Închide

Vecinii penalizează tertipurile imobiliare practicate pe o stradă privată pentru a se putea construi

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mai 26, 2020 2 1329

Un proiect pentru amenjarea unei case cu două unități locative pe o parcelă de 600 de mp de pe o stradă privată înfundată din cartierul Bună Ziua unde locuințele se vând cu peste 1700 de euro mp, a fost constatat de vecini pe motiv că, apelând la o șmecherie, se folosește de artera deținută de ei pentru a se putea construi. Oamenii s-au plâns că noua construcție, așa cum sunt configurate parcările, va aduce mașini parcate pe stradă și mai multă aglomerație, iar ei nu vor mai putea avea acces în propriile curți. Chiar au spus că analizează posibilitatea de a merge în instanță.

Primarul Emil Boc a cerut amânarea proiectului, mai ales că vecinii s-au plâns și că nu au fost informați. Arhitecții din comisie au opinat că locuința semi-colectivă propusă este mult prea masivă și că ar trebui reconfigurate locurile de parcare pe parcelă.

Planul Urbanistic de Detaliu pentru amenajarea unei locuințe semicolective cuplate cu două apartamente pe o parcelă de 608 mp situată la capătul străzii Erkel Ferenc, asimilată cu zona Bună Ziua s-a discutat  la a cincea ședință on line a comisiei de urbanism a Primăriei organizată în acest format având în vedere pandemia de coronavirus, cea din 22 mai.  Proiectanții de la Spânu Studio Proiectare și Urbanism, prin Călin Spânu, au precizat că beneficiarii care locuiesc pe strada Mozart, familia Mureșan, au dezmembrat această parcelă pentru a construi locuințe pentru cei doi copii. Accesul la construcția propusă se va realiza, după cum a explicat proiectantul, din strada privată Erkel Ferenc, parcela fiind situată chiar la capătul străzii, unde aceasta se înfundă. În vecinătate sunt locuințe unifamiliale și locuințe semicolective. Viitoarea construcție urmează să aibă parter și un etaj. Despre indicatori, proiectantul a spus că se respectă cei din PUG, POT 31% și CUT 0,64 față de 35% respectiv 0,9.

CUT-ul propus, la limită, dar și POT-ul l-au nemulțumit pe arhitectul șef al orașului, Daniel Pop, care a opinat că nu e nepărat să se realizeze două locuințe pe parcelă și că, în forma prezentată, e un proiect înghesuit cu distanțe mici. „Nu e cea mai rea construcție de acest fel, dar nu este în regulă”, a apreciat arhitectul șef.

În discuție au intervenit și vecinii care au semnalat că strada Erkel Ferenc e foarte aglomerată, că mai toată lumea are două mașini și că se parchează pe stradă. „Nu am nimic împotrivă ca domnul Mureșan să construiască, dar nu este în regulă așa cum s-a propus. Proiectul se retrage cu 6 metri de proprietatea lui din strada Mozart ceea ce mă duce cu gândul că, după ce se va construi, nu va mai fi vorba de respectarea sa iar construcția va ajunge să aibă un POT de 80%. Totul e înghesuit în realitate, să iasă la calcule și metri pătrați, dar nu va funcționa. Să nu ne furăm căciula. E o stradă înfundată, nu se va putea manevra o mașină, așa cum au propus proiectanții pe planșe. Suntem vecini de 15 ani și nu vrem decât să se respecte bunul simț. Ca să dăm un exemplu, când au venit cei care au făcut studiile și măsurătorile în teren au parcat în față la noi, pe stradă. O bandă e ocupată de mașini. Mai mult, domnul Mureșan a cumpărat un metru pătrat cotă din drum de la un vecin de la nr.10, ca să poată să aibă acces la parcelă. Noi avem 5% din drum, nu știu cum sunt legile astea”, au semnalat vecinii. În plus, ei au mai spus că atunci când s-a dezmembrat parcela, trebuia să i se asigure o servitute din strada Mozart, așa cum era normal. „Cota are un caracter accesoriu, nu se poate vinde decât cu bunul principal. Nu poate fi înstrăinată. Dorim să contestăm în instantă această tranzacție”, au mai anunțat vecinii. Există și liste de semnături depuse la Primărie, au mai anunțat vecinii. Ei s-au mai plâns că nu au fost informați și nu cunosc în detaliu proiectul și să, pe planșe, apar vecini care nici nu stau în zonă.

Mai ales că proiectantul a arătat că a reconfigurat locurile de parcare pe planșe și că le-a adus între timp Primăriei. Proiectanții au mai spus că parcările sunt avizate și de Serviciul de Siguranța Circulației. „Nu ne privește ce se întâmplă pe stradă, că sunt multe mașini. Dacă beneficiarul deține cotă din drum, are drept să treacă pe el”, au mai completat aceștia.

Primarul Emil Boc a cerut o amânare a proiectului pentru a mai fi studiat în detaliu de departamentul Juridic. „Nu sunt în măsură să spun cine are dreptate, trebuie să ne consultăm să nu greșim pentru că cu siguranță o să fim dați în instanță și de unii și de alții”, a semnalat primarul. Boc a mai ținut să spună că totul trebuie să fie transparent și clar. „Nu putem lucra cu planșe pe sub ușă. Vecinii pot invoca că nu s-a respectat o condiție clară de informare și promovare a proiectului, cea tce opozabilitate față de terți”, a mai completat Boc.

Comisia a recomandat să se diminueze gabaritul construcției și să se pună corect parcările pe planșe. Arhitectul Adrian Iancu a sugerat ca beneficiarul să asigure un acces din strada Mozart pentru parcelă ca să se rezolve toate problemele, mai ales dacă e așa cum e prezentată situația, beneficiarul construind casă pentru copiii lui. Proiectanții au spus că nu este posibilă asigurarea servituții în teren.

 

2 comentarii

  1. Si care este tertipul?
    De ce ceilalti vecini au avut dreptul iar aceasta parcela nu are dreptul sa construiasca? Are cota din drum, respecta indicii, sunt duplexuri facute pe suprafete mult mai restranse in oras, iar cu privire la cei 6 metri din spate reglementati urbanistic ca parcela sa aiba 6 metri retragere fata de parcela din spate.

  2. daca isi face o bara, nu L, are loc sa intre pe parcela si sa faca parcari in stanga. Sau sa-si lase masina in fata spre str. Mozart, la parinti in curte si ei merg pe jos pana in partea din spate. Nu vad de ce se opun vecinii, trebuiau de la inceput sa-si faca o strada mai lata, nu se sa planga ca abia circula pe poteca aia.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.