Închide

Zonă de recreere inedită pentru pacienții de la Spitalul de Pediatrie din Cluj-Napoca. A fost amenajat în 2 luni la inițiativa unei asociații, cu fonduri private

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iul. 06, 2022 0 483

„Curtea Poveștilor” a fost inaugurată în cadrul Clinicii de Pediatrie III din Cluj-Napoca. Este vorba despre un părculeț tematic amenjat în curtea clinicii după un concept al asociației  Educalise, cu ajutorul voluntarilor și a unei finanțări private venită din partea unei companii cu capital american. Curtea cu pricina nu mai fusese modernizată de 7 ani de zile. Sub sloganul, „Educația de astăzi schimbă ziua de mâine”, fondatoarele asociației, Cristina Sălăgean și Mădălina Hadea, au reușit să îmbine educația cu distracția, iar zona a prins deja la copiii pacienți care au lăudat-o pe rețelele sociale. Spațiul de joacă și recreere destinat copiilor și adolescenților (circa 5000 anual, potrivit statisticilor unității medicale) care trec pragul Clinicii de Pediatrie 3 a fost amenajat în 2 luni cu o investiție de 30.000 lei și cu ajutorul a 30 de voluntari.

 

„Este vorba despre o asociație relativ mică, care a luat naștere acum un an pornind de la un joc de șah pictat pe asfalt și având piese mobile” declară Cristina Sălăgean de la Asociația Educalise. „Curtea a fost gândită ca spațiu atât pentru copii și însoțitori, cât și pentru cadrele medicale. Chiar am găsit câțiva voluntari dispuși să-i învețe pe copii să joace șah în curte”, completează Mădălina Hadea, cofondatoare a asociației.

Curtea poveștilor amenajată la Clinica de Pediatrie 3 este un spațiu unde fantezia copiilor poate fi exersată cu brio. Vizitatorii “Curtii Povestilor” pot descoperi comoara lui Piticot în timp ce stau pe bancuțe multicolore, se pot distra jucând sah cu piese uriase, pot să citească sub ferestrele cu flori, să petreacă timp la căsuța cu povești sau sa afle povestea bicicletei cu roți mobile. „Am pus în spațiul creat de noi, două uși: una roșie și una verde. Ușa roșie e a lui Moș Crăciun, având o cutie poștală în care copiii pot pune scrisori adresate Moșului, iar săptămânal vine un elf și le ia. Astfel, pe parcursul șederii la spital, părinții își pot încuraja copiii să scrie scrisori Moșului. Ușa verde e a lui Grinch, care și-a dat seama că vrea să devină bun. Și această ușă este însoțită de o cutie poștală. Sunt scrisori pe care un “spiriduș” le strânge săptămânal și le trimite către Polul Nord” explică Mădălina Hadea.

Din perspectiva Clinicii de Pediatrie 3, este vorba despre concept de loc de joacă în cadrul unui spital care va crea o relație și mai bună cu pacienții și aparținătorii acestora, chiar prin încurajarea interacțiunilor în social media, mai ales prin prezența unui perete cu o bancă 3D. Prin proiect, conducerea Unității Medicale spune că vrea să își consolideze contactul cu pacienții și însoțitorii acestora și îi încurajează să își spună părerea cu privire la unitatea medicală clujeană. „Vizita la spital este asociată cu un eveniment neplăcut sau unul foarte puțin plăcut, dar de când există parcul, vizita la medic este mult mai plăcută și adesea copiii pleacă cu greu din curtea clinicii”, a explicat șeful Spitalului de Pediatrie, Dr. Prof. Sorin Man.

Potrivit statisticilor, circa 5000 de copii cu vârstele între 1 și 18 ani trec anual pragul unității medicale din Cluj. O parte dintre aceștia rămân internați alături de aparținătorii acestora.

Curtea Poveștilor este destinată tuturor pacienților, de la copii la adolescenți. Există o zonă de șah în care se vor desfășura activități cu voluntarii, care vor explica copiilor între 4 și 14 ani modul în care se joacă șahul și care este rolul fiecărei piese. De asemenea, în parc sunt amplasate băncuțe care să permită iubitorilor de lectură să citească în aer liber, băncuțe care urmează să fie folosite de voluntarii povestitori atunci când vor desfășura activități cu cei mici, dar funcționează și o zonă dedicată adolescenților care dețin deja conturi de social media.

Fondatoarele Asociației Educalise spun că și-au îndreptat atenția spre grădinile și curțile spitalelor deoarece acestea sunt prea puțin luate în considerare în bugetele anuale și multe dintre ele nu inspiră cea mai mare încredere.  „Vedem multe obiecte neutilizabile împrăștiate prin curțile spitalelor, iarbă și spații verzi puține sau neîngrijite, rareori băncuțe pentru toată lumea, uneori chiar părând transformate în parcări neoficiale”, arată ele.

„Ultima reamenajare a curții clinicii a fost facută în urmă cu 7 ani, deci era momentul să introducem noi elemente de decor care să schimbe povestea mersului la doctor”, a adăugat Cristina Sălăgean, co-fondator al Asociației Educalise.

Curtea Poveștilor a presupus o investiție de 30.000 lei și a fost amenajată în 2 luni cu ajutorul a 30 de voluntari. Finanțarea a fost asigurată de Yardi România.

Planul Asociației Educalise este ca în viitor să reușească să organizeze un orar săptămânal prin care voluntarii să vină la Curtea Poveștilor și să îi invețe pe cei mici care sunt regulile șahului. Volunrari din cadrul asociației au mai fost implicați în proiecte de pictare a spațiilor din spitale înca din 2013, când au pus culoare pe pereții clinicii clujene. În prezent asociația derulează programe în mediul rural pentru amenajarea unor săli multimedia în școli.

(Text Gabriela Georgiana POP, Istorie anul II)

(sursă foto: Asociatia Educalise/Facebook)

Nici un comentariu

Scrie un comentariu