Închide

3 arestări preventive în lotul cu evaziune fiscală de 6,5 milioane de lei

Actualitate by Actual de Cluj - feb. 24, 2016 0 359

Trei arestări preventive în lotul în care o firmă de asfaltări din Cluj e acuzată de evaziune fiscală: restul celor reținuți au scăpat cu măsuri mai ușoare.

Gheorghe Mateiaș și Emanuel Rostaș sunt cei doi din lotul reținut și propus pentru arestare preventivă care ajung după gratii pentru 30 de zile, în vreme ce Titu Rostaș și Alin Luca se află sub control juduciar pentru 60 de zile. Cristian Mureșan e arestat la domiciliu, arată pentru actualdecluj.ro purtătorul de cuvânt al Tribunalului Cluj, Simona Trestian.

Decizia a fost luată de magistrații Tribunalului Cluj aseară târziu.

Amintim, polițiștii din Cluj au descins ieri în zeci de locuri în București și șase județe după suspiciuni de rețea de evaziune fiscală și spălare de bani cu prejudiciu de 6,5 milioane de lei, în care au fost reținute șapte persoane.

Poliţiştii din Cluj au efectuat 40 de percheziţii, în Bucureşti şi în șase judeţe, la persoane bănuite că ar fi cauzat un prejudiciu de peste 6.500.000 de lei prin evaziune fiscală, spălare de bani, transmitere fictivă a părţilor sociale deţinute într-o societate. Șapte persoane au fost reţinute pentru 24 de ore, urmând a fi prezentate magistraţilor, cu propunere de arestare preventivă, și au instituit sechestru asigurator pe 68 de autovehicule și un imobil.

Descinderile au avut loc luni, când poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, cu sprijinul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca şi a Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca, au efectuat 40 de percheziţii domiciliare, în Bucureşti şi în judeţele Cluj, Maramureş, Mureş, Bistriţa-Năsăud, Satu-Mare şi Alba, într-un dosar penal aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, în care se fac cercetări pentru evaziune fiscală în formă agravată, spălare de bani, transmitere fictivă a părţilor sociale deţinute într-o societate, în scopul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Polițiștii au identificat și indisponibilizat sume în privinţa cărora există suspiciunea că provin din infracţiuni, respectiv 277.450 de lei şi 6.000 de euro, au poprit conturi bancare și au blocat bunuri mobile şi imobile pentru 68 de autovehicule şi un imobil, în valoarea totală de 3.622.927 de lei.

Polițiștii au descoperit și ridicat înscrisuri contabile, ştampile, unităţi fizice de stocare a datelor în sistem informatic, laptop-uri şi unităţi centrale și carduri bancare. Șapte persoane, cu vârste cuprinse între 26 şi 44 de ani, din judeţele Cluj, Bihor şi Timiş, au fost reţinute pentru 24 de ore, urmând a fi prezentate magistraţilor, cu propunere de arestare preventivă. “Din cercetări a reieșit că, în perioada 2012 –2016, reprezentanţii unor societăţi comerciale cu obiect de activitate construirea şi întreţinerea drumurilor publice, ar fi creat un mecanism de fraudare a bugetului de stat. Acesta ar fi avut la bază înregistrarea în evidenţa contabilă a unor achiziţii  şi operaţiuni fictive de bunuri şi prestări servicii de la mai multe firme cu un comportament de tip „fantomă”, în scopul deducerii frauduloase a taxei pe valoare adăugată şi pentru diminuarea  impozitului pe profit aferent”, explică polițiștii.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

  • Articole similare