Închide

VIDEO Și-au arătat mușchii, cu țipete, la urbanism. Boc l-a „îngenunchiat” pe fostul arhitect-șef al orașului la Monumentul Holocaustului din parc

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mart. 09, 2016 1 1525

Acum doi ani s-a făcut pe cheltuiala comunității evreiești din Cluj un monument în memoria victimelor Holocaustului. Atunci primăria l-a autorizat provizoriu, pe doi ani de zile, în Parcul I.L Caragiale. Acum primăriei i s-a cerut ca acest monument comemorativ să rămână definitiv în acest parc din zona centrală a orașului.

Un subiect firbinte ajuns pe ordinea comisiei de urbanism întrunită în ședință în 9 martie. Și asta pentru că nimeni altul decât fostul arhitect-șef al orașului s-a pus de-a curmezișul ca acest monument să rămână în parcul I.L Caragiale. „Dumneavoastră, domnule primar, n-ați fost la discuția de acum doi ani”, a explicat chiar Iancu.

IMG_1519

Șah mat la Iancu

Primarul a fost nemulumit că acest monument de cinstire a memoriei martirilor evrei a apărut pe ordinea de zi a comisiei de urbanism, mai ales că n-avea niciun alt opozant ca el să nu rămână în continuare pe locația din parc. Înainte de a se discuta reprectivul proiect, a avut și o discuție, față în față cu directorul Muzeului de Artă Cluj, Lucian Nastasă Kovacs, susținător al locației din parcul I.L Caragiale.


Așa că, Boc a ținut să tranșeze poziția oficială a primăriei și a țipat la propriu la arhitectul Adrian Iancu care a dorit să îi explice de ce monumentul a fost autorizat doar provizoriu în parc, după ce arhitectul Nicolae Mirișan, cel care a susținut documentația, a dat din umeri când a fost întrebat de ce a primit o autorizație provizorie.

Niciun alt arhitect din comisia de urbanism n-a intervenit sau nu s-a exprimat că se împotrivește locației pentru monument, după ce Boc a ridicat tonul când Iancu încerca să-i amintească de discuția din 2014.

„Domnul arhitect (Mirișan – n.red.) nu ţine minte, dar a fost o discuţie la doamna viceprimar Anna Horvath. Acolo am ridicat câteva probleme. Să pui monumente în zone verzi e o chestiune sensibilă”, a spus Adrian Iancu, menţionând că o astfel de abordare ar deschide calea către alte cereri similare.

Primarul Emil Boc a ripostat însă rapid. „Nu confundaţi Holocaustul cu nimic altceva. E vorba de respect, e o formă de respect faţă de istorie”, a spus primarul, lăsând puţin loc altor argumente. Chiar dacă nimeni nu a contestat amplasarea monumentului. Nici măcar Iancu n-a spus că nu mai e de acord. A spus doar că e o problemă că parcul se numește I.L Caragiale și că e nepotrivit un monument al holocaustului din această perspectivă.

„S-a discutat chiar găsirea unui alt amplasament, pe strada Horea era o variantă”, a mai încercat Iancu să amintească. Nimic nu l-a putut deraia pe primar din discurs. „Schimb atunci numele parcului”, a tranșat primarul. Așa că fostul arhitect-șef al orașului a admis că tot ce se întâmplă în comisia de urbanism e așa cum vrea primarul.

„Încercam doar să amintesc care a fost situaţia atunci, la o discuţie la care dvs nu aţi participat. Oricum, dvs decideţi, noi suntem o comisie consultativă, ce zicem noi e egal cu 0, ziceți așa”, a concluzionat Iancu.

„Azi aceasta e soluţia, nimeni nu a venit cu obiecţii la acest amplasament. Închidem discuţia”, a conchis primarul. Deşi s-a arătat apărător clar al amplasării monumentului şi respectării trecutului, Boc a confundat puţin anii evenimentelor.

Directorul Muzeului de Artă, Lucian Nastasă Kovacs, a ținut să mai adauge că problema reală nu este legată de locație ci de faptul că primăria clujeană ar fi trebuit să fie cea care să amenajeze în oraș un astfel de monument și să îi și susțină financiar. Și nu așa cum s-a întâmplat ca acest monument să fie susținut financiar din fondurile comunității evreiești și din sponsorizări.

sursa foto cover: http://hungarianspectrum.org/
  • author photo two

    Luminiţa Silea

    Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

    Un comentariu

    Scrie un comentariu