Închide

Mitul hubului tehnologic din Transilvania, faţă în faţă cu concurenţa din Ucraina, Bulgaria sau Polonia: „Nu ne mişcăm destul de repede”

EconomieITTop News by Kristina Reştea - sept. 07, 2018 0 1037

 

Ucraina, Bulgaria sau Polonia se mişcă rapid în zona Tehnologiei, în timp ce startup-urile româneşti nu sunt încă destul de bine conectate la industriile pentru care ar trebui să creeze inovaţie. Pe de altă parte, pe piaţa locală sunt tot mai mulţi bani şi tot mai multe programe care ar putea impusiona domeniul. Sunt câteva dintre ideile pe care le-au lansat oameni implicaţi în zona startupurilor în zona tehnologiei, într-o dezbatere despre viitorul pieţei, care a avut loc în cadrul Transylvania Awards, de la Alba-Iulia.

„Piaţa accelerează foarte mult, dar asta vine şi cu multe ameninţări. Sunt multe concursuri de startup-uri, sesiuni de pitch, dar sunt şi multe start-up-uri care „trăiesc” din a face pitch-uri; nu iau runde de finanţare sau nu vin cu un produs. De unde venim, încotro de îndreptăm?”, a lansat provocarea Ionuţ Tata, în cadrul dezbaterii.

Dan Călugăreanu, investitor şi business angel, anticipează că în următorii ani în piaţă vor fi tot mai mulţi bani de investit în startup-uri. „Eu am început să investesc acum cinci ani. Era un mediu destul de… la început de drum, cu foarte puţini jucători şi de o parte şi de alta a mesei. Am evoluat, nu foarte mult, dar am evoluat, iar vremurile care vin se arată pozitive. Văd tot mai mult oameni tehnici care vor să devină antreprenori. Începând din acest an şi în următorii 5 vor fi tot mai mulţi bani în piaţă. Pentru prima oară în istoria startup-urilor Tech vom avea mai mulţi bani decât idei, ceea ce înseamnă o inversare a balanţei, iar asta poate speria. Trebuie să vă dezvoltaţi, voi, antreprenorii, în a prezenta produsele, dar şi noi trebuie să creştem, să aducem conexiunile pentru a putea creşte afacerile dincolo de România”, menţionează Dan Călugăreanu, președinte TechAngels România.

De la Cluj, Cristi Dascălu, implicat într-o serie de proiecte care au de a face cu lumea startup-uri de Tehnologie, e de părere că trebuie să ne uităm spre concurenţă şi pieţe globale. „Ideea e să fim suficient de bine echipaţi pentru pieţe globale. Dacă până acum nu erau destule programe, acest mediu începe să fie tot mai prolific. Dar numai ne apropiem de ceea ce ar trebui să fie, suntem sub standardul vest-european sau nord-atlantic. Nu m-aş îngrijora că sunt prea multe programe. Suntem obişnuiţi cu mediul competitiv, suntem atraşi de ideea de antreprenoriat, care vine la pachet cu competitivitate. Important e să crească valoarea ecosistemului. Ecosistemul românesc trebuie să îşi stabilească competitori în regiuni, să ne uităm cum putem deveni mai buni ca comunitate, să atragem aici mai mulţi investitori  decât în Polonia sau Bulgaria. Nu se poate ca Bulgaria să fie văzută ca hub tehnologic al regiunii. E despre cum putem deveni mai buni ca ecosistem, ce putem să facem ca să ne generăm împreună proiecte intersante, să scoatem la suprafaţă antreprenori”, spune Cristi Dascălu, Partener GapMinder.VC, ClujHUB, Digital Transformers.

Mircea Vădan, mentor în programe de startupuri, a atras atenţie nu doar asupra competiţiei din regiune, ci şi asupra faptului că startup-urile nu sunt, de fapt, conectate tocmai la sursele de idei: adică industriile care au nevoie de inovaţie.”Există evoluţie, efervescenţă, antreprenori şi investitori. De anul trecut, ecosistemul e într-o reaşezare. Abia anul următor o să avem o fotografie completă şi stabilă. Nu ne mişcăm destul de repede. Mă uit la Ucraina, care deşi are probleme geopolitice şi fără avantajul de a fi membră UE, se mişcă mai repede ca noi în zona de Tehnologie, se promovează agresiv, atrage oameni, vor să deschidă birouri din Ucraina în Cluj. Nu captăm tot valul legat de startup-uri şi tehnologie şi nu suntem destul de conectaţi cu industriile. De obicei, 80% dintre cei care vin la astfel de evenimente sunt oameni din IT. Problemele reale sunt acolo: în Finanţe, Sănătate, Agricultură, acolo e vorba despre a face inovaţie. Oamenii din domeniile respective ar trebui să vorbească cu cei din Tehnologie şi să facă startup-uri împreună. Dacă facem proiecte doar noi, ca IT-işti, fără să vorbim cu cei din industrie, riscăm să o dăm în bară. Rolul nostru ar trebui să fie să construim produse pe baza problemelor dintr-o industrie. Avem de lucrat destul de mult”, subliniază Mircea Vădan, Managing Partner Activize

„Am ajuns în România cumva la a doua generaţie de startup-uri. Cei din prima generaţie fac deja lucrurile la alt nivel, au făcut şi exit-uri. Vorbind despre ecosistem, sunt mai mulţi bani, deşi zona asta nu e o atracţie senzaţională pentru oamenii cu bani din România. E mai uşor să construieşti o clădire şi să o umpli cu chiriaşi decât să investeşti într-un startup despre care nu ştii nimic. E o deconectare între zona de startupuri tehnologice şi celelealte industrii”, a reîntărit şi Vlad Andriescu, redactor-șef la start-up.ro.

 

Foto: Alex Burciu

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.