Închide

Zidul parapet, groapa și calitatea vieții pietonilor pe Calea Turzii

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iun. 27, 2019 1 1452

O clădire propusă pe Calea Turzii de proiectanții de la Planwerk a fost prilej de hârjoneală în comisia de urbanism după ce arhitecții membri l-au pornit pe Boc împotriva proiectului. Inițial edilulul a felicitat proiectanții pentru că înlocuiesc benzinăria afectată cu o construcție nouă. Apoi s-a declarat împotriva împrejmuirii-zid propusă la nivel de trotuar, pe Calea Turzii, calificând intervenția drept ”o monstruozitate.”

În locul benzinăriei Rom Petrol de pe Calea Turzii, proiectanții de la Planwerk au propus pentru societatea Gela Com o clădire cu 8 apartamente, un spațiu pentru servicii și anexe, pe o parcelă de 480 mp. De altfel, arhitectul Tiberiu Ciolacu de la Planwerk a spus că prin documentația de urbanism se demonstrează construibilitatea parcelei care are o suprafață mai mică decât cea cerută în Planul Urbanistic General (800 mp). Accesul auto la viitoarea construcție cu două niveluri de subsol, parter, etaj și două etaje retrase urmează să se facă prin intermediul unui ascensor, cu rampă.

Arhitecții din Comisie s-au contrat inițial cu privire la o altă soluție de acces a mașinilor, fără rampă, asupra felului în care se așteaptă ca să se intre în imobil în cazul în care există mai multe mașini sau unele ies simultan. Apoi s-au contrat cu proiectantul cu privire la spațiul comercial propus. Arhitectul Adrian Iancu a atras atenția că respectivul spațiu nu poate fi prevăzut la subsol, așa cum este în proiect.  Ciolacu a contrargumentat și a spus că definiția din lege a subsolului este clară. Iancu a continuat și a catalogat chestiunea ca o invenție care, după avizul de la pompieri, va fi catalogată drept demisol.

Primarul Boc a a ținut să pună punct polemicii și să aducă în atenția comisiei discuția legată de indicii proiectului, primarul arătându-se interesat dacă ei sunt minimi sau maximi. Iancu l-a lămurit: merg pe maxim. Comisia a luat în discuție, tot la inițiativa primarului, chestiuni legate de vecinătăți și distanțe față de acestea. Proiectanții au arătat că le respectă. Cei din comisie au luat în discuție împrejmuirea spre Calea Turzii propusă prin proiect, un parapet care mărginește clădirea cu deschideri și trepte spre viitoarea construcție. Arhitecții din comisia de urbanism au arătat că acesta nu este potrivit. Alte voci au spus că e prevăzut tocmai pentru a proteja pietonii care  circulă pe Calea Turzii, „să nu cadă în groapa creată”. Când a auzit de groapă, Boc a preluat discuția și a cerut renunțarea la zid, calificându-l ca pe o „monstruozitate” care afectează trotuarul de pe o arteră emblematică a orașului. „Panta trotuarului trebuie unită la clădire”, s-a mai recomandat de cei din aparatul de specialitate a edilului.

Proiectantul a arătat că termenul de „groapă” folosit de cei din comisie nu se aplică la nimic din proiecte, că nu există și că nivelul situat sub trotuar de pe Calea Turzii este prevăzut cu geamuri. „Clădirea are o curte de lumină de 2 metri pe 30 de metri. Nu e vorba despre nicio groapă. Trotuarul de pe Calea Turzii nu este afectat în niciun fel”, a spus Ciolacu.

„O chestiune intruzivă, pe nepusă masă acolo”, „trotuarul trebuie să fie coerent”, „faceți spațiu verde între trotuar și clădire”, „abordare cu scări dinspre totuar pare că duce la o fundătură”, au mai insista câțiva membri din Comisia de Urbanism.

„Ca principiu urăsc îngrădirea spațiilor publice. Mi se pare monstruoasă. Nu știu dacă e groapă sau nu, sau cum o numiți voi, dar nu e în regulă”, mai spus și Boc.

Arhitectul Tiberiu Ciolacu s-a arătat vehement împotriva cerințelor arătând că prin certificatul de urbanism i se arată că este nevoie de împrejmuire. El a cerut chiar să fie specificat în scris că i se cere renunțarea la respectivul parapet.

„Trebuie să găsiți o altă variantă de racordare a terenului la trotuar deoarece strada urcă și se creează o diferență de nivel care este în dreptul unui acces principal. Din clădire ajungi să vezi tălpile oamenilor ca imagine. Nu cred că nu este posibil să găsiți o altă soluție”, recomandat arhitectul Voicu Bozac, membru în comisie.

Ciolacu a spus că nu crede că beneficiarul va fi de acord.

Boc a insistat și a apelat la responsabilitatea proiectantului care dă o imagine orașului prin propunerile pe care le face. „Comisia este cea care decide până la urmă. Bolțarii, gardul nu sunt cea mai potrivită soluție pentru Cluj. Oamenii vor merge și vor vedea și vor zice <<uite ce clădire a aprobat Boc astă acolo.>> O terasă, o ușă de sticlă dă ștaiful unei construcții, arată calitatea. Aici noi aprobăm lucruri de referință care să inspire. Parapetul nu este imaginea pe care mi-o doresc pentru Cluj”, a mai spus edilul-șef.

Arhitectul Vlad Negru a ținut să spună că îi place clădirea la care s-a ajuns, însă le-a recomandat proiectanților o mai mare flexibilitate având în vedere că regulamnetul PUG cu împrejmuirea este foarte greu de aplicat în cazul acesteia. Ciolacu s-a arătat în continuare sceptic cu privire la recomandările comsiei, așa că Boc i-a sugerat să aștepte alt PUG și alți indicatori, dacă nu dorește să facă cum a sugerat comsia.

sursa foto: documentație PUD Planwerk, Calea Turzii nr.72, www.primariaclujnapoca.ro

Un comentariu

  1. Toti arhitectii din comisia de urbanism sunt niste ipocriti. Pe de-o parte isi promoveaza proiecte, se sustin intre ei si pe de alta parte pun piedici cat cuprinde. E strigator la cer sa legiferezi si sa aprobi regulile jocului tocmai tu cel care joci in piata reglementata.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare