Minunea multiculturală din Cluj: afișele cu plăcuțele care pun Kolozsvar-ul lângă Cluj au fost acceptate în autobuzele care circulă în oraș
ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - dec. 20, 2016 0 831
A trecut campania electorală și administrația locală a acceptat, prin regia Consiliul Local, să afișeze în mijloacele de transport în comun mesajul inițiativei Musai-Muszaj privind plăcuțele multilingve cerute de ani de zile de comunitatea maghiară pentru intrările în oraș. Cel puțin asta a anunțat astăzi mișcarea civică după ce a afișat un filmuleț demonstrativ în acest sens.
Inițitiva Musai-Muszáj, o mișcare civică clujeană care dorește să contribuie la crearea unui Cluj multilingv, a acuzat Compania de Transport Public a primăriei, la finalul lunii octombrie, de tratament sovin, după ce un agajat ar fi refuzat să închirieze locuri de publicitate din mijlocele de transport pentru afișarea unui mesaj legat de plăcuțele bilingve în Cluj pe motiv că acesta conține mesaje politice. Directorul CTP, Liviu Neag a menționat că va clarifica situația, acesta fiind proapăt înors dintr-o delegație și că, dacă mesajele nu au niciun fel de conținut contral legii, compania va realua închirierea spațiului publicitar.
AICI DETALII:
Scandal nou cu plăcuțele în Cluj. Compania de Transport acuzată de șovinism
Situația a fost clarificată abia astăzi, după campania electorală și derularea alegerilor parlamentare. Asta a spus public inițiativa civică. Potrivit celor de la Musai-Muszaj, afișele au apărut de astăzi în mijloacele de transport în comun și vor sta pe spațiile publicitare primite timp de 10 zile.
Inițitiva Musai-Muszáj este al doilea an consecutiv pe primul loc în competiția de bugetare participativă (susținută cu bani de la primărie), Com’on Cluj, derulată prin intermediul Fundației Comunitare Cluj. Proiectul de anul acesta propus de Musai (care a întrunit deja 1573 de voturi) viza promovarea cauzei multilingvismului din Cluj pe spațiile publicitare ale Primăriei și ale Companiei de Transport Public.
Inițial, prin purtătorul de cuvând al primăriei, s-a anunțat că afișele nu pot fi puse întrucât există un litigiu între inițiativa Musai-Muszaj și primărie (proces în instanță pentru afișarea numelui Clujului în maghiară și germană, la intrăriel în oraș). Cei de la Musaj au spus că este vorba despre un tertip, că nu există bază legală și a amenințat cu procese la CEDO.
Amintim că cei din UDMR au militat de ani buni, chiar cu prilejul tuturor campaniilor electorale, pentru multiculturalism, tradus în cazul Clujului și prin montarea respectivelor plăcuțe multilingve la intrările din oraș.
În urma alegerilor locale din 5 iunie 2016, UDMR Cluj a încheiat chiar și un protocal cu PNL-ul prin care s-a convenit, printre altele, ca numelui Clujului să i se adauge și Kolozvar-ul. Acest protocol nu avea, însă, termene asumate.
Primăria clujeană, prin edilul Emil Boc, a spus în repetate rânduri că această chestiune va fi rezolvată în momentul în care primăria va pune sus turnurile (totem) care să marcheze intrările în Cluj și pe care primăria le-a licitat și le-a adjudecat în urma unui concurs de soluții.
Acum, după ce președintele UDMR Cluj, consilierul local Csoma Botond, a câștigat un mandat de parlamentar, după primirea certificatului, acesta s-a pozat simbolic cu o plăcuță: „Cluj-Napoca- Kolozvar-Klausenburg”.
„Am primit certificatul doveditor al alegerii deputatului. Aș dori să mulțumesc clujenilor că ne-au acordat încredere. Consider că am realizat un scor electoral relativ bun, care trebuie evaluat cu luciditate și smerenie, analizând cu obiectivitate toți factorii care au contribuit la conturarea acestui rezultat (…).În Parlament voi acționa pentru drepturi lingvistice și pentru realizarea unui sistem educațional echitabil. Mâine, 20 decembrie are loc ședința festivă de constituire a noului legislativ, unde vom depune jurământul”, a fost mesajul care a însoțit fotografia.