Închide

Visul din IT: sute de tineri își caută job în domeniul unde poți să faci jocuri la locul de muncă

EconomieTop News by Kristina Reştea - nov. 06, 2014 0 1363

 

„Eu merg la Yardi și la BG Soft. Și la HP. Voi unde mergeți?”, zice o tânără din grupul de amici intrați în holul Casei de Cultură a Studenților în zi de târg de job-uri. „Ei, ce prostie! Mergem la toate!”, e răspunsul de strateg al unuia dintre prieteni. Înarmați cu CV-uri și câteva pliante luate de la intrare, câte unul, câte doi sau în grupuri, tinerii fac planul de “atac” pentru vizitarea standurilor instalate pentru Târgul de Cariere în IT, de joi și vineri (6 și 7 noiembrie). Cu IT-ul văzut ca unul dintre rarele sectoare în care s-au făcut angajări constant în ultimii ani în Cluj-Napoca (și cu salarii peste medie), tinerii testează lumea virtuală creată prin IT coborând în lumea reală a pieței de recrutare.

La Târgul de Cariere în IT, organizat de asociația Fapte și desfășurat pe parcursul a două zile, și-au anunțat participarea aproximativ 25 de companii care au nevoie de oameni pentru a-și extinde echipele. S-au mai anunțat și oportunități de carieră în domeniu, adresate studenților și absolvenților: stagii de practică și internship plătit, oferte part-time și full-time. La Târgul de Cariere în IT participă companii ca Accenture, BG Soft, eJobs, Thomsons, Donau, Emerson, Endava, Garmin, HP, Idea Studios, Intel, .msg systems, Pentalog, Siemens, Steelcase și  Yardi Systems, iar printre participanți se mai numără Altom, Arxia, Game Web Creations, FME, Imprezzio Global, ISDC, Net Match, RCS & RDS, Techromix și Ullink.

Numele din IT i-au atras mai ales pe tineri printre standurile amenajate pe două niveluri la Casa de Cultură a Studenților, târgul specializat avându-i de altfel ca public-țintă cu precădere pe proaspeții absolvenți și pe studenți. În prima zi, organizatorii au contabilizat peste 1.500 de tineri programatori, care au discutat cu reprezentanții companiilor angajatoare și au depus aproximativ 800 de CV-uri la standurile acestora. „Tineri programatori”, dar nu doar programatori au încercat să își găsească un loc de muncă printre ofertele companiilor din IT.

 

Galerie Foto: MIHAI HENDEA

 

Cu sau fără experiență, speranța e în IT

“Există posturi și oportunități și pentru cei care nu sunt specializați în domeniu, care nu au experiență, cum sunt eu. Sunt job-uri la nivel de „Juniors”, mai mult pe partea de testare. Dar sunt șanse”, spune Alina, absolventă de Ingineria Mediului, una dintre vizitatoarele târgului care a apucat să evalueze din oferta de stand. “E un domeniu frumos, care cred că mi s-ar potrivi, un domeniu în care te poți dezvolta, unde poți lucra în echipă. Iar salariile sunt peste media din piață”, a constatat Alina. „Pe mine m-a convins de fapt o prietenă, care a ajuns să lucreze într-o astfel de companie, deși nici ea nu avea experiență în programare”, completează Alina.

Unii mai entuziasmați fac schimb de păreri cu prietenii alături de care au venit să testeze oferta, alții, ceva mai dezamăgiți, pornesc să mai caute și la celălalt nivel din Casa de Cultură a Studenților printre variantele de job-uri. “Oferta e destul de ok, sunt multe companii. Problema este că cei mai mulți cer experiență. Mi se pare cam mult! Mai ales când ai opt ore pe zi cursuri. Păi cum să îți faci experiență, dacă de angajat nu te angajează nimeni?”, e concluzia unui proaspăt absolvent de facultate cu profil Telecomunicații. “Eventual, dacă ai noroc și găsești un program, un internship bun și să pornești de acolo”, completează Florin, care provine și el din același mediu universitar.

 

Sursa foto: Targul de Cariere

Sursa foto: Targul de Cariere

 

“Aici e chiar ok, dar trebuie să știi programare”, spune un tânăr care vine dinspre un stand cu vrăjitoare și luptători (în desene) – ceva între personajele de Anime și Disney, care îi atrag pe mulți dintre vizitatorii de târg, programatori sau nu. Și nu e de mirare că animațiile trezesc interes, mai ales când prezentarea companiei care caută angajați începe cu “We make games for a living”, adică cam ceea ce “am visat cu toții să facem, în timp ce ne făceam mari”. Standul care te salută cu “What’s your superpower?” (o variantă ar fi aceea să ai ochi de șoim, ți se indică) e instalat de o companie specializată în dezvoltarea de jocuri pentru aplicații mobile, Transylgamia, lansată de partenerii care au pus bazele Idea Studios (care are același domeniu de activitate: dezvoltarea de jocuri). Ce trebuie să știi ca să intri în lumea în care job-ul tău e să faci jocuri de calculator/mobil? Să ai cunoștințe de bază de programare și să fii dispus să înveți, explică cei de la Idea/Transylgamia. “Vin mulți studenți, care caută un loc de muncă part-time. Și există și această opțiune. Ceea ce facem noi nu prea există în zonă, așa că cei care vin trebuie să învețe, să fie deschiși la nou. În domeniul acesta (al jocurilor, n.red.) trebuie să fii creativ. E muncă de creație aici, spre deosebire de alte segmente, unde ai niște cerințe specifice pe baza cărora lucrezi. În jocuri trebuie să fii un pic artist, să ai idei”, punctează Tudor Rad, CEO la Transylgamia. Piața mondială pe segmentul de Mobile va crește exponențial până în 2017, arată estimările, așa că viitorul creatorilor de jocuri pentru mediul virtual se anunță cu angajări și pentru mai încolo. Iar cei mai reținuți pot fi convinși că viitorul e optimist (cel puțin în felia de „gaming” IT) cu o carte de vizită cu un vampir în roșu-negru.

 

DSC_0233

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare