Închide

Unde mai vor maghiarii plăcuțe în Cluj. Asociaţia care s-a bătut pe Facebook pentru Kolozsvar continuă lupta

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - apr. 10, 2017 1 823

Mișcarea civică Musai-Muszaj, închegată în februarie 2015 cu scopul de a promova multiculturalismul și de a lupta pentru amplasarea Kolozsvar-ului la intrarea în Cluj-Napoca, va rămâne în  continuare pe piață, chiar dacă primarul Emil Boc a anunțat că e de acord să amplaseze plăcuțe trilingve (inclusiv în latină), la intrările în oraș. Bethlendi András și Szakáts István, exponenții acestui grup informal care a activat în special pe Facebook, spun că mai au și alte bătălii de dus: amplasarea plăcuței de la gară și cu numele șefilor maghiari sau montarea de indicatoare de semnalizarea bilingve în Cimitirul Central.

Ca să funcționeze acest grup informal încetățenit pe Facebook, cel mai mare finanțator a fost primăria – prin intermediul bugetului participativ de tineret, la care Musai a participat doi ani consecutiv cu plăcuțele și cu afișele bilingve ale plăcuțelor postate în mijloacele de transport în comun. Într-unul a fost boicotată și a dat banii înapoi, în alt an a primit finanțarea de 4000 de lei, după cum a explicat Bethlendi András. Acesta a adăugat că au mai primit donații de la persoane fizice (prin intermediul unui cont de pay pal, după cum a completat Szakáts) – situate undeva la 3000 lei. Despre legătura cu UDMR, cei doi exponenți ai Musai au menționat că nu ascund că partidul s-a implicat în acțiunile grupării, însă nu ca formațiune, ci prin intermediul unor membri.

În campania electorală pentru alegerile parlamentare de la finalul anului trecut cei de la Musai-Muszaj au forțat un scandal cu cei de la Compania de Transport în Comun pe tema afișelor bilingve cu plăcuțele. Primăria a permis amplasarea acestor afișe abia după încheierea alegerilor.

Scandal nou cu plăcuțele în Cluj. Compania de Transport acuzată de șovinism

Minunea multiculturală din Cluj: afișele cu plăcuțele care pun Kolozsvar-ul lângă Cluj au fost acceptate în autobuzele care circulă în oraș

Bethlendi András și Szakáts István au prezentat chiar și un model de plăcuță în latină, română, maghiară, germană și engleză – pe modelul celor prezentate de primarul Emil Boc – pe care spun că o vor aplasa în cafeneaua Insomnia, deasupra mesei unde în 7 februarie au pus țara la cale și au decis constituirea inițiativei.

 

Singura dezamăgire a exponenților acestei mișcări este că primarul Emil Boc a refuzat dialogul multicultural cu ei, deși i-au cerut întâlniri în acest sens. Chiar și după ce a apărut motivarea în cazul deciziei prin care Tribunalul Cluj a dispus montarea de plăcuțe bilingve la intrările în oraș. Cu toate acestea, cei doi au făcut presiuni publice ca primăria să nu înainteze recurs împotriva acestei decizii și chiar l-au invitat pe Boc să nu participe de 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, la manifestările de la Cluj dacă va alege să atace respectiva decizie.

Acum, grupul de Facebook îl invită pe Boc să participe și să salute în limba maghiară. Amintim că totuși anul trecut, la închiderea Zilelor Maghiare, primarul a făcut acest lucru și a salutat publicul din Piața Unirii și în maghiară. Cei doi spun că intenționează să rămână în piața cu acest grup informal și să lupte în continuare pentru noi plăcuțe: la gară și cu numele șefilor maghiari sau montarea de indicatoare de semnalizarea bilingve în Cimitirul Central.

DETALII: Final de Zile Culturale Maghiare, cu primar pe scenă și salut în maghiară- care a fost mesajul organizatorilor

Modelul luptei pentru amplasarea de plăcuțe poate fi folosit și în alte situații, a declarat avocatul clujean Szocs Sandor, exponent al asociației Minority Rights, înființată tocmai pentru a susține cauza „Musai-Muszaj”, cei care au câștigat la Tribunal procesul prin care primăria a fost obligată să monteze plăcuțe.

„A fost o luptă crâncenă la nivel procedural. Pe fond noi am câștigat. Cel mai fantastic rezultat a fost cel de vineri cu anunțul. Au fost uitate toate păcatele domnului primar, prin anunțul său că nu va face recurs și va monta plăcuțe în Cluj-Napoca. S-a produs un precedent care arată că dialogul poate da roade”, a completat Szocs Sandor. El a mai spus că nu crede că primarul nu se va ține de cuvânt, amintind că asociația pe care o reprezintă are și calea punerii în aplicarea a sentinței Tribunalului (care, dacă nu e atacată cu recurs devine definitivă și executorie și poate fi pusă în executare). „Putem cere amenzi de 50 de lei pe zi, însă nu cred că se va ajunge aici”, a completat avocatul.

Ziua cu marele anunț:

Cu sau fără Kolozsvar? Boc pune plăcuțe, inclusiv în latină. La intrarea în oraș te așteaptă Mvnicipivm Aelivm Napocense

 

Un comentariu

  1. Shmekeri maghiarii astia:
    In Romania, vin sub umbrela multiculturalismului sa ceara internationalizarea natiei, drepturi pentru minoritati, abolirea natiunilor-stat si globalizare… dar dincolo de granita, sunt atat de nationalistii ca romanii si alte minoritati n-au drepturile ce le au ungurii la noi in tara, sunt atat de protectionisti, anti-minitoritati. Apoi, ar trebui sa le raspunda primarul acestor „multiculturali maghiari” in norvegiana (doar is multi-kulti) ca va accepta ca in fiecare directie de 3 membri din primarie, unul din ei sa fie angajat din membrii UDMR ca sa poata vorbi ei pe maghiara, desi nu-s nici macar 15% din po****tia din oras, atunci cand celalalt a fi traducator din japoneza, si al 3-lea din kenya.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.