Închide

Cine demolează construcțiile ilegale. Unde e lista neagră a urbanismului clujean?

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - mai 01, 2015 1 1638

Administrația locală și-a luat firmă care să se ocupe de desfiintare a construcțiilor executate nelegal de către persoane fizice/juridice pe domeniul privat al acestora. Un acord cadru în acest sens a fost semnat pe doi ani cu Societatea de Construcții Napoca pentru peste 1,4 milioane lei. Dacă în 2010, administrația locală avea o listă neagră a urbanismului care cuprindea cele mai scandaloase construcții executate ilegal în oraș, în 2015 această listă a dispărut din preocupările instituției.
La licitația lansată de primărie anul acesta pentru constractul de lucrări de desființare a construcțiilor executate nelegal de către persoane fizice/juridice pe domeniul privat al acestora au fost depuse două oferte. Una de la SMZ Impex și cealaltă a societății Napoca. Cel mai mic preț a fost ofertat de SMZ Impex, adică peste 1,1 milioane lei. Oferta celor de la SMZ nu a respecta, însă caietul de sarcini, așa că constractul a fost atribuit către Napoca Construcții pentru peste 1,4 milioane lei. Constractul a fost semnat cu Napoca în 29 aprilie.

Potrivit raportului Poliției Locale pe 2014, în urma verificărilor efectuale de inspectorii de la control urbanism s-a constatat că dintr-ul total de 2937 de contrucții edificate sau în curs de edificare, în 130 de cazuri lucrările se executau fără autorizație de construire sau fără respectarea proiectului vizat spre neschimbare. Pentru acestea s-au aplicat sancțiuni de peste 300.000 lei și s-a dispus intrarea în legalitate. În cazul celor care nu au respectat dispozițiile primăriei, s-au formulat acțiuni în instanță pentru desființarea lucrărilor executate nelegal. În 2014, la acest capitol, primăria avea deja 18 dosare execuționale în astfel de cazuri.

Legislația permite autorității locale să desfințeze construcțiile execute nelegal, după ce se obțin hotărâri judecătorești definitive și irevocabile în acest sens. Cheltuielile de desființare se suportă de către beneficiarul care a executat lucrările ilegal, iar dacă primăria desfințează respectivele lucrări pe cheltuiala sa, are posibilitatea să recupereze costurile.

Firma aflată în contract cu primăria, Napoca Construcții va primi o comandă, după ce specialiștii primăriei și executorul judecătoresc se deplasează la imobilul în cauză și stabilesc ce lucrări trebuie desfințate. Societatea trebuie să aducă la starea inițială construcți în maxim 6 luni.

Până în prezent, administrația locală n-a reușit să demoleze nicio construcție scandaloasă de pe lista neagră a urbanismului întocmită în 2009-2010 de vechea conducere a primăriei.

În 2010, culmea, în mandatul Apostu-Laszlo-Moisin, primăria a venit cu ideea publicării pe site-ul propriu a unei liste negre a urbanismului clujean. Aceasta punea pe tapet cazuri de încălcare a unor autorizații de construire pentru o casă sau mai multe locuințe unifamiliale: două blocuri în loc de o casă sau 25 de aprtamente amenajate în loc de cinci locuințe. Lista reunea 13 imobile pentru care primăria respinsese cererile de atestare a edificării construcților și refuza eliberarea dovezilor de luare în folosință. Mai mult, oficialii primăriei promiteau acționarea în instanță a ilegaliștilor.
Lista neagră cuprindea printre altele strada W. A. Mozart nr. 12-14 – autorizație pentru casă unifamilială, iar în teren s-a amenajat două blocuri cu 18 apartamente, G.V. Bibescu nr. 48 – autorizație pentru imobil de locuințe colective, în teren s-au amenajat mai multe locuințe și în pod și la demisol, Hameiului nr. 5 – autorizație pentru locuințe înșiruite cu cître două etaje și mansardă, în teren s-a suplimentat numărul de apartamente, Ioan Negoițescu nr. 7 A – în loc de locuințe înșiruite cu un etaj și mansardă s-au făcut 21 de apartamente.

Această listă a rămas neactualizată după schimbarea conducerii primăriei în 2012.

Dacă l-a Cluj-Napoca mai mult se vorbește decât de face, de exemplu la Craiova, primăria s-a apucat de demolat construcții nelegale. În 2013, potrivit Gazetei de Sud, primăria din Craiova a demolat o vilă de care un proprietar a amenajat-o în prelungirea unor blocuri de locuit.

sursa foto: gds.ro

sursa foto: gds.ro

Sursa foto cover: mondonews.ro

 

Un comentariu

  1. deci cum ar venic firma Napoca a lui bene va trebui sa demoleze de urgenta blocul construit de firma Napoca a lui Bene (ilegal aparut langa magistrala de gaz in Buna ziua)
    sa traim cat sa o vedem si pe asta !!!!
    curat murdar coane fanica!

Scrie un comentariu

  • Articole similare