Închide

Din capitala prețurilor: cu cât sunt mai scumpe apartamentele în Cluj-Napoca față de orașele vecine din regiune

Economie by Kristina Reştea - iul. 02, 2018 0 425

 

Cu o reședință de județ în topul prețurilor la apartamente chiar la nivel național, Clujul e, de departe, cel mai scump județ din regiune. Un singur municipiu din Nord-Vest atinge pragul de 1000 euro/mp, dar asta doar în cel mai scump cartier al său, pe când în „Capitala Transilvania” media prețurilor cerute în piață e deja de 1500 euro/mp.

În primele cinci luni ale anului au fost eliberate la nivel națonal 16.287 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în creştere cu 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Doar în luna mai numărul autorizaţiilor a ajuns la 4.435, o creştere cu 2,1% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, avansul fiind generat de creşterea cererii în patru din cele opt regiuni ale ţării: Vest (+79 autorizaţii), Centru (+61), Sud-Vest Oltenia (+49) şi Nord-Vest (+33). Scăderi au fost în următoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Est (-66 autorizaţii), Sud-Est (-44), Sud-Muntenia (-17) şi Bucureşti-Ilfov (-2).

Portalul Compariimobiliare.ro prezintă preţurile medii de vânzare ale apartamentelor din reşedinţele de judeţ, valabile pentru începutul lunii iulie 2018, pe cartiere. În Oradea, prețurile pe cartiere variază între 567 euro/mp și 950 euro/mp, în Bistrița pornesc de la 564 euro/mp și ajung până la 832 euro/mp, în Zalău, prețurile sunt de 508 euro/mp – 750 euro/mp, în Satu Mare 176 – 821 euro/mp; Baia Mare e singurul municipiu din regiune, în afară de Cluj-Napoca, care atinge pragul de 1000 euro/mp (prețurile în cartiere fiind aici între 500 și 1000). Pe de altă parte, în Cluj-Napoca, locuințele disponibile spre vânzare se scot pe piață, în medie, cu 1.523 de euro pe metru pătrat util. Sunt, însă, cazuri, în care proprietarii au ajuns să ceară chiar și peste 2000 euro/mp. Puteți consulta AICI prețurile din cartierele reședințelor de județ din Nord-Vest.

În primul trimestru al anului, în județul Cluj au fost livrate 1.592 de locuinţe, cu 474 mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului 2017, relevă datele Direcţiei Judeţene de Statistică. În mediul urban au fost finalizate 957 de locuinţe, iar în cel rural 635.

Vezi și:

 

Dezvoltatorul Liberty Technology Park Cluj: „Vine criza. Este deja. Va fi un „soft landing””

 

 

 

 • author photo two

  Kristina Reştea

  Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

  Nici un comentariu

  Scrie un comentariu

  Articole similare