Închide

VIDEO Revoluția, filmată în Cluj. Acum 26 de ani, clujenii își plângeau eroii care s-au luptat pentru libertate

IstorieSocialTop News by Catalin Suciu - dec. 22, 2015 0 3092

22 decembrie, 1989 , Cluj-Napoca. Un oraș cenușiu, un oraș care plânge. Cu o zi înainte armata a tras în oameni. În centru, pe Calea Mănăștur, în mai multe locuri.

Din dorința de libertate, mânați și de evenimentele de la Timișoara, clujenii au ieșit în stradă pentru a scanda împotriva regimului. În Piața Libertății e agitație și tensiunea crește în fiecare secundă. Oamenii sunt șocați la vederea unui regiment alcătuit din soldați înamarați. „Să vă fie ruşine, măi copii, să ieşiţi voi cu puştile împotriva oamenilor, doar suntem fraţii voştri”, se strigă din mulțime.

Nimeni nu poate crede că ei, soldații, sunt în stare să deschidă focul. Pictorul Gavril Ladiu coboară de pe trotuar și se postează în fața militarilor, își aruncă la pământ căciula , își descheie haina și-și ridică bluza. „Pe cine aţi venit să împuşcaţi? Uite, dacă vreţi, trageţi!”. Și-au tras fără niciun avertisment.

PictorulLadiu

Foto document de la evenimentele din 21 decembrie 1989. Cadrul a fost surprins de Răzvan Rotta

În următoarea zi, pe 22, clujenii au ieșit din nou în stradă. Să sufere împreună, să-i plângă pe cei morți, să guste din libertate. Iar o filmare de jumătate de oră care-i aparține lui Csilla Konczei este elocventă pentru atmosfera acelor zile.


Eroi ai Revoluției din Cluj
Szabó Attila, Merca Aurel, Matiș Lucian, Jurja Sorinel Dorinel, Pedestru Horia, Marin Vergică, Tamasz Burgya Iosif, Cristurean Rodica, Egyedi Imre, Borbély István, Cioară Viorel, Țiclete Mihai Călin, Grigore Borș, Teodor Pop, Emil Ciortea, Ballai Csaba Zoltán, Ioan Valean, Ioan Inclezan, Corina Luminita Misan, Ioan Chira, Dinu Adrian Smical, Ioan Rusu, Gheorghe Adrian Nasc, Szabó Ștefan, Ioan Sabău, Alexandru Pop, Iosif Cionca, Fanel Ciupitu Chican.

În Cluj au fost înregistrate 26 de decese în timpul Revoluției, alte câteva zeci de clujeni fiind răniți.

Revoluția, filmată în Cluj. Acum 26 de ani, clujenii își plângeau eroii care s-au luptat pentru libertate. Un film document de peste 30 de minute, pe site http://bit.ly/1TeHmi2

Posted by Actual de Cluj on Tuesday, 22 December 2015

 

CITEȘTE ȘI:

MULTIMEDIA Au pus în scenă „momentul zero” al Revoluției de la Cluj. Cum au murit oamenii acum 25 de ani

EXCLUSIV Primul primar postdecembrist al Clujului avea 29 de ani. Care sunt primele măsuri pe care le-a luat și cum a organizat Clujul după 22 decembrie VIDEO

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare