Viaţa angajaţilor de la Serviciul Cluj al Arhivelor Naţionale, în pericol. Clădirile stau să cadă pe oameni
ActualitateSinteză știri locale by Catalin Suciu - dec. 14, 2017 0 1240
Instituţia care păstrează cea mai mare arhivă din Transilvania se află în situţie critică. Un raport al Curţii de Conturi a României dezvăluie probleme mai mult decât îngrijorătoare la nivelul Serviciului Judeţean Cluj al Arhivelor Naţionale, notează ziarul Făclia.
Potrivit documentului, clădirile de pe strada Mihail Kogălniceanu în care îşi desfăşoară activitatea această instituţie sunt supuse unui proces de degradare foarte avansat, lucru care, avertizează Curtea de Conturi, „pune în pericol viaţa angajaţilor’’.
Toate cele patru clădiri sunt într-un proces continuu de degradare, nu sunt încălzite, iar umiditatea ridicată, igrasia, mucegaiul, atacurile biologice existente la nivelul materialului lemnos, care alcătuieşte structura de rezistenţă a planşeelor, duce la distrugerea fondului arhivistic depozitat. Expertizele tehnice efectuate au concluzionat necesitatea evacuării urgente a documentelor depozitate în trei din cele patru corpuri de clădire din cauza capacităţii portante depăşite a planşeelor şi schimbarea destinaţiei clădirilor. Ce e şi mai grav este, în opinia experţilor Curţii de Conturi, că din cauză că nu s-a reuşit mutarea documentele în alte spaţii, activitatea desfăşurată în această instituţie pune în pericol viaţa angajaţilor
Serviciul Judeţean Cluj al Arhivelor Naţionale este cea mai mare structură de acest tip din Transilvania şi a doua la nivel naţional. Instituţia a fost înfiinţată în 1920 şi deţine în prezent 18 kilometri de arhivă păstrată în diverse depozite. Acest serviciu de arhive îşi desfăşoară activitatea într-un ansamblul de patru clădiri situat pe strada Kogălniceanu numărul 10, construit în anul 1870 cu destinaţia de penitenciar. Clădirile se află în incinta vechii cetăţi fortificate a oraşului, astfel încât întreg ansamblul de clădiri este inclus în Lista Monumentelor Istorice din România.