Închide

Urmează exproprierile pentru cel mai mare parc dorit în Cluj pe 54 de hectare/Parcul Est mai trece de o etapă

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iun. 15, 2023 1 3153

Studiul de fezabilitate și planul topografic cu coridorul de expropriere  pentru cel mai mare parc al Clujului, Parcul Est, urmează să fie actualizat. Consilierii locali urmează să dezbată la ședința din 16 iunie varianta finală prin care crește suprafață publică de teren din proiect, dar și cea privată. În continuare există peste 4 hectare de teren neidentificat, însă și în cazul acestui teren există scăderi. Proiectanții de la Metapolis Arhitects spun că, după ce Primăria va finaliza procedura de exproprieri pentru parc, urmează să se aprobe Planul Urbanistic Zonal al proiectului.

 

Ultima variantă a studiului de fezabilitate pentru Parcul Est dar și a Planului Topografic cu coridorul de expropriere aferent proiectului este prezentată consilierilor locali la ședința din 16 iunie pentru a fi însușită, în așa fel încât proiectul să meargă în fazele următoare.

La începutul lunii iunie, Guvernul a redirecționat înspre Primăria Cluj aproape 10 milioane de euro dintr-un proiect al Bucureștiului, pentru pornirea proiectului Parcului Est.  E vorba de 40,6 milioane de lei rămași neutilizați în proiectul ”Implementarea unui sistem de transport cu bicicleta în zona centrală a municipiului Bucureşti”, din Capitală. Guvernul a aprobat ca banii să meargă către Primăria Cluj-Napoca, pentru finanțarea parțială a proiectului ”Amenajarea parcului Est din municipiul Cluj-Napoca”, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Deocamdată, Primăria nu a anunțat calendarul acestui proiect ci doar că, fiind vorba despre o investiție de aproape 100 de milioane de euro pentru realizarea acestui parc de 54 de hectare, aceasta se va realiza etapizat.

Parcul Est, cel mai mare parc dorit în Cluj-Napoca, înseamnă 54 de hectare, peste 5200 de noi arbori plantați, 6,8 hectare de luciu de apă și o investiție de peste 98 de milioane de euro. Studiul de fezabilitate pentru proiect a fost finalizat de Matapolis Arhitects, Studio de Peisaj Ana Horhat și Atelier Mass și a fost aprobat la ședința Consiliului Local din 7 iulie 2022.

Proiectul, rezultat în urma unui concurs de soluții, a fost supus dezbaterilor publice în cadrul cărora oficialii Primăriei au anunțat că, probabil, investiția se va implementa etapizat. Chiar s-a avansat ideea ca zona să fie utilizată înainte de terminarea investiției. Societatea civilă din Cluj a cerut limitarea accesului auto în zonă, tocmai pentru împiedicarea depozitării gunoiului în zonă. Primăria a montat respectivele bariere pe teren la finalul lunii iunie. Consilierii locali USR au inițiat, cu sprijinul Primăriei, o campanie de ecologizare a zonei, adunând anul acesta zeci de saci de deșeuri.

Potrivit studiul de fezabilitate, Parcul Est va avea 54 de hectare și presupune o investiție de peste 475 de milioane de lei (aproape 100 de milioane de euro). Investiția a fost împărțită în 4 parți (obiective de investiții), fiecare având evidențiate indicatorii de performanță. Termenul de execuție pentru parc este fixat la 24 de luni. Ca să fie realizat parcul, proiectanții arată că este nevoie de exproprierea a peste 20 de hectare de terenuri aflate în proprietate privată, plus încă 4 hectare de teren pentru care nu s-au identificat deocamdată propritarii. În noua zonă verde urmează să se planteze aproape 6000 de arbori noi.

Arhitectul Mircea Munteanu de la Metapolis Arhitects a explicat pentru Actualdecluj.ro că, după aprobarea variantei finale a studiului de fezabilitate și a planului topografic, urmează ca Primăria să realizeze exproprierile pentru proiect. „După finalizarea exproprierilor, urmează aprobarea Planului Urbanistic Zonal. Noi avansăm cu proiectul tehnic în așa fel încât atunci când se finalizează exproprierilor și după ce se aprobă și PUZ-ul să nu fie timpi de așteptare pentru proiect, în afară de cei birocratici și Primăria să poată licita proiectul. După PUZ se va obține un nou certificat de urbanism, pe noua situație urbanistică. În baza acelui certificat se vor emite avizele, se va pregătit documentația pentru autorizația de construire. După emiterea acesteia, urmează licitația de execuție. Astăzi nu se poate construi direct acolo deoarece terenul este încadrat în PUG-ul orașului ca zonă de urbanizare”, a arătat arhitectul.

Detalii despre costuri și împărțirea proiectului parcului: Cel mai mare parc al Clujului are nevoie de 96 de milioane de euro pentru a fi creat

Cum arată acum Parcul EST în tur ghidat cu proiectanții:

UPDATE FOTO/VIDEO Pe teren, cel mai mare parc pregătit în Cluj, chiar dacă e plin de gunoi și neîntreținut, e o zonă spectaculoasă care merită și acum explorată

Vezi și:

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.