Închide

Festival în premieră la Cluj dedicat comunității rome din Pata Rât. Vine Prințesa de Aur și Alex de la Cluj dar și Andrei Dinescu, cu trupa Impex

ActualitateFestival by Actual de Cluj - iul. 06, 2022 1 648

Festivalul Khetane (împreună în limba rromani – n.red.) va fi organizat în premieră anul acesta la Cluj, între 12 și 14 august, în Pata Rât. Festivalul este inițiat de Fundația Alt Art, împreună cu oameni din comunitatea de romi și este finanțat, preponderent din fonduri nerambursabile. Programul festivalului este disponibil pe www.radiopata.ro (radioul comunității) iar intrarea este gratuită. „Nu este un festival de manele”, explica Szakacs Istvan de la Fundația Alt Art, însă se vor cânta manele și muzică lautărească, cap de afiș fiind Prințesa de Aur și Alex de la Cluj. Directorul artistic al festivalului este Andrei Dinescu, fiul scriitorului Mircea Dinescu, care va cânta și în cadrul festivalului cu trupa sa, Impex, cu care cântă manele combinate cu muzică rock și cea electronică.

 

„Este al zecilea an de când lucrăm în Pata Rât. Ideea ne-a venit la începutul anului în cadrul echipei radioului comunitar pe care l-am înființat cu fonduri norvegiene la Pata Rât. Primăria ne-a finanțat în anii aceștia cu un leu din zece cheltuiți pentru programele de la Pata Rât. Efectiv mi-a ars siguranța când cineva a întrebat de ce nu facem un festival dedicat muzicii romilor. Tiff-ul a organizat un concert de manele cu sala plină, însă romii nu au avut acces la eveniment și la propria cultură. Așa am venit cu acest festival și ne dorim să fie al comunității, nu alt Alt Art. Linda, Pepe, Rita de la Radio Pata sunt în echipa de organizare a festivalului”, a spus Szakacs Istvan de la Fundația Alt Art.

Rezumat, manifestul festivalului este „o comunitate mutată cu forța își afirma prezența în oraș”. În statisticile oficiale, la Pata Rât trăiesc 1400 de oameni (potrivit unui studiu făcut de UBB acum 8 ani), însă cifra este mult mai mare, circa 2500 de persoane. Festivalul porneşte de la dorinţa locuitorilor din Pata Rât de a avea propriul lor festival care să ofere un program cultural alcătuit după preferinţele lor.

Timp de 3 zile, în perioada 12-14 august, în cadrul Khetane vor avea loc evenimente culturale: concerte, proiecţii de film, prezentări de modă, dezbateri, activităţi pentru copii etc., toate gândite şi adaptate special pentru a facilita interacţiuni sociale incluzive.

„În orașul de cinci stele, nu e loc de manele. Din dorința asta am plecat, de la dorința de a ne exprima cultura. De la ideea de muzica romilor în ghetou. Am fost întrebați din prima, dacă vine Salam. Vine Prințesa de aur, alte staruri nu am reușit deocamdată să aducem. Salam și Tzancă au probabil un program încărcat. Vrem să arătăm că cultura noastră poate fi mișto, poate fi publică. Lumea ascultă manele, știe versurile, dar în cercurile de prieteni nu recunoaște acest lucru. Vrem să normalizăm muzica din orașul nostru, să unim comunitățile”, a indicat Pepe, reprezentant al comunității care lucrează în cadrul radioului comunitar din Pata Rât.

„Festivalurile organizate până acum la noi nu au fost adresate romilor, nu sunt festivaluri deschise. Rasismul și segregarea ne-au adus în situația paradoxală în care romii nu au acces la proprii lor artiști.  Vrem prin acest festival din Cluj să arătăm comunității rome propria lor bogăție. Manelele sunt un produs al unei culturi și sunt artiști extrem de talentați care cântă muzică specifică comunității rome”, a spus Dinescu.

Acesta va și cânta în cadrul festivalului alături de trupa sa, Impex – care îmbină manele cu muzica rock și cu cea electronică.

„Este o comunitate condamnată la invizibilitate cu forța, o comunitate traumatizată istoric și retraumatizată zilnic. Oamenii nu aleg să trăiască acolo, au fost aruncați la gunoiul social. Festivalul va cuprinde și dezbateri despre manele la care vor veni oameni importanți, Andrei Dinescu, persoane din cadrul Academiei de Muzică. Vor avea loc prezentări de modă, vor fi și activități pentru copii. Festivalul va avea loc pe un teren proprietatea companiei Brantner pe care încape jumătate din Cluj. Noi estimăm un număr de participanți de 1000 de persoane pe zi. Încercăm o colaborare cu Facultatea de Arhitectură care va asigura mobilierul din cadrul festivalului. Queer Sisterhood sunt alături de noi. Va fi și o zona de foodcourt operat deja de celebrul restaurant Brotex. Vom încerca să facilităm și un autobuz care să aducă publicul la festival”, a mai explicat Szakats.

Despre reticența celor din exteriorul comunității de a participa la eveniment, Pepe a spus că nu o să fie niciun fel de pericol, orice gagiu (străin în limba rromani – n.red.) fiind binevenit să stea la o bere și să cunoască oamenii din comunitate oferind ca exemplu evenimentele organizate de Jazz in the Park în comunitate.
„Am discutat cu organizatorii TIFF și Jazz in the Park și ne-au spus că, cu cât vin mai multe forțe de ordine, cu atât se incită la nervi. Vom ține această problemă la minim. Am făcut anual ateliere în Pata Rât, nici măcar nu s-a încruntat nimeni. Problema poate fi în capul clujenilor”, a completat și Szakacs.

Bugetul  festivalului este estimat de 70-80.000 de euro iar programul complet de disponibil pe www.radiopata.ro. Despre sponsorizările private, Szakacs a mai spus că, în general, firmele din Cluj nu vor să se asocieze cu Pata Rât, însă există o sponsorizare de 4000 de lei acordată festivalului. „Copleșitor este faptul că clujenii au fost alături de fiecare campanie de stângere de fonduri pe care am făcut-o în Pata Rât. Cred că clujeanul deja știe și simte doar trebuie ca această mobilizare să fie conștient asumată cerebral”, a conchis reprezentantul Alt Art.

(Andreea Pop, Istorie Anul II)

 

Un comentariu

Scrie un comentariu