alertă de temperaturi extreme, mâine și sâmbătă: jumătatea de vest a țării, inclusiv Clujul, se află sub cod roșu de avertizare meteorologică, cel mai grav.  E prima dată când județul se află sub avertizare de cod roșu iar meteorologii se așteaptă ca sâmbătă să fie înregistrată cea mai înaltă temperatură din istorie – cel puțin de când există măsurători.

Narcis Maier e șeful serviciului de prognoză de la Centrul Regional de Meteorologie din Cluj și spune că e prima dată când județul se află sub cod roșu de avertizări meteo, de când există astfel de coduri, din 2006. În plus, Maier se așteaptă ca în weekend să fie depășit recordul de temperatură ridicată înregistrat în Cluj, 38,5 grade în 25 august 2012. „Ne așteptăm să fie depășit în aceste zile, cred că sâmbătă va fi depășit”, spune el.

Meteorologii avertizează că vineri și sâmbătă valul de căldură care a debutat încă de luni 31 iulie va continua să se intensifice, iar disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități și se va situa frecvent, în zonele joase de relief, între 82 și 84 de unități. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 și 25 de grade, dar în zonele de câmpie și de podiș ale județelor Cluj, Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Sălaj, Mureș, Alba, Hunedoara, Mehedinți și Dolj, se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei și care se vor situa între 39 și 42 de grade.

Nu toate zonele din județele aflate sub cod roșu de caniculă vor înregistra aceste temperaturi, ci doar cele joase, de podiș și șes. „Zonele joase atrag mai repede căldura decât zona înaltă. Cu cât înaintăm în altitudine temperatura scade, e stratificarea temperaturii în atmosferă; să nu se creadă că vom avea și la munte aceste temperaturi”, spune Maier.

Restul țării se află sub cod portocaliu de temperaturi extreme – în Moldova, Dobrogea, Muntenia și local în Maramureș, Transilvania și Oltenia temperaturile maxime se vor situa, în general, între 36 și 39 de grade, valori cu mult mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei. Treptat, valul de căldură se va restrânge către regiunile sudice și va persista până spre mijlocul săptămânii viitoare. Gradul de instabilitate atmosferică va fi în creștere, în special în zonele de munte și în jumătatea de nord a țării.

Codul roșu e instituit de meteorologi atunci când aceștia se așteaptă ca fenomene meteorologice prognozate – vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceaţă, în acest caz caniculă – să fie periculoase, cu un grad de intensitate foarte mare şi cu efecte dezastruoase.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu