Închide

VIDEO Cum arată în creion istoria celui mai nou parc public al orașului

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iul. 07, 2017 0 1451

Parcul Feroviarilor a fost transferat în proprietatea Primăriei Cluj și va fi redat clujenilor după ce se va lansa și finaliza un concurs de soluții pentru amenajarea sa. Acest parc de 5,3 hectare a fost concesionat  de cei care îl administrau – Compania de Căi Ferate – unui investitor privat, însă societatea civilă a făcut demersuri de câțiva ani încoace ca parcul să se reîntoarcă în oraș prin preluarea sa de către municipalitare.

Un video care să amintească despre istoria Parcului și a acțiunilor civile pentru ca el să fie redat clujenilor a fost lansat de către unul dintre activiștii implicați în acțiunile de lobby organizate în acest sens. Istavan Szakats creionează, la propriu, perioadele prin care acest spațiu verde vecin cu Someșul le-a parcurs: pășune pentru vite, industrializarea, comunismul și capitalismul.

În film apare inclusiv un omuleț care îl prezintă de omul de afaceri Arpad Paszkany, cel care a reușit să concesioneze acest parc de la Compania de Căi Ferate pe o perioadă de 25 de ani pentru a-l folosi ca bază de pregătire pentru echipa de fotbal CFR Cluj. După presiuni publice și după problemele financiare parcurse de CFR, contratul a fost reziliat.

Recent, Parcul Feroviarilor a fost preluat de Primăria Cluj după ce Guvernul a emis o Hotărâre prin care acest obiectiv a fost transferat municipalității. Urmează ca parcul să fie reamenajat și redat clujenilor.


Vezi și:

Valorosul Parc al Nimănui: poveste cu fotbal, politică, bani, lobby și societate civilă în Parcul Feroviarilor

Ușa negocierilor pentru Parcul Feroviarilor e oficial închisă. Când și cum se va deschide

Clujul ar putea primi Parcul Feroviarilor – 5,3 hectare de verde pentru oraș

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare