Închide

Volum despre revoluționarul Călin Nemeș publicat în punctul zero al Revoluției din Cluj

ActualitateTop News by Actual de Cluj - dec. 21, 2019 0 667

Intersecția din fața Hotelului Continental din Cluj s-a închis de la ora 15:30 la fel ca în urmă cu 30 de ani, în 1989. Alături de oameni care au trăit atunci Revoluția, de primarul orașului, de alți patrioți care au venit să îi omagieze pe cei care au murit atunci, jurnalistul Tiberiu Fărcaș, cu state vechi în presa clujeană, și-a lansat cartea dedicată revoluționarului Călin Nemeș.

Volumul „Călin Nemeș. Povestea unui revoluționar” s-a lansat în mijlocul Clujului, în același loc și la aceeași oră  unde, în urmă cu 30 de ani, începea Revoluția din Cluj-Napoca declanșată de un grup de tineri. Este cel de-al treilea volum publicat de jurnalistul Tiberiu Fărcaș.

Unul dintre revoluționarii care au ținut acum 30 de ani prima linie a Revoluției la Cluj alături de Călin Nemeș, regizorul Lucian Tănase, aflat în primul rând lângă Călin Nemeș sau Lucian Matiș, a reiterat una dintre temele care încă provoacă răni adânci, faptul că armata nu își cere scuze de fiecare dată când se comemorează victimele.  „Armata a venit azi aici, dar nu e îndeajuns. Armata vreau să-și ceară iertare pentru că a tras în propriul popor, în propriii copii”, a stigat Tănase în intersecția Revoluției, potrivit Transilvania Reporter.

Fărcaș a spus că a scris cartea pentru ca Nemeș și ceilalți revoluționari să rămână în memoria oamenilor, să nu fie uitați, mai ales că sunt cei care au făcut o Revoluție autentică. Jurnalistul a mai spus că deja au mai apărut mărturii noi ale poveștii lui Nemeș și că volumul va fi reeditat și adăugit, cu siguranță.

”În opinia mea (volumul-n.r.) aduce nou o imagine completă a lui Călin Nemeș, alcătuită din amintiri și mărturii ale apropiaților, spectaculoase, inedite. Inclusiv un mesaj din partea fiicei lui Călin Nemeș, Patricia, care nu locuiește în România. Avea doar 5 ani când Nemeș a murit, în vara lui 1993. Cartea reface și atmosfera culturală-boemă a cenaclurilor clujene, unde Nemeș a activat. De asemenea, articole scrise de el, unele republicate pentru prima oară, din colectii de ziare si reviste postdecembriste nationale si locale, fotografii de arhivă cu el si cu pictorul Lucian Matiș, prietenul său bun, mort la Revoluție. De asemenea, o serie de fotografii inedite, nepublicate pănă acum cu Revoluția din Cluj 22 si 23 decembrie, din colecția unui clujean care a a murit acum un an. Este o radiografie care cuprinde și documente oficiale, sentința finală în Dosarul Revoluției și pasajele despre Cluj din Rechizitoriul din dosarul Revoluției care a început în 29 noiembrie 2019 la București”, a explicat autorul.

Documentarea pentru carte a durat câțiva ani. Volumul „Călin Nemeș. Povestea unui revoluționar” costă 30 de lei.

Citiși și:

Marșul aducerii aminte, la Cluj. Zeci de persoane s-au rugat pentru eroii Revoluției

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare