Închide

VIDEO Realitatea virtuală s-a instalat la urbanism. Ca să facă dreptate parkingurilor supraterane anunțate de Primărie în cel mai mare cartier al Clujului

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - iun. 15, 2017 0 556

Proiectele celor două parkinguri supraterane anunțate de Primăria Cluj în cel mai mare cartier al orașului au revenit pentru a treia oară la urbanism, după ce au fost contestate de riverani. De această dată, proiectanții au pregătit simulări 3D cu viitoarele parcări. Ba în cazul unuia dintre parkingurile din Mănăștur s-a lansat invitația – cu ochelarii speciali – la un tur pe terasa verde a acestuia. Parcările supraterane au fost fixate la 263 de locuri de parcare (cea de pe Peana – Primăverii) și la 278 de locuri de parcare (cea de pe Măgoșoaia), ambele având terase cu spații verzi și locuri de joacă și ambele vor aduce demolarea a zeci de garaje de tablă.

Deși riveranii din Mănăștur au fost invitați în cadrul ședinței Comisiei de Urbanism să se plimbe virtual în viitoarea parcare de pe Primăverii – Aleea Peana, niciunul n-a uzat de ea, chemarea nefiind consființită de primarul Emil Boc. Edilul a fost chiar tranșant cu „omul cu ochelar vr” și i-a cerut să nu se mai miște pentru ca fotograful Primăriei să poată face poze cu parkingul pentru Jurnalul Municipal. Cu toate acestea a fost de acord, la finalul dezbaterii, că un astfel de standard adus de proiectanți trebuie salutat și urmat de toți cei care fac proiecte asupra cărora vecinii nu sunt lămuriți.

 

Dacă inițial riveranii din Mănăștur erau nemulțumiți că viitoarele parcări anunțate de administrația locală în cartierul Mănăștur vor distruge spații verzi, va umbri blocurile de locuințe sau vor genera trafic și noxe suplimentare, la a treia strigare, modificările aduse proiectelor au fost pe placul oamenilor.

DETALII DESPRE PROIETELE PARKINGURILOR ȘI DESPRE NEMULȚUMIRILE OAMENILOR:

Revoltă la urbanism: riveranii contestă blocurile pentru mașini dorite de primărie în cel mai mare cartier al Clujului

Cum a rămas cu blocurile pentru parcări din cel mai mare cartier al Clujului. Cazul Primăverii-Peana: oamenii vor copaci în loc de parcări

Cum a rămas cu blocurile pentru mașini din cel mai mare cartier al Clujului. Cazul Mogoșoaia: riveranii vor grădiniță, nu betoane și mașini

Riverani prezenți pentru a treia oară la ședința Comisiei de Urbanism s-au arătat încântați că circa 90% dintre doleanțele lor au fost luate în considerare, că parkingurile au fost micite și dotate cu terase cu spații verzi și locuri de joacă.

Unii au mai cerut să vadă spațiul de parcare pentru biciclete și mopede, au solicitat teșirea parării față de scara 8 a blocului semilună de pe Primăverii în așa fel încât distanța între cele două imobile să fie mai mare de 6 metri sau chiar să beneficieze de mai multe locuri de parcare în viitoarele parkinguri. O altă chestiune ridicată a fost aceea a unei parcări subterane care potrivit oamenilor era mult mai sustenabilă. Proiectanții de la K&K Studiou de Proiectare cei care au câștigat licitația pentru realizarea Planului Urbanistic Zonal de regenerare cu parcare a zonei Primăverii – Aleea Peana au răspuns că tema de proiectare impusă de primărie a cerut parking suprateran cu un număr cât mai mare de locuri de parcare care și așa sunt la jumătate din cele care ar fi trebuie asigurate pentru mașinile din zonă.

Proiectanții au fixat viitorul parking la 263 de locuri de parcare care vor fi asigurate într-o clădire cu subsol, demisol, parter și două etaje. Pe planșele prezentate de urbanism respectiva clădire a fost configurată chiar în culoarea verde ca să fie pe gustul riveranilor.

O altă cerință a riveranilor din zona Peana – Primăverii, exprimată de avocatul Dan Stegăroiu, a fost aceea ca viitoarele spații și terase verzi să aibă circuit public dar restrâns, „de utilitate publică dar limitată”, doar pentru riveranii de la blocurile din zonă.

În cazul parcării supraterane de pe strada Mogoșoaia și aceasta a fost redimensionată, volumetria clădirii a fost schimbată (2 subsoluri, parter și terasă cu spații de joacă, teren de agrement, spații verzi și plantate) iar parkingul urmează să aibă 278 de locuri de parcare.

Arhitecții din Comisiei au cerut ca în varianta finală supusă dezbaterii în Consiliul Local să se aibă în vedere ca apartamentele oamenilor cu geamuri spre viitoarele parcări să nu fie afectate de viitoarele construcții. De asemenea, spre exemplu, arhitectul Voicu Bozac a cerut ca terasa parkingului Primăverii-Peana să fie verde și chiar ca finisajele să fie făcute în așa fel încât să nu apară un imobil de tip cutie de beton între blocurile din respectiva zonă.

Primarul Boc a mai spus că toate propunerile și observațiile venite de la riverani se vor regăsi în proiecte și că acestea urmează să parcurgă următoarea etapă.

 

Proiectele celor două parkinguri urmează să fie supuse atenției Consiliului Local. După această fază ar urma licitațiile de proiectare și execuție.

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare