Închide

Suprafața de birouri din Cluj a crescut cu 50 de hectare în zece ani (Studiu). Cât costă să stai la „clasa A”

EconomieTop News by Kristina Reştea - apr. 10, 2017 0 1211

Dacă în perioada 2006 – 2007 suprafața totală a spațiilor dedicate segmentului de clădiri office era de circa 15.000 de mp, în intervalul 2015 – 2016 aceasta a ajuns până la aproximativ 560.000 mp. Datele au fost publicate într-o analiză realizată de Wizmo.ro, platforma imobiliară dedicată atât sectorului rezidențial, cât și celui de business, alături de RE/MAX Grup de Lux, una dintre francizele RE/MAX  România.

Prețurile de închiriere pentru spațiile de birouri de clasa A din Cluj-Napoca au variat între 12 și 16 euro pe metru pătrat în 2016, înregistrând o creștere ușoară față de anul precedent și egalând nivelul de preț din 2011. Potrivit datelor din analiză, aceeași evoluție s-a marcat și la nivelul spațiilor cu standarde de calitate mai scăzute. Clădirile de birouri de clasa B de pe piața imobiliară clujeană au fost închiriate anul trecut cu prețuri oscilând între 8 și 12 euro/mp. Diferența de preț este generată de caracteristicile diferite. În timp ce clădirile de clasa A sunt localizate central sau ultracentral, cele de clasa B au locație semicentrală sau marginală. De asemenea, diferențele dintre cele două categorii se remarcă și la nivelul standardelor de calitate în ceea ce privește iluminarea, dimensiunea suprafeței vitrate și a altor caracteristici ale clădirii. În ceea ce privește prețurile clădirilor de clasa C, precum cele noi situate în zone semicentrale și foste clădiri ale unor întreprinderi de stat, situate în cartiere sau la periferii, acestea variază între 5 și 7 euro/mp, mai arată analiza.

„Chiriile pentru spațiile de birouri clujene au oscilat în ultimul timp în funcție de cererea existentă pe piață. Dacă în anii anteriori, marjele de preț erau relativ comparabile în cadrul acelorași clase, în prezent plaja pe care se desfășoară prețurile a devenit una largă, oscilând în 2016, de exemplu, în cadrul clasei B, între 8 și 12 euro pe mp. Pentru anul acesta estimăm că prețurile vor înregistra aceleași discrepanțe, cu păstrarea, însă, a limitelor superioare și inferioare”, a declarat Alina Berghian, Sales Associate RE/MAX Grup de Lux.

Companiile care ocupă noile birouri ale Clujului. Timișoara și Iașiul au bătut Capitala Transilvaniei la închirierea de spații (Studiu)

 

Pe de altă parte, prețurile de vânzare a spațiilor de birouri de clasa A au oscilat între 1.700 și 1.800 de euro/mp în 2016, în timp ce spațiile office de clasa B, respectiv C, au variat între 1.200 și 1.500 de euro/mp.

 

Evoluția prețurilor de închiriere pe piața clujeană în ultimii 5 ani

Clasa birouri 2011 2012 2013 2014 2015 2016
  min max min max min max min max min max min max
Clasa A 12 16 9 14 10 14 10 14 11 16 12 16
Clasa B 8 12 8 12 8 11 8 11 9 12 8 12
Clasa C 5 7 4 6 4 6 5 7 5 6 5 7

 

„De altfel, în ultimele 6 luni, 80% dintre anunțurile imobiliare office din Cluj-Napoca listate online vizează oferte de închiriere, cele mai scumpe chirii fiind solicitate pentru birourile de tip A”, a declarat Maarten Deboo, CEO Wizmo.ro

În ultimii ani disponibilitatea spațiilor în clădirile de birouri din Cluj-Napoca a înregistrat o creștere semnificativă. Dacă în perioada 2006 – 2007 suprafața totală a spațiilor dedicate segmentului de clădiri office era de circa 15.000 de mp, în intervalul 2015 – 2016 aceasta a ajuns până la 560.000 mp.

Despre istoria birourilor de la Cluj:

“Călătorie” în timp, prin lumea caselor de afaceri, cu “gară” la Cluj

 

“Din totalul spațiilor dedicate pieței de birouri existente în Cluj-Napoca, o pondere de aproximativ 42% o reprezintă clădirile de birouri de sine stătătoare, construite în ultimii zece ani și care compun clasele A și B din punct de vedere al standardelor de calitate. De asemenea, 38% sunt reconversiile de spații industriale sau comerciale, aflate cu precădere pe fostele platforme industriale ale orașului și care compun clasa C. Restul de 20% îl reprezintă reconversia de apartamente sau vile, situate în diverse zone ale orașului, cu precădere în cele centrale sau semicentrale”, a mai spus Alina Berghian.

 

Cei mai mulți locatari de birouri: Companiile din domeniul IT și servicii medicale

Forța de muncă ieftină, în comparație cu alte orașe din vestul Europei sau Statele Unite ale Americii, precum și calificarea înaltă de care dispune Cluj-Napoca pe acest segment au determinat tot mai multe companii din domeniul IT să-și îndrepte atenția către acest oraș, spun autorii analizei. Ținta principală a companiilor din această industrie sunt clădirile de clasa A, cu suprafețe mari pe nivel și posibilități de compartimentare relativ facile. Există și clienți care preferă spațiile mai restrânse, în birouri de clasa B – aceştia vin cu precădere din rândul companiilor locale cu număr mai mic de angajați. O altă categorie principală de clienți o reprezintă operatorii de servicii medicale. Pentru acest gen de companii locația joacă cel mai important rol în alegerea spațiilor office, având în vedere că traficul pietonal crescut aduce și un număr sporit de clienți. Acestea preferă clădirile de clasa B, cu suprafețe mici și medii, cu fațade noi sau renovate și cu dotări la standarde calitative înalte. De asemenea, companiile care oferă servicii financiar-bancare se numără printre jucătorii care ocupă cele mai multe spații office din Cluj-Napoca. Și în cazul acestor companii localizarea joacă un rol esențial în alegerea spațiilor de birouri.

 

Cum stăm la nivel național

Clujul se află abia pe locul 3 într-un clasament privind închirierile de birouri în 2016 din afara capitalei. Mai precis, Timișoara și Iașiul au luat-o înaintea Capitalei Transilvaniei pe piața de birouri, arată o analiză a consultanților de la ESOP, publicată la începutul anului. În 2016, Timișoara ocupă primul loc în topul închirierii de birouri în afara Capitalei, cu un volum total de 35.795 mp, fiind orașul în care s-au și livrat suprafețe mari de birouri de clasă superioară. Pe locul doi în atragerea corporatiștilor s-a aflat orașul Iași (20.000 mp) și pe locul trei Cluj-Napoca (12.150 mp), arată analiza ESOP. S-au mai închiriat birouri și în alte orașe, dar la un volum total cumulat de spații mult mai mic față de fruntașe, sub 4.000 mp– în Brașov, Arad și Pitești. Conform ESOP, în Cluj-Napoca au fost preferate proiectele Sigma Business Center (Zorilor), The Office (Bd 21 Decembrie – centru) și Liberty Technology Park (zona Gării). Cea mai mare tranzacție a fost închirierea unui spațiu de birouri cu o suprafață de 4.500 mp de către compania Accenture, în cadrul proiectului Sigma Business Center. Au optat pentru extinderea de sedii în Cluj în 2016 companiile Accenture, HP, Arvato, SIG Combibloc și Quest Global, potrivit ESOP.

 • author photo two

  Kristina Reştea

  Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

  Nici un comentariu

  Scrie un comentariu

  Articole similare