Închide

Reacţii de la Cluj pentru Legile Justiţiei: „de veghe” în faţa sediului PSD şi marş de protest duminică – „Totul sau nimic”

ActualitateTop News dec. 14, 2017 0 1016

După o săptămâna în care Legile Justiţiei au avansat, pe „repede înainte”, în parlament, clujenii se mobilizează să iasă în stradă, la protest, duminică, adică  înainte ca Legile să ajungă în Senat şi la votul decisiv al parlamentarilor. Între timp, pe model sibian, câţiva clujeni au început să stea „de veghe” în faţa sediului PSD de pe Bulevardul Eroilor.

Întâlnirea de duminică se dă la „Clopot”, de la ora 18.00, iar tema anunţată pe pagina evenimentului de pe Facebook e „Cluj-Toţi pentru Justiţie – Totul sau nimic”.

„Îi putem opri? Da, categoric!…Încă. Vrem să îi oprim? La întrebarea asta va trebui să ne răspundem fiecare în parte, onest. Ce e sigur însă e că răspunsurile noastre, adunate la un loc, vor determina Viitorul nostru și al României pentru mulți ani de acum încolo. Luni 18 Decembrie la Senat se dă votul final pe Legile Justitiei”, menţionează în apel organizatorii protestului de la Cluj – grupările Declic, Corupţia Ucide şi Umbrela Anticorupţie Cluj. La fel ca duminica trecută, protestatarii sunt îndemnaţi să aducă obiecte de făcut gălăgie: Oale/cratițe/capace/polonice/linguri/

Organizatorii protestului îi îndeamnă pe clujeni să îşi contactaze reprezentanţii în parlament şi să se informeze privind legile Justiţiei şi procedurile aflate în derulare, îndrumându-i chiar spre platformele proprii.

Apelul organizatorilor:

 

„Ce poţi face?

1 HAi în stradă. Te simți revoltat, increzator ca vom reuși sau din contră, obosit și resemnat? HAI oricum! Stările trec, faptele rămân,
Și ele sunt singurele care contează.

2 Contactează-ți parlamentarii și cere-le să respingă toate modificarile aduse legilor justiției. Sună-i! Scrie-le! Mergi în audiență! Pune accent pe senatori deoarece votul final pentru legile Justiţiei se dă Luni, 18 Decembrie, la Senat! Efortul tău contează!

3. Scoate-ți din cap odată pentru totdeauna ,, Degeaba! Nu se schimbă nimic! Deja suntem în Dictatura!” Nu este nimic pierdut!ÎNCĂ. Încă putem salva totul!

4. Informează-te și informează-i pe ceilalți! Găsești materiale foarte clare pe Corupția Ucide, Declic, Rezistența sau pe grupul local Umbrela Anticorupție Cluj”.

Reamintim, sunt trei legi ale justiției – una cu privire la statutul magistraților (Legea 303/2004), una cu privire la organizarea judiciară (Legea 304/2004)  și una cu privire la CSM (Legea 317/2004). Pentru modificarea fiecăreia există un proiect de lege. Luni se vor discuta amendamentele la cele trei legi ale justitiei, amendamente care vor fi depuse la Senat, notează Hotnews.ro. Termenul pentru amendamentele la prima legea – Legea 303 privind statutul magistratilor – a expirat joi, iar pentru celelalte două legi – Organizarea Judiciara si CSM – este sâmbătă. Mai multe AICI

Şi graba continuă. În ciuda faptului ca sunt zile de doliu naţional pentru Regele Mihai şi că s-a votat suspendarea lucrărilor, pe agenda Comisiei Iordache a fost inclusă joi pe ordinea de zi “Transpunerea directivei UE 2016/343 a Parlamentului European și a Consiliului din 09.03.2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumției de nevinovăție și a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale”. Deputatul PSD Florin Iordache a anuntat joi dimineata că a convocat şedinţa doar pentru informare.

PSD si ALDE, dar şi UDMR si PNL (în mai mică măsură) au depus o serie de amendente la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, folosind ca pretext transpunerea unei directive UE. Mai multe AICI

Consultă aici amendamentele centralizate la comisie pana la data de 13 decembrie

 

Direcţia Naţională Anticorupţie a reacţionat la propunerile de modificare și completare a dispozițiilor Codului de procedură Penală și Codului Penal, care ar afecta felul în care instituţia îşi desfăşoară acum activitatea. Directiva europeană invocată de majoritatea care a propus amendamente controversate „este folosită doar ca un pretext pentru a elimina capacitatea organelor de urmărire penală de a descoperi și de a dovedi infracțiuni, iar scopul acestor modificări nu are nicio legătură cu prezumția de nevinovăție”, susţin reprezentanţii DNA, într-un comunicat de presă.

Acuzat de cei din opoziție că propunerile de modificare a codurilor penale depășesc cadrul de transpunere a Directivei, Florin Iordache a spus despre amendamentele depuse că ”nu depășesc cadrul directivei!”, notează Agerpres. O analiză Factual.ro arată de ce afirmaţia este „parţial falsă”.

Unul dintre multele amendamente controversate vizează interzicerea comunicării publice: „În cursul urmăririi penale și al judecării cauzei în procedură de cameră preliminară sunt interzise comunicările publice, declarațiile publice precum și furnizarea de alte informații, direct sau indirect, provenind de la autorități publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele și persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Încălcarea acesteiobligații reprezintă infracțiune și sepedepsește, potrivit legii penale”.

Un alt amendament care a stârnit critici prevede că datele obţinute dintr-un sistem in formatic sau dintr- un sistem de stocare a datelor informatice care nu au legătură cu infracţiunea pentru care se efectuează urmărirea penală și pentru care a fost autorizată percheziția în acea cauză se şterg definitiv din copiile efectuate şi nu pot fi folosite în alte cauze penale și pentru dovedirea altor fapte.

„Vă vedem”, de la Cluj

Între timp, pe model sibian, clujenii au început să se adune, în grupuri mici, în faţa sediului PSD, pentru a sta „de veghe”, în acţiuni de tip  „sit-in”. A apărut şi pagina de Facebook „Vă vedem din Cluj” – „Apărăm valorile și principiile în care credem, statul de drept şi independenţa Justiţiei”.

Câţiva clujeni au început să stea în faţa sediului PSD, încă de luni:

 

Legile Justiţiei ajung la vot în parlament. Câţiva clujeni se mobilizează: “de veghe” în faţa sediului PSD

 

Şi au continuat să vină şi zilele următoare. Cu scaune, masă şi bannere uriaş: „Toţi în stradă pentru Justiţie”, „Suntem cu ochii pe voi”.

Marţi:

Miercuri:

Sursa foto: Umbrela Anticoruptie Cluj

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu