Închide

Viaţa imobiliară, de după recesiune. Re/Max: Cluj-Napoca, „oraşul care a cunoscut apogeul dezvoltării după criză”

EconomieTop News by Kristina Reştea - sept. 06, 2018 0 782

 

Piaţa imobiliară şi-a revenit progresiv, ajungând la un nivel apropiat celui anterior crizei, afirmă reprezentanţii companiei RE/MAX, citaţi de consultanţii de la KeysFin. Bucureştiul, Cluj-Napoca şi Timişoara sunt cele mai efervescente oraşe pe piaţa construcţiilor, iar cel mai scump oraş din ţară, capitala Transilvaniei, e descris ca fiind „oraşul care a cunoscut apogeul dezvoltării după criză”. Vorbind de „apogeu”, Clujul pare să fi uitat de vremurile crizei: proprietarii de apartamente şi-au crescut atât de mult pretenţiile, încât în această primăvară oraşul a devenit singurul din ţară  care nu numai că a recuperat scăderea de preț, ci a şi trecut de nivelul de acum zece ani.

 

Piaţa imobiliară a fost una dintre cele mai afectate de criza economice, efectele acesteia fiind resimţite cu precădere la nivelul puterii de cumpărare, al interesului pentru obţinerea unor credite de locuinţe la costul vehiculat pe piaţă, cât şi în numărul de tranzacţionări efective, amintesc reprezentanţii agenţiei imobiliare. Ulterior crizei economice, segmentul imobiliar a cunoscut o creştere graduală, iar efectele s-au reflectat în comportamentul de achiziţie, respectiv în ofertele echilibrate ale dezvoltatorilor. Poate vi se pare că e încă haos prin urbanismul local, dar se pare că, prin comparaţie, lucrurile s-ar mai fi îndreptat. „O parte semnificativă dintre investitori/dezvoltatori a crescut nivelul de profesionalism şi datorită crizei, iar în prezent se construieşte mai bine din punct de vedere tehnic, ofertele imobilelor noi fiind echilibrate din perspectiva raportului calitate-preţ. Concurenţa a crescut, în timp ce cumpărătorii sunt mai cumpătaţi, mai atenţi la detalii şi mai exigenţi. În cele din urmă, aceste schimbări au generat o evoluţie din care au avut de câştigat toţi cei implicaţi”, a declarat Răzvan Cuc, preşedintele RE/MAX România.

Cel mai dinamic segment din real-estate a rămas – constant – cel rezidenţial, iar în topul oraşelor cu cea mai mare efervescenţă au rămas, în continuare, Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara. Un exemplu de oraş care a cunoscut apogeul dezvoltării după criză este Clujul, acesta reprezentând un pol de investiţii imobiliare pe toate segmentele – rezidenţial, comercial, birouri. Potrivit RE/MAX, motivaţiile de achiziţie sunt determinate de un cumul de factori, printre care atractivitatea oraşului, dezvoltarea economică avansată faţă de restul ţării, respectiv creşterea domeniului IT, precum şi interesul turistic pe care îl oferă. „Fiind oraş universitar, numeroşi tineri vin din toată ţara să studieze în Cluj-Napoca şi o bună parte se stabilesc ulterior aici”, conform acestuia. Randamentul bun la închiriere – minim 5-6% pe an la rezidenţiale, cu extreme de până la 9-10%, coroborat cu o cerere constantă, atrage în continuu investitorii.

 

Un raport al AnalizeImobiliare arăta în primăvară că, în comparaţie cu primul trimestru din 2008, Cluj-Napoca este singurul oraș din România care nu numai că a recuperat scăderea de preț, ba chiar a ajuns la un preț mediu pe metru pătrat cu 15,2% mai mare decât în urmă cu zece ani. „În Cluj se înregistrează o cerere foarte mare, iar stocul de locuinţe e mic în raport cu asta. Apoi, pe lângă cererea care vine chiar din oraş, din Cluj, trebuie menţionată şi cererea care vine din afara ţării. Românii din tot Ardealul plecaţi în străinătate se uită la Cluj: când caută să investească în imobiliare, toţi ardelenii aleg Clujul”, menţiona Daniel Crainic, director de marketing la Imobiliare.ro.

Pretențiile vânzătorilor locali de apartamente au ajuns la o medie de 1.510 euro pe metru pătrat util. Ritmul de creştere al preţurilor s-a temperat în ultimele luni, existând chiar zone unde preţurile au scăzut.

Cartierele din Cluj-Napoca în care au scăzut prețurile apartamentelor și zonele cu scumpiri

 

Unele voci din piaţă anticipează chiar că piaţa e deja la un punct „roşu”, de unde urmează scăderea, chiar dacă una de tip „soft landing”.

 

Dezvoltatorul Liberty Technology Park Cluj: „Vine criza. Este deja. Va fi un „soft landing””

 

„Tot apare această întrebare: vine criza? De fapt, nu ştie nimeni să spună asta cu exactitate. Ceea ce ştim, însă, este că rădăcina unei crize ar fi momentul în care oamenii nu ar mai avea bani să cumpere, aşa că oferta se va adapta la cerere. Băncile nu mai sunt însă în situaţia din 2007-2008, iar ponderea creditelor în totalul tranzacţiilor nu e îngrijorătoare. Sunt şcoli, locuri de muncă, nivel de trai bun, oameni care vor să investească aici, aşa că, deocamdată, nu par să se întrevadă asemenea semne”, spunea Adrian Vascu, senior partner în cadrul Veridio, compania care a realizat ghidul imobiliar al oraşului, pe baza datelor din contractele de vânzare-cumpărare, de la primărie. Conform acestei surse, preţul mediu pentru apartamentele tranzacţionate în 2017 în Cluj-Napoca a fost de 1.211 euro/mp, în creştere semnificativă faţă de anul precedent, când media era de 1000 de euro. La Cluj, multe achiziţii se fac „cu banii jos”: achiziţiile imobiliare finanţate prin credite bancare în 2017 au fost de numai 31% din valoarea totală tranzacţionată.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare