Închide

O femeie din Cluj a fost declarată moartă în instanță la decenii de la presupusul deces

Actualitate by Actual de Cluj - mai 13, 2025 0 108

O femeie din Cluj despre care nu se mai știe nimic de decenii a fost declarată decedată de către instanță, săptămâna trecută de către Tribunalul Cluj.
Inițial cererea de chemare în judecată a fost respinsă de Judecătoria Cluj-Napoca, dar reclamanții au făcut recurs.
Femeia a fost declarată decedată pentru a se permite modificări în extrasul de carte funciară pentru un teren de 1.439 metri pătrați în comunaChinteni, întabulat pe numele intimatei.
Conform legislației – art. 49 alin. 1 și 2 din Codul Civil – în cazul în care o persoană este dispărută şi există indicii că a încetat din viaţă, aceasta poate fi declarată moartă prin hotărâre judecătorească, la cererea oricărei persoane interesate, dacă au trecut cel puţin doi ani de la data primirii ultimelor informaţii sau indicii din care rezultă că era în viaţă, iar dacă data primirii ultimelor informaţii sau indicii despre cel dispărut nu se poate stabili cu exactitate, termenul prevăzut în alin. 1 se socoteşte de la sfârşitul lunii în care s-au primit ultimele informaţii sau indicii, iar în cazul în care nu se poate stabili nici luna, de la sfârşitul anului calendaristic.
Cel declarat mort este socotit că a încetat din viaţă la data pe care hotărârea rămasă definitivă a stabilit-o ca fiind aceea a morţii.
Totodată, tot conform legislației, cel dispărut este socotit a fi în viaţă, dacă nu a intervenit o hotărâre declarativă de moarte rămasă definitivă. Menționăm în acest context ciudatul caz al unei femei date dispărute de decenii în Cluj-Napoca, despre care actualdecluj.ro a relatat recent în exclusivitate, și caz în care în lipsa unei astfel de decizii femeia e prezumată ca fiind încă în viață, figurează la secțiunea ”persoane dispărute” a Poliției Române, chiar dacă acum ar avea aproximativ o sută de ani.
Instanța de fond – Judecătoria Cluj-Naoca a reținut că potrivit relațiilor primite de la Postul de Poliție Chinteni, nu a fost posibilă identificarea intimatei, fiind insuficiente datele cunoscute despre aceasta. Mai mult, din discuțiile purtate cu diferite persoane, de vârste diferite, acestea au menționat că nu au cunoștință ca vreo persoană cu numele intimatei să fi locuit vreodată pe raza localității. De asemenea, în baza de date DEPABD, intimata nu a putut fi identificată după numele acesteia, raportat la localitatea de naștere.
Instanța de fond a reținut că nu este suficientă o simplă absenţă îndelungată sau o lipsă de informații cu privire la intimată, ci este necesar ca lipsa acestei persoane să fie de natură a genera suspiciunea că a încetat din viaţă, dispariţia reprezentând o absenţă inexplicabilă. Instanța a precizat că textul de lege solicită în mod expres dovada neîndoielnică a dispariţiei, cumulativ cu probarea unor indicii certe că ar fi încetat din viaţă. ”În aceste circumstanţe, nu este admisibilă pronunţarea unei hotărâri în sensul arătat în baza unei prezumţii simple de deces dedusă din absenţa informaţiilor cu privire la pârât, întrucât nu aceasta este ipoteza avută în vedere de legiuitor la reglementarea procedurii speciale, de strictă interpretare şi aplicare, a declarării de moarte, fiind evident că art.49 şi urm C. civ. nu permit declararea morţii unei persoane în temeiul unor prezumţii, fiind necesară probarea unor împrejurări neîndoielnice cu privire la intervenţia decesului”, a explicat instanța. În concret, nu a fost probată existenţa vreunor împrejurări care să constituie o dispariţie a intimatei. Totodată, data trecută în cartea funciară ca moment al înscrierii dreptului de proprietate pe numele intimate – 8 aprilie 1938 – nu poate fi considerat a fi momentul de la care curge termenul de doi ani prevăzut de legislație, întrucât la data respectivă există certitudinea că intimata era în viață, fără indicii că imediat ulterior aceștia a încetat din viață.
