Închide

VIDEO Cum s-a văzut live serbarea Zilei Naționale din Cluj

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - dec. 01, 2020 0 595

Parada de 1 Decembrie de la Cluj s-a desfășurat total diferit fata de anii trecuți, când mii de clujeni se strângeau de ziua națională în centru pentru a urmări toate evenimentele. Spectacole artistice, defilare militară, artificii.  De aceasta dată, ceremonia a ținut puțin peste 40 de minute, cu participarea autorităților publice. S-au depus coroane de flori la Statuia lui Mihai Viteazul, iar fanfara armatei a intonat imnul național. Și militarii au fost puțini. Toată lumea a purtat mască sanitară de protecție. Câțiva trecători s-au oprit preț de câteva minute pentru urmări ceremonia. Alții și-au continuat drumul impasibili pe stradă.

Polițiștii au dirijat circulația, gunoierii au derulat activități de curățenie pe trotuarele din zona Barițiu sau Horea.

Fără paradă și defilare, Ziua Națională a fost sărbătorită în Cluj-Napoca, în Piața Mihai Vieazul, unde s-a restricționat circulația pe cele două laturi. Politicienii din Cluj, oficiali ai Armatei și Bisericii și-au ocupat locurile în dispozitiv în cadrul unei ceremonii de pandemie, cu 100 de persoane, așa cum spune legea.

Ceremonia a debutat cu prezentarea onorului pentru prefectul Mircea Abrudean, sosit la eveniment. Abrudean a salutat militarii și și-a plecat capul în fața lor, după care și-a ocupat locul alături de oficialii din Județ.

Prefectul a citit mesajul premierului Ludovic Orban, după ce s-a intonat imnul național al României.

Primarul Emil Boc a transmis un mesaj de unitate și de recunoaștere a meritelor armatei în a face din România un membru al alianțelor europene și transatlantice, NATO și UE.

Despre actualele vremuri a spus că sunt cele mai complicate, pe timp de pace, dar a amintit că acum 102 ani națiunea română a reușit să depășească o perioadă și mai dificilă, cea de după primul Război Mondial când gripa spaniolă a făcut mai multe victime decât războiul. „Avem nevoie să fim la fel de puternici. Cineva spunea că democrația are nevoie de eroi obișnuiți în fiecare zi, așa și noi avem nevoie de eroi obișnuiți ca să depășim această pandemie”, a spus primarul Boc îndemnând clujenii să respecte măsurile de igienă, distanțare fizică și să poarte mască ca să invingă inamicul Covid-19. „N-am putut fi împreună ca de obicei dar vă asigur că vom fi. Sunt motive de optimism la orizont. Vaccinul anunțat de UE e pregătit să fie distribuit. Va fi administrat voluntar .(..) Se anunță ani în care UE vrea sa arate că va acționa unitar și România va avea alocate 80 miliarde de euro, din care 7 pentru sistemul medical, dar vor fi fonduri și pentru infrastructură. (…) Depinde de noi să îi cheltuim”, a mai spus Boc estimând că, după ce banii UE vor fi absorbiți de țară, românii nu vor mai avea de ce să plece în străinătate, având aici toate condițiile.

În timpul discursului a pomenit și biserica, dar și pe medici, despre care a spus că sunt principalii eroi ai acestor vremuri.

În continuare, s-au depus coroane de flori din partea Parlamentului României, Parlamentului European, Instituției Prefectului, Primăria Cluj-Napoca, Consiliul Județean și Diviziei 4 Infanteriei a Armatei, Gemina. La final, la prezentat onorul de către formația muzicală a armatei condusă de plutonierul Horațiu Ardelean.

(Deputatul Florin Stamatian, alături de alți colegi candidați au depus coroana din partea Parlamentului României)
(prefectul la depunerea de coroane, alături de staff-ul tehnic din Prefectură)
(Primarul Emil Boc, asortat cu masca la cravată și viceprimarul din Cluj-Napoca care a fost cam zgribulit sub mânecile prea lungi ale paltonului)
(Președintele și vicepreședintele Consiliul Județean au fost singurii pozați chiar din mijlocul coroanelor depuse la statuia lui Mihau Viteazul)
(Armata și-a prezentat omagiul primului unificator al națiunii române)
(Fanfara și militarii în Piața Mihai Viteazul)
(Ziua Națională la Cluj, vedere de ansamblu)

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare