Închide

Urbanism ilegal „de catifea”. Primăria nu-i în stare, de doi ani, să aplice o sentință definitivă pentru „doborârea” unei mansarde din pod

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - feb. 24, 2016 0 1714

Un caz în care ai dreptatea în mână, dar nu-ți folosește la nimic pentru că primăria n-are voință să aplice legea. Vecinii unei construcții din Cluj cu două etaje rotunjite la trei, după rețeta etajului-mansardă camuflat în pod, așteaptă de câțiva ani ca administrația locală să îl demoleze, mai ales că există o sentință definitivă și irevocabilă pentru ca etajul în plus să fie adus la starea inițială – pod neconstruibil. Inițial construcția era casă unifamilială, apoi a fost apartamentată și tranformată în bloculeț, iar ulterior i s-a pus și o mansardă, nelegală. Primăria spune că a trimis (de doi ani) dosarul la un executor, având în vedere că proprietarul imobilul nu s-a conformat sentinței. Iar executorul, că, de mâine, va începe formalitățile cu firma angajată de primărie pe contract pentru desființare construcții fără autorizație. De ce, după doi ani? „Procedurile de executare sunt complexe, dar nici n-a existat stăruință din partea primărie”, spune executorul.

 

Pe strada Laterala nr. 16, pe o parcelă de 697 mp, exista o casă familială cu două etaje și încă una parter din 1997. În 2008, proprietarii, familia Medan, au dezmebrat casa de două etaje cu terenul de sub ea, au cerut au apartamentat-o, în 6 apartamente și au mai vrut să o mansardere și să mai construiască un imobil cu demisol, parter si două etaje pe restul parcelei, în locul casei parter. Deși nu se respectau regulile de urbanism din zonă. Vecinii au reușit, cu ajutorul prefectului, să desființeze autorizația de constuire emisă de primărie, iar casa-bloculet a rămas la două etaje, cu pod neconstruibil. În 2011, s-au făcut lucrări de supraînălțare a pod-ului și a fost transformat în mansardă, racordat la utilități și vândut unei familii.

„Acest pod este făcut din materiale inflamabile și este racordat la gaz curent și apa. Autoritățile nu își dau seama la ce suntem expuși noi vecinii dar și celelalte 5 apartamente și o casă situate pe str Laterala 16 în cazul unei explozii. Vorbim de o mansardă ilegală care are peste 100 de mp, valorează bani și probabil de asta se încearcă eludarea unei sentințe definitive a instanței. În acest caz s-au făcut sesici de solicitări și primeam același răspuns, se ocupă executorul. Proprietarul n-are niciun interes să intre în legalitate, dar autoritățile trebuie să pună în aplicare o sentință definitivă. Este simplu de executat, într-o zi se desființează tot ce s-a construit ilegal și mansarda se transformă în pod nelocuibil conform destinației inițiale”, au atras atenția vecinii.

Beneficiarul care a apartamentat blocul, Medan Ștefan, nu a putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere.

Administrația locală a informat că în 2011, imobilul de la adresa str. Laterală nr.16 a fost suprainaltat cu aproximativ 1,5m , efectuându-se lucrări la podul acestuia (acces pod exterior și schimbare destinație) fără obținerea unei Autorizații de Construire. „Poliția Locală a municipiului Cluj-Napoca, în urma controlului de la acea dată, a întocmit un Proces verbal de constatare a contravenției și a dispus intrarea în legalitate (fie obținerea unei Autorizații de Construire, fie aducerea imobilului la stadiul inițial). Proprietarul imobilului nu s-a conformat somațiilor motiv pentru care acesta a fost acționat în instanță de către municipialitate. Instanța a dat câștig de cauza Primăriei Cluj-Napoca dispunând aducerea la starea inițială a imobilului, în 2014. Având în vedere faptul că nici în urma sentinței judecătorești definitive imobilul nu a fost adus la starea inițială, dosarul a fost transmis, pentru executare, unui executor judecătoresc”, a informat Biroul Mass media al primăriei. Administrația a mai adăugat, prin intemediul aceleiași structuri, că a epuizat toate măsurile legale pe care le putea lua în acest caz.

Cine demolează construcțiile ilegale. Unde e lista neagră a urbanismului clujean?

De ce doi ani și niciun reuzultat?. Executorul judecătoresc care a primit dosarul a menționat că va pune în executare doarul și că, chiar a stabilit o întâlnire cu firma aflată în contract cu primăria pentru desființarea de construcții realizate fără autorizație de construire (Napoca Construcții, contractată în 2015 cu 1,4 milioane de lei, pe doi ani de zile – n.red.). „Am sunat firma pe care ne-a comunicat-o primăria că are contract pentru desființarea de construcții executate fără autorizație. Mâine (Astăzi – n.red.), ne vom întâlni. După acest moment, trebuie stabilită o zi în care să se execute lucrările de desființare și înștiințați toți locatarii din acest bloc. E foarte important să te asiguri că nimeni nu va fi afectat de lucrările la acoperiș. Este adevărat că în acest caz au trecut doi ani de la momentul în care primăria ne-a trimis dosarul. Însă, ca să acționăm, este nevoie și de stăruința primăriei”, a menționat acesta.

Adică să înțelegem că primăria nu a dorit punerea în executare mai repede a dosarului? „Ați văzut?!”, completează executorul judecătoresc.

Executorul a mai adăugat că procedura de la primirea unui dosar și până la închiderea sa e complexă și că cel mai fericit caz este acela în care proprietarul care a executat lucrările fără autorizație înțelege că trebuie să intre în legalitate și execută el lucrările de demolare. „Am și dosare, pe alte spețe, nu pe Legea 50 privind regimul construcțiilor, în care s-a suspendat executarea”, a adăugat acesta. Cazul de pe strada Laterală nr. 16 nu se încadrează în niciuna dintre cele două situații, însă, pentru că se lucrează cu firma primăriei, după care urmează recuperarea sumelor, inclusiv a onorariului pentru executare, procedura de închidere a dosarului va dura. „Nu pot estima cât”, a adăugat executorul.

Legislația permite autorității locale să desfințeze construcțiile execute nelegal, după ce se obțin hotărâri judecătorești definitive și irevocabile în acest sens. Cheltuielile de desființare se suportă de către beneficiarul care a executat lucrările ilegal, iar dacă primăria desfințează respectivele lucrări pe cheltuiala sa, are posibilitatea să recupereze costurile. Firma aflată în contract cu primăria, Napoca Construcții va primi o comandă, după ce specialiștii primăriei și executorul judecătoresc se deplasează la imobilul în cauză și stabilesc ce lucrări trebuie desfințate. Societatea trebuie să aducă la starea inițială construcți în maxim 6 luni, potrivit contractului cu primăria.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare