Închide

Unii pleacă, alţii vin în oraşul de afaceri. Cât succes au „hub”-urile la Cluj?

EconomieTop News by Kristina Reştea - iul. 02, 2018 0 1189

Nu ai nevoie de un spaţiu prea mare de sediu pentru firma ta mică ori pentru munca de freelancer, dar îţi doreşti, totuşi, să stai la un birou? Există ofertă şi pentru astfel de necesităţi. Un nou astfel de spaţiu s-a deschis la Cluj săptămâna trecută, în vreme ce la final de 2017 un altul se închidea, la mai puţin doi ani de activitate. Nici spaţiul de co-working pentru creativii din oraş, lansat pe lângă un festival de design, nu a avut viaţă lungă în piaţă.

Al doilea cel mai mare centru de IT din ţară şi gazdă de startup-uri, Clujul a devenit în ultimii ani destinaţie preferată, alături de Bucureşti şi Timişoara, pentru dezvoltatori de birouri. De câţiva ani, pe piaţă îşi face tot mai simţită prezenţa un alt format de birou, cu mai mult sau mai puţin succes: spaţiul de co-working.

Cea mai recentă apariţie pe această piaţă, „Silicon Forest” – hub de tehnologie și spațiu de coworking – s-a deschis de câteva zile în zona centrală a oraşului, cu un sfert din spaţiu ocupat, potrivit administratorilor. Proiectul se adresează industriei IT&C, precum și companiilor, respectiv freelancerilor din zona financiară, juridică sau HR. Proiectul Silicon Forest este inițiat de către Gabriel Rusu, CEO Mejix și de către doi investitori americani, Boaz Gilad, fondator & CEO Brookland Capital și Guy Praisler, CEO Dine Market. Proiectul se află în curs de finalizare, investiția până la momentul actual ridicându-se la 200.000 de euro, susțin inițiatorii săi. Silicon Forest se află în zona centrală a Clujului, pe strada Cotita, într-o clădire proiectată pentru spații de birouri. Clădirea are 6 niveluri și o suprafață de 1.350 mp, alcătuită din zonă de birouri, terasă și o cafenea. Oferta hub-ului include servicii de securitate, curățenie și administrativ, precum și acces la evenimente de networking și spații comune de recreere. Accesul în sălile de ședințe și la locurile de parcare este disponibil în funcție de abonamentul ales. Acesta costă de la 700 la 1.250 de lei pe lună.

Hub-ul a ajuns deocamdată la un grad de ocupare de 25%, reprezentat de aproximativ 50 de freelanceri și companii din zona de IT&C, transmit iniţiatorii proiectului. Aceştia estimează că până la finalul lunii septembrie, Silicon Forest va ajunge la un grad de ocupare de 90%, pe fondul încheierii perioadelor de concediu. „Feedback-ul primit de la noii clienți, precum și de la cei potențiali ne-a confirmat că piața din Cluj avea nevoie de un astfel de proiect”, a declarat Gabriel Rusu, unul dintre fondatorii proiectului.

 

Sursa foto: Silicon Forest

 

Unul dintre cele mai mari astfel de spaţii din oraş este ClujHub, hub-ul pentru industrii creative și IT care a luat un etaj întreg în complex comercial Central. Spațiul ajunge la 2.500 de metri pătrați, cu birouri, un spațiu de coworking, săli de ședințe și evenimente ce pot acomoda până la 250 de persoane, o terasă și grădină urbană și o bibliotecă. Pentru un spaţiu aici poţi plăti de la 70 de euro pe lună (pentru acces zece zile din lună) la 180 de euro (birou dedicat, o lună întreagă). Există, de asemenea, opţiunea de „day pass”. „Dacă sunt de mari dimensiuni, astfel de proiecte pot prinde, altfel nu prea ştim să ne pronunţăm. De asemenea, e important să fie pe 1-2 nivele, ca să susţină colaborarea membrilor. În spaţiul anterior (Cluj Hub funcţiona, într-o altă formulă, şi înainte de extinderea în Central) am realizat că fragmentarea spaţiului poate aduce provocări. Noi avem o ocupare foarte bună până acum şi o creştere constantă”, spune Cristi Dascălu, fondator Cluj Hub.

 

Alţii pleacă

Nu toate proiectele din acest segment rezistă la Cluj. La mai puţin de doi ani pe piaţă, Impact Hub s-a retras din spaţiul colorat amenajat în cadrul centrului de afaceri Liberty Technology Park (în zona gării, pe fosta platformă a fabricii Libertatea). Deschis în martie 2016, spațiul de coworking & evenimente al Impact Hub Cluj-Napoca s-a închis permanent la finalul anului 2017. Reprezentanţii Liberty spuneau că cei de la Impact vor să se concentreze pe activitatea din capitală şi au găsit rapid chiriaşi pentru spaţiul lăsat disponibil.  Spațiul de lucru, întâlniri și evenimente Impact Hub Cluj-Napoca făcea parte din rețeaua internațională Impact Hub. Locația de 1200 de metri pătrați din incinta Liberty includea un spațiu comun de lucru (coworking) cu peste 50 de posturi de lucru, birouri dedicate echipelor cu capacități între 3 și 10 persoane, săli de evenimente, dar și spații comune precum sala de întâlniri, bucătărie, zona de relaxare sau cabinele pentru conferințe telefonice.

„Am decis închiderea Impact Hub Cluj întrucât nu am reuşit să atingem pragul de rentabilitate în termenul propus. În ciuda faptului că proiectul a fost extrem de bine apreciat de comunitatea adunată în jurul lui, de clienţii şi partenerii de acolo, s-a dovedit a nu fi suficient pentru sustenabilitate”, a explicat pentru Actualdecluj.ro Vlad Craioveanu, managing director Impact Hub. Cum a fost experienţa pe piaţa locală? „Am pornit primele conversaţii despre o potenţială deschidere a unui Impact Hub în Cluj cu aproape 2 ani înainte şi feedback-ul iniţial a fost unul pozitiv, existând interes din partea comunităţii antreprenoriale locale. O dată cu deschiderea în martie 2016, Impact Hub Cluj-Napoca a reuşit să adune în jurul lui o comunitate foarte frumoasă de antreprenori şi freelanceri din diverse domenii de activitate. Am fost gazda unui număr foarte mare de evenimente şi, spunem noi, un mediu foarte plăcut de lucru pentru câteva sute de oameni. Clujul este un oraş în continuă dezvoltare, astfel încât astfel de concepte sunt cu siguranţă importante. La fel ca alte spaţii similare, Impact Hub-ul din Cluj a ajutat la popularizarea conceptului astfel încât cu siguranţă vom vedea noi spaţii şi concepte dezvoltate”, consideră Craioveanu.

 

 

Impact Hub Cluj

 

În zona centrală, pe Bulevardul Eroilor, s-a deschis un alt spaţiu de co-working, pentru „creativi”: studioul de pe semipietonala Eroilor era gândit ca spațiu colaborativ şi a fost lansat de echipa care a pus pe roate primul festival local de design (ZAIN), lansat cu primă ediţie în anul în care Clujul a fost Capitală Europeană a Tineretului. Nici acesta nu mai există. „Ne-am mutat din spaţiul acela, nu se mai justifica pentru noi. Rămânem cu ZAIN festival”, spune Răzvan Luca, unul dintre fondatori. „Ne-au plecat mai multe firme deodată şi am decis că e mai bine să ne concentram pe alte activitati. Noi oricum nu făceam cowork-ul pentru profit, dar nici să subvenţionăm micile firme nu ne permiteam, din păcate”, completează Luca.

 

Foto ZAIN

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.