Închide

Se redeschide cinema Arta, unul dintre cele mai vechi din România

CulturăTop News by Mihai Prodan - sept. 07, 2018 0 817

Unul dintre cele mai vechi cinematografe din țară, închis în urmă cu câțiva ani după ce spațiul a fost retrocedat iar RADEF Româniafilm și-a împachetat echipamentele și a plecat, urmează să se redeschidă în această toamnă.

Cinematograful Arta din centrul Clujului se redeschide în toamnă după șase ani în care a stat sub lacăt; nu va fi un cinematograf, spun proprietarii spațiului, familia Sebestyen, ci un spațiu independent pentru film și cultură, „un loc unde istoriile trecute și viitoare (sic-n.red.) ale filmelor se întâlnesc cu cinefilii clujeni”.

Înainte de deschiderea cinematografului proprietarii pregătesc un prim eveniment la Colectiva Gazette, proiecția filmului „Din grozăviile lumii”, primul film științific produs în 1920 la Cluj, în unul dintre primele studiouri cinematografice din Europa. „Din grozăviile lumii” este un film mut, o „docu-dramă” regizată de cunoscutul regizor clujean Janovics Jenő, care pentru această proiecție specială are parte de acompaniamentul live al lui Danaga.

Biletele la proiecție costă 10 lei.
Actualul cinematograf Arta s-a deschis în 30 octombrie 1913 și avea la originea sa o altă denumire, „Egyetem Mozgókép Színház”, adică „Teatrul de Fotografii Mișcătoare al Universității”. Avea 400 de locuri. Între altele la cinematograful Arta a avut loc premiera filmului „Escortata” (A tolonc), de Michael Curtis, în urmă cu mai bine de o sută de ani, în 1915. Pelicula a fost recuperată doar în urmă cu câțiva ani și proiectată la festivalul de film Transilvania. Curtis a regizat și primul film sonor ce urma să fie proiectat la Cluj, „Arca lui Noe”, lansat în 1928 și proiectat la Cluj în 1930 la cinematograful Corso, amenajat în urtea palatului Banffy.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Cursuri de specializare la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.