Închide

Cartierele din Cluj-Napoca în care au scăzut prețurile apartamentelor și zonele cu scumpiri

EconomieTop News by Kristina Reştea - aug. 29, 2018 0 1087

 

Analiștii imobiliari remarcă în continuare o tendință de temperare a scumpirilor în Cluj-Napoca, orașul din țară cu cele mai mari prețuri pe piața rezidențială. Chiar dacă există în continuare zone în care proprietarii cresc pretențiile, de remarcat că, în ultimele trei luni, trei mari zone din Cluj-Napoca au consemnat scăderi ale prețului mediu solicitat de către vânzători, potrivit portalului Imobiliare.ro.

În paralel cu tendința de încetinire a ritmului scumpirilor la nivel național, marjele de creștere a prețurilor apartamentelor din marile orașe ale țării s-au situat, per ansamblu, sub pragul de 4% în al doilea trimestru din 2018, arată cel mai recent raport de piață realizat de Analize Imobiliare. Așteptările vânzătorilor au evoluat însă diferit în funcție de zonele analizate.

În al doilea pătrar al anului, pretențiile vânzătorilor de apartamente din București s-au majorat cu 2,2%, ajungând la o valoare de 1.280 de euro pe metru pătrat util. Potrivit datelor Analize Imobiliare, majorări importante au avut loc nu doar în zona de nord și în cea centrală a Capitalei, ci și într-unul dintre cartierele mai puțin bine cotate, din zona de sud. Astfel, locuințele din zona Parcul Carol (Cantemir – Mărășești) s-au scumpit cu 6,4% (până la o valoare de 1.580 de euro pe metru pătrat util), acestea fiind urmate de cele din Tei (5%), Pipera (4,5%), Decebal – Calea Călărașilor (3,7%) și Giurgiului (3,6%). „Interesant de observat este că cele mai semnificative marje de creștere din Capitală se situează peste cele consemnate în Cluj-Napoca”, notează analiștii.

Având o ofertă mult mai consistentă de apartamente, Bucureștiul se distinge de centre regionale precum Cluj-Napoca și Timișoara prin faptul că oferă și câteva opțiuni mai accesibile de achiziție, mai arată reprezentanții Imobiliare.ro, completând că, în unele cartiere din Capitală se mai găsesc încă  prețuri de sub 1.000 de euro pe metru pătrat util. În Cluj-Napoca, pragul a fost depășit, în toate cartierele.

Chiar și așa, tendința de temperare a scumpirilor este vizibilă inclusiv în Cluj-Napoca – oraș în care apartamentele s-au apreciat într-un ritm alert în ultimii ani, ajungând chiar să le depășească, ca medie de preț, pe cele din București. Analiza publicată de Imobiliare.ro arată că, trimestrul trecut, capitala Transilvaniei a consemnat una dintre cele mai mici marje de creștere dintre marile orașe, respectiv 1,9%. Pretențiile vânzătorilor locali de apartamente au ajuns la o medie de 1.510 euro pe metru pătrat util. Câteva cartiere din orașul de pe Someș au consemnat scumpiri mai mari decât media valabilă la nivel de oraș, însă chiar și acestea au fost mai mici de 5%. Pe primul loc în clasamentul creșterilor de preț se află cartierul Iris, cu un avans de 4,2%, acesta fiind urmat de Plopilor (+3,5%), apoi de zonele Bună Ziua – Europa – Calea Turzii (+3,2%), Mărăști – Între Lacuri – Aurel Vlaicu (+2,3%) și Mănăștur – Borhanci – Câmpului (+2,2%).

„Interesant este că, în ultimele trei luni, trei mari zone din Cluj-Napoca au consemnat scăderi ale prețului mediu solicitat de către vânzători”, atrag atenția analiștii. Cel mai semnificativ declin, de 2,9%, a avut loc în arealul Gruia – Dâmbul Rotund – Gară – Bulgaria, unde un apartament costă acum 1.360 de euro pe metru pătrat util. Deprecieri mai ușoare, de 0,7% și, respectiv, 0,1%, au avut loc și în cartierele Zorilor și, respectiv, Baciu. Cele mai mici creșteri de preț au fost înregistrate, pe de altă parte, în Someșeni (0,1%) și Grigorescu (1,7%).

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare