Închide

Cine e singurul procuror care vrea să conducă DNA Cluj

ActualitateTop News by Mihai Prodan - sept. 06, 2018 0 1090

Procurorul care ar urma să conducă DNA Cluj în următoarea perioadă, după expirarea termenului de depunere a candidaturilor pentru șefia structurii teritoriale, e cea care a condus colectivul de procurori de la Cluj și în ultimii ani. Este, coincidență, nu doar singura candidatură depusă pentru șefia DNA, dar e una dintr-un șir de posturi vacante pentru care s-a înscris doar câte un candidat.

E vorba de procurorul Anca Mărincean, care ocupă postul de șef al DNA Cluj încă din decembrie 2014, când a înlocuit-o în funcție pe Elena Botezan, care s-a transferat ca judecător la Curtea de Apel Cluj. Mărincean a fost numită pentru șase luni în locul ei, până la organizarea unui concurs; CSM a prelungit mandatul acesteia în septembrie 2015.

Numirea pe funcția de procuror șef de serviciu se face pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată, de către CSM, la propunerea șefului DNA.

Propunerea de numire în funcție ar urma să fie făcută de procurorul-șef al DNA, către Consiliul Superior al Magistraturii, în fața căruia candidații ar urma să susțină un interviu. Mai exact, conform DNA, urmează ca toate candidaturile să fie discutate, în 10 septembrie, în Colegiul de conducere care emite un aviz consultativ cu referire la candidații eligibili, pe baza căruia procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție înaintează propunerea de numire în funcțiile de conducere vacante Consiliului Superior al Magistraturii.

Lista completă a candidaților pentru șefia structurilor teritoriale ale DNA:

 • Procuror șef al S.T. Alba Iulia
  Aurelia Danusia Boicean
 • Procuror șef al S.T. Bacău:
  Maria Cornelia Hrincescu
 • Procuror șef al S.T. Constanța:
  Andrei Bodean
 • Procuror șef al S.T. Cluj:
  Anca Gabriela Mărincean
 • Procuror șef al B.T. Baia Mare:
  Ioan Pop
 • Procuror șef al S.T. Pitești
  Daniela Lupu
 • Procuror șef al S.T. Tg. Mureș
  Tiberiu Nicolae Onea

De altfel și la structura centrală a DNA e aceeași situație – au fost scoase la concurs trei posturi de procurori-șefi, la Serviciul Cooperare internațională și programe, Serviciul Tehnic și respectiv Serviciul informațiilor clasificate și de centralizare a datelor privind corupția; doar la primul dintre acestea, cel de cooperare internațională, s-au înscris doi candidați.

Secția pentru procurori a CSM a hotărât deja în ședința din 4 septembrie, înainte de expirarea termenului pentru depunerea candidaturilor, că Mărincean va rămâne în cadrul DNA Cluj după ce îi expiră mandatul în funcția de procuror-șef al DNA Cluj, din 9 septembrie.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Cursuri de specializare la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.