Închide

VIDEO Seniorii Cetății și-au reluat activitatea culturală cu public la Casa Artelor din Cluj

ActualitateCultură by Actual de Cluj - iun. 29, 2021 0 87

Primul eveniment cu public consistent de când a venit pandemia a avut loc în 29 iunie când Fundația Culturală Carpatica a găzduit la Galeria Casa Artelor din Cluj-Napoca o lansare de carte a „senatorului cărților” de la Baia Mare, Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”. Autorul a venit în fața publicului cu noul volum de tablete, „Biblioteca de idei. Semper fidelis”, chiar de ziua sa, când a împlinit 70 de ani.

 

Lansarea cărții a fost prilej pentru personalități din Cluj și Maramureș să se revadă într-un cadru normal, în sala de evenimente Galeria Casa Artelor, după ce mult timp evenimentele cu public au fost ținute la respect de pandemie.

Amfitrionul evenimentului, arhitectul Ionel Vitoc, a ținut să amintească că tinerii cu care împarte spațiul cultural au organizat deja primele spectacole de teatru cu public în sală, după mai bine de un an de pauză.

Despre manifestare, Vitoc, cel care conduce Fundația Culturală „Carpatica”, a arătat că singura sa nemulțumire se leagă de faptul că sala unde are loc este vopsită în negru. „Poate tinerii vor ține cont de dorința mea și îi vor schimba culoarea”, a arătat Vitoc.

„E culoarea covid-ului, negrul”, a remarcat scriitorul Horia Bădescu, prezent la eveniment.

Înainte ca criticul și istoricul literar Mircea Popa să prezinte invitaților cartea lui Teodor Ardelean despre care a ținut să spună că deja a fost recenzată într-un ziar local din Cluj, Vitoc a provocat publicul să îi cânte autorului un „La mulți ani ” la unison având în vedere că lansarea coincide cu ziua sa de naștere în care împlinește 70 de ani. Ardelean a debutat la Astra, a fost senator și conduce în prezent Biblioteca „Petre Dulfu” din Baia Mare.

La manifestare au participat oameni de cultură din Maramureș și Cluj dar și câțiva academicieni – Emil Burzo, Liviu Pop sau Marius Porumb.

Mircea Popa a ținut să laude preocuparea lui Ardelean pentru cauza românilor dar și susținerea fără echivoc manifestată de-a lungul timpului pentru toate evenimente culturale din Baia Mare. Despre cartea lansată la Galeria Casa Artelor în Cluj, „Biblioteca de idei. Semper fidelis”, cartea apărută la editura Școala Ardeleană, Popa a spus că e una de tablete care reunește exercițiile de gazetar ale lui Teodor Ardelean în cadrul rubricii cu același nume pe care a țint-o într-un cotidian local din Baia Mare. „Noi îi spunem senatorul cărților…el a oferit un model de educație din exercițiul gazetăresc”, a mai spus Popa.

La finalul evenimentului, participanții s-au delectat cu o plăcintă creață, adusă special din Maramureș pentru eveniment.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

  • Articole similare