Închide

VIDEO Proiectul urbanistic al Centurii Metropolitane a Clujului, aprobat de arhitectul șef al Județului/S-au făcut modificări pentru a nu se distruge accesul spre fabrica Emerson, Cheile Baciului, zona Colina sau Băile Someșeni

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - mai 13, 2025 1 2119

traseul simular pentru centura metorpolitana

Controversele iscate după prezentările publice ale proiectului simulat al Centurii Metropolitane s-au lămurit, a arătat șeful de proiect, Silviu Tegzeșiu, la ultima ședință a Comisiei de Urbanisn a Consiliului Județean din 9 mai. Comisia de Urbanism a Consiliului Județean a acordat avizul pentru Planul Urbanistic Zonal al Centurii Metropolitane, la patru ani de la primele discuții din comisie.

Atunci s-au mai cerut modificări alte proiectului, în principal, pentru a nu afecta zona Hoia-Baciu și rezervația de stejari pufoși, Băile Someșeni, fabrica Emerson sau zona Colina sau chiar râul Someș, pe teritoriul comunei Florești. Arhitectul-șef al județului, Claudiu Salanță, a arătat acum mai bine de patru ani că va redacta avizul după ce va apărea Hotărârea de Guvern privind aprobarea exproprierilor din cadrul proiectului Centurii Metropolitane. Acestea nu s-au realizat încă pentru întreg traseul ci doar pentru bucățica la care se lucrează în Florești (accesul la Spitalul Regional de Urgență prin lărgirea drumului național DN1 cu încă două benzi), având în vedere valoarea lor extrem de mare (peste 1 miliard de lei). Primarul Emil Boc a anunțat în 12 mai că exproprierile pentru tronsoanele II și III (Tronsonul 2 începe în zona nodului 5 – Florești și are o lungime de 9,6 km iar tronsonul 3 începe la nodul 10 – în Feleac în zona intersecției cu DN1 / Calea Turzii și are o lungime de 14km), pentru care s-a semnat deja contractul de proiectare și execuție, se vor face etapizat.

 

La ședința online a Comisiei de Urbanism a Consiliului Județean (CJ) Cluj din 9 mai 2025, inginerul Silviu Tegzeșiu, șeful de proiect al Centurii Metropolitane, a spus că s-a ținut cont de majoritatea observațiilor făcute în 2020 și că s-au adus modificări proiectului urbanistic, inclusiv s-a propus un tunel în zona Hoia-Baciu. „Nu aducem nimica nou. E PUZ-ul depus în 2020 cu modificările solicitate atunci. Nu s-a dat avizul atunci dar îl dorim acum”, a arătat Silviu Tegzeșiu la ședința de urbanism.

Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, cel care conduce ședințele de urbanism, a ținut să se intereseze dacă s-au rezolvat problemele reclamate de fabrica Emerson care s-a plâns că terenul pe care își desfășoară activitate din cartierul Someșeni este afectat de traseul drumului ocolitor. „Am limitat ampriza. Ne-am depărtat de accesul lor și am ajuns la un comun acord”, a explicat șeful de proiect al Centurii.

La propunerea lui Tișe, noua comisie de urbanism (întrunită într-o primă ședință în 9 mai) a aprobat PUZ-ul, fără discuții. Ba, în plus, unul dintre inginerii din comisie, Mihai Dragomir (din partea Facultății de Construcții a UTCN) a ținut să îl laude public pe Silviu Tegzeșiu pentru perseverență și pentru că a arătat că se poate proiecta în Cluj un astfel de drum ocolitor.

Arhitectul-șef, Claudiu Salanță, a arătat că, până în prezent, există un tronson din centură care are exproprierile făcute (pe baza SF-ului sau a documentației topo-cadastrale) deja și că,  pentru restul tronsoanelor și a drumurilor de legătură, procedura se va realiza pe baza PUZ-ului.

În plus, el a explicat pentru Actualdecluj.ro că proiectanții au ținut cont de majoritatea observațiilor făcute la ședința Comsiei de Urbanism și s-au conformat cu măsuri pentru a nu afecta zona Pădurea Hoia-Cheile Baciului – rezervația de Stejari Pufoși, Băile Someșeni sau zona Colina. În cazul Hoia-Baciu, au prevăzut chiar în documentație realizarea unui tunel în așa fel încât impactul drumului ocolitor care face parte din proiectul centurii (etap 1) să fie cât mai mic pentru zonă.

