Ziua Europei e marcată la Cluj, azi, situația din Ucraina e în prim-plan
Actualitate by Actual de Cluj - mai 09, 2022 0 165
Ziua Europei e marcată la Cluj, azi, dezinformarea, discursul populist și situațiile de criză, în special situația din Ucraina, sunt în prim-plan.
De Ziua Europei la centrul Europe Direct Cluj trei voci pregnante ale comunității clujene dezbat ultimele evoluții în ceea ce privește dezinformarea, discursul populist și răspunsul UE la situațiile de criză. Cei trei sunt președintele Asociației Profesioniștilor din Presă – Cluj, jurnalista Codruța Simina, lectorul universitar Mihnea Stoica și respectiv profesorul universitar Ioan Hosu. Gazda este managerul centrului Europe Direct Cluj, Lia Valendorfean, fost jurnalist și expert în relații publice. Dezbaterea este transmisă pe facebook live între orele 12-14 și va putea fi vizionată și ulterior tot pe pagina Europe Direct.
Comisia Europeană și-a deschis porțile în ziua de sâmbătă, 7 mai, la Bruxelles, unde s-a putut vizita sediul principal al Comisiei, clădirea Berlaymont, între orele 10 și 18. Vizitatorii și-au putut manifesta sprijinul pentru Ucraina, lăsând un mesaj pe Zidul solidarității. Vizita se poate face și virtual. Chiar și după Ziua Europei, oamenii aflați în trecere prin Bruxelles, sunt invitați să intre pentru a vizita expoziția permanentă ”Experience Europe”, care oferă o perspectivă asupra activității, priorităților, politicilor și valorilor europene, într-un mediu interactiv. În România, pentru a celebra Ziua Europei și Reprezentanţa Comisiei Europene a lansat o campanie intitulată ”Chipurile solidarităţii europene”, care constă într-o expoziţie de fotografii ale unor fotojurnalisti – Bogdan Buda, Alex Nicodim, Sabin Cirstoveanu, Adriana Neagoe, Paul Ursachi, Ilona Andrei, Casian Mitu, Silviu Filip, George Călin, Octav Ganea – ce documentează solidaritatea românilor cu persoanele care au părăsit Ucraina în urma invaziei ruse, grija și căldura cu care cetăţenii ucranieni au fost primiți de români în orașele de graniță, în centrele de refugiați și în casele lor. Campania se desfăşoară timp de o lună, iar poveştile spuse prin intermediul fotografiilor vor putea fi urmărite de publicul larg atât în diferite spaţii publice, la metrou, Aeroportul Otopeni din Bucureşti, dar şi în mediul online, pe website-ul și pe conturile Comisiei Europene in România de pe rețelele sociale: Facebook, Instagram, Twitter, YouTube.
Ziua Europei marchează semnarea Declarației Schuman din 9 mai 1950. Aceasta a descris un plan ambițios pentru a asigura pacea pe termen lung în Europa după al doilea război mondial și este considerată începutul Uniunii Europene de azi.