În ceea ce priveşte posibilitatea intervenirii decesului raportat la vârsta intimatei, instanţa a arătat că în lipsa indicării de către reclamanți a unei date de naştere a acesteia, nu se poate stabili cu certitudine că este imposibil din punct de vedere biologic să mai fie în viaţă. Instanța a arătat că este necesar să se indice în cuprinsul hotărârii data prezumtivă a decesului, iar aceasta nu poate fi plasată la doi ani după momentul înscrierii dreptului în cartea funciară cu argumentarea că, la un moment dat, cu siguranţă intimata ar fi decedat. În consecință, instanța a constatat că nu sunt îndeplinite cerințele prevăzute de lege pentru pronuntarea unei hotărâri de declarare judecătorească a morţii intimatei și a respins cererea, ca neîntemeiată.
Împotriva acestei hotărâri a declarat apel reclamanta, cerând schimbarea sentinței apelate, iar în urma rejudecării admiterea cererii de chemare în judecată și  pronunțarea unei hotărâri prin care să se dispună declararea judecătorească a morții intimatei cu reținerea anului 1940 privind data prezumată a decesului acesteia. Între argumente s-a invocat și faptul că data înscrierii în cartea funciară era ultima informație privind faptul că femeia era în viață, adică în 1938. Referitor la cea de-a doua condiție prevăzută de legislație, în sensul de a exista indicii că persoana a încetat din viață, există prezumția că la data înscrierii în cartea funciară a dreptului de proprietate în favoarea acesteia, intimata avea cel puțin 21 de ani, vârsta majoratului conform legislației în vigoare în anul 1938, în copia cărții funciare nefiind înscrisă vreo mențiune privind calitatea de minoră la data înscrierii, ci se menționează cuvântul ”văduvă”, deci a fost și căsătorită cel puțin o dată în cursul vieții.
Prin urmare, la data introducerii cererii de chemare în judecată, intimata ar fi avut 106 ani. Raportat și la studiul Institutului Național de Statistică, din care reiese că speranța de viață pentru femei în România este de 78 ani, reclamanta a apreciat că se poate prezuma că această persoană este decedată la data introducerii cererii.
Analizând apelul, Tribunalul Cluj a reținut că prima instanță a stabilit corect că Poliția nu a putut identifica intimata nici în ceea ce privește data nașterii și nici data morții. Apoi, din discuțiile purtate cu persoane de vârste diferite din localitate, nu a fost identificată vreo persoană cu acest nume. Primăria Chinteni a arătat totodată într-o adresă din 21 martie anul curent că în registrul de decese aferent perioadei presupusului deces nu e menționată moartea acesteia. Din coroborarea declarațiilor martorilor audiați în primă instanță și în apel cu înscrisurile depuse la dosar reiese că înscrierea dreptului de proprietate în cartea funciară, în favoarea intimatei, a avut loc în anul 1938, iar, la acel moment, intimata era văduvă.
O martoră audiată în proces, născută în anul 1938, și-a amintit despre o femeie din sat cu numele respectiv, în curtea căreia s-a întâmplat să se joace împreună cu alți copii. Martora a declarat că intimata era văduvă, dar avea o relație cu un bărbat cu care a avut doi copii. Din câte și-a amintit, femeia avea în jur de 60 ani când a murit, iar martora, în vârstă de 10-12 ani la acel moment, a participat la înmormântare alături de alți copii.
În cazul analizat, instanța a observat că martora nu a putut indica cu exactitate data morții intimatei, însă a menționat că ea avea 10-12 ani la acel moment. În condițiile în care martora este născută în anul 1938, se poate aprecia că decesul intimatei a survenit în anul 1950, iar, în condițiile în care ziua și luna nu pot fi stabilite, instanța a stabilit că ultimele informații există de la finalul anului 1950, astfel că a dispus ca dată a decesului 31 decembrie 1952.
Tribunalul a admis astfel apelul și a declarat femeia ca decedată. Decizia va fi afișată timp de două luni  la sediul instanței și la sediul primăriei comunei Chinteni, conform legii, iar decizia va fi comunicată Oficiului de Cadastru în vederea notării în cartea funciară. Decizia a fost luată de Tribunalul Cluj în 7 mai și e definitivă.
Citește și:
https://actualdecluj.ro/caz-de-dosarele-x-la-cluj-o-femeie-a-disparut-de-20-de-ani-din-garsoniera-ei-din-manastur-iar-de-atunci-nu-i-s-a-gasit-urma/

Nici un comentariu

Scrie un comentariu