Deja în cazul Băilor Someșeni au circulat în presa locală planșe cu un nou proiect de revitalizare a acestor Băi. Deocamdată, proiectul făcut public nu a ajuns la Comisia de urbanism din cadrul Primăriei Cluj-Napoca și nu s-a stabilit exact dacă și în ce fel poate fi implementat sau dacă nu  mai este afectat de Centura Metropolitană. Proprietara Băilor Someșeni, Stanca Gidro, semnala public în 2022 că este pregătită să atace proiectul urbanistic al Centurii Metropolitane deoarece, a spus acesta, ar distruge izvoarele și nămolul cu proprietăți terapeutice. „Mă lupt cu voi până la capăt cât mai pot. Am ajuns „proasta satului” că m-am luptat ani de zile să se facă o stațiune balneoclimaterică pentru întrega comunitatate. Acum o omorâți cu centura”, declara aceasta. Detalii-AICI.

Un video simulat cu traseul Centurii Metropolitane (etap 1, tronsoanele II si III) a fost deja postat de primarul Emil Boc pe pagina sa de Facebook, după ce, în 12 mai 2025, s-a semnat contractul de proiectare și execuție pentru realizarea a 23 de kilometri din cei peste 40 ai Centurii Metropolitane a Clujului.

AICI se poate vedea traseul simulat.

În ceea ce privește parcul Colina din Cluj-Napoca și rezoluția găsită, detaliile se pot citi AICI și AICI.

Pentru proiectul Centurii Metropolitane se vor defrișa peste 30 de hectare de pădure în Cluj.

Ce discuții au fost în 2020 cât a fost prezentat pentru prima dată PUZ-ul Centurii Metropolitane

În 2020, la primele discuții în Comisia de Urbanism a CJ Cluj, s-au formulat și câteva teme pentru proiectanți pentru a se optimiza traseul în zona Florești și a Someșului, în zona drumului de legătură din Baciu propus a trece prin Hoia și Rezervația de Stejari Pufoși, în zona Băilor Someșeni, dar și la Apahida pentru asigurarea unei conexiuni mult mai bune cu centura Vâlcele-Apahida. De asemenea, s-au cerut și o serie de planuri pentru a asigura fezabilitatea drumurilor de legătură sau dezvoltarea zonelor din vecinătatea celor circa 20 de noduri propuse în cadrul centurii (pentru acestea proiectanții au prezentat profile stradale la ședința din 9 mai 2025).

Planul Urbanistic Zonal al centurii și drumurilor de legătură (23,9 kilometri în proiectul centurii, plus alți 30,7 kilometri în etapa II și în sarcina autorităților locale) are o zonă de studiu de 1880 hectare și implică schimbarea destinației acestui teren, concomitent cu instituirea unei interdicții de construire pe acesta.

PUZ-ul este cu atât mai important cu cât, odată adoptat, ridică interdicțiile de construire din Cluj-Napcoa generate de inelul ocolitor sudic, studiat de Primărie. De asemenea, este important deoarece garantează ca și drumurile de legătură care cad în sarcina autorităților locale să aibă culoarele definite și să se poată realiza.

De partea urbanistică a proiectului s-a ocupat Planwerk, iar ahitectul Tiberiu Ciolacu a fost cel care a mai arătat o dată că PUZ-ul nu reglementează decât strict terenurile pentru centură, nu și parcelele adiacente acesteia. Șeful de proiect pentru centură, inginerul Silviu Tegzeșiu, a fost cel care a prezentat încă o dată traseul simulat 3D pentru centură și drumuri de legătură, răzpunzând tuturor întrebărilor și obiecțiilor formulate în cadrul ședinței de urbanism din 2020. Detalii – AICI.

 

 

centura metorpolitana TR 35 PUZ

sursă foto: captura video

proiect urbanistic centura metropolitana cluj

sursă foto: captura video

sef proiect Centura Metropolitana

sursă foto: captura video urbanism

sursă foto: captura video

240822 Memoriu General PUZ Transregio 35 Bir by actualdecluj on Scribd

Un comentariu

Scrie un comentariu