Închide

Urbanism civilizat-exemplu de la concurență. Timișoara și-a făcut regulament pentru culoarea fațadelor. Clujul e încă pestriț

AdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - nov. 04, 2014 0 4056

Culoarea este împreună cu volumetria un factor generator al imaginii urbane. În lipsa unor norme pentru colorarea clădirilor din România, Timișoara a înțeles impotanța cunorii și-a tras regulament cromatic. Un consilier local cere comisiei de estică urbană din subordinea primarului Emil Boc să învețe de la orașul de pe Bega și să facă și pentru Cluj un astfel de regulament.

Cum justifică primăria din Timișoara adoptarea unui regulament prin Hotărâre de Consiliu Local (HCL)

Consiliul local a adoptat HCL-ul prin care a aprobat Regulamentului privind identitatea cromatică a clădirilor din Municipiul Timişoara la începutul lunii octombrie 2014. Cel care a coordonat elaborarea regulamentului de la Timișoara este arhitectul-șef al primăriei, Ciprian Silviu Cădariu. Primii paşi au fost făcuţi la Timişoara cu sprijinul experţilor germani din cadrul programul GTZ, când a fost elaborat Îndrumarul pentru intervenţiile asupra clădirilor din Cartierul Cetate şi din zonele istorice protejate din Timişoara care cuprinde recomandări pentru clădirile aflate în zonele istorice. Dacă în majoritatea ţărilor europene, cromatica este reglementată atât pentru zonele istorice protejate, cât şi pentru zonele de construcţii noi, în legislaţia românească nu există precizări concrete referitoare la game de culori permise şi, mai ales, interzise. În ultimii ani, oraşele româneşti au experimentat diverse scheme de colorare, alese în general de proprietari sau de arhitecți, fără a exista o abordare unitară, fi e că vorbim de cazul reabilitărilor termice ale blocurilor sau de intervenţii greșite asupra clădirilor istorice. Pentru a putea elimina neconcordanţele cromatice rezultate în urma acestei abordări şi chiar în unele cazuri a disconfortului vizual, este necesară elaborarea unui regulament cromatic. Culoarea este un element esenţial în percepţia vizuală, ea nu poate fi detaşată de material, lumină sau condiţii de mediu. Este, împreună cu volumetria, un factor generator al imaginii urbane”, se arată în regulament.

paleta culori3

Regulament cromatic cladiri Timisoara

Cum se vopsesc clădirile la Timișora pe noul regulament

Proprietarii clădirilor au obligaţa să uniformizeze aspectul cromatic al clădirilor, respectând prevederile prezentului Regulament, în decurs de 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentului Regulament. Ca principii generale, regulamentul de la Timișoara interzice zugrăvirea parţială a faţadei, indiferent de zona în care e amplasată clădirea, iar la alegerea culorii trebuie să se țină cont de lumină naturală și de sursele artificiale, dar și de stilul și tendința zonei în cazul clădirilor noi construite. La zugrăvirea faţadei se vor lua în considerare următoarele criterii în alegerea culorii: dimensiunea faţadei (în cazul suprafeţelor mari se vor alege culori în tonuri cât mai deschise), vecinătăţile (alegerea culorii se va face în armonie cu clădirile învecinate), lumina naturală (pentru faţadele clădirilor expuse luminii naturale intense se pot folosi culori saturate), mediu natural (spaţiile verzi sunt considerate elemente cromatice şi se va ţine cont de acestea în alegerea culorilor), conínut (propunerea de zugravire a faţadei trebuie să fi e corelată cu geometria şi elementele faţadei.Orice tip de înscris publicitar aplicat cu vopsea direct pe faţadă este interzis. Pentru realizarea lucrărilor de zugrăvire a fațadei fără a deține Avizul Direcţiei Urbanism sau fără a respecta cele aprobate prin Avizul Direcţiei Urbanism amenzile sunt între 1.000 – 2.000 lei.

paleta culori

De ce nu putem fi civilizați și la Cluj?

Un consilier local atrage atenția primăriei că și Clujul are nevoie de un regulament de identitate cromatica a clădirilor. „Capitala Transilvaniei suferă mult la capitolul imagine urbană. Aspectul cromatic al fațadelor clădirilor din centrul istoric sau a construcțiilor din cartierele vechi sau noi lasă de dorit. În condițiile în care municipalitatea clujeană a promis în urmă cu un an de zile că peste 100 de clădiri din centrul istoric vor avea fațadele refăcute în anul 2014, iar pana în 2018 se va ajunge la 1.000, un astfel de regulament devine cu atât mai necesar. Drept urmare, solicit domnului primar ca, în calitate de președinte al Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism, să dispună subcomisiei de estetică urbană să formuleze un punct de vedere cu privire la oportunitatea unui astfel de regulament și la nivelul municipiului Cluj-Napoca”, a cerut consilierul local Ioan Bîldea.

paleta culori 2

Cine face parte din comisia de estetică urbană a primăriei

Președinte: arhitect-șef Ligia Subțirică

Membri:

Conf. dr. arh. Virgil Pop secretar CZMI 8 Transilvania

Conf. dr. arh. Dana Vais

Conf. dr. arh. Mihaela Agachi

Conf dr. arh . Adrian Iancu

Secretariat: arh. Adina Mitrea (pensionată)

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.