Închide

Un transport cu consumabile vitale pentru lupta cu coronavirusul a zăcut o lună în depozite la Cluj până să fie folosit. ”Asta e procedura”

SănătateTop News by Mihai Prodan - iul. 24, 2020 0 448

În plină criză de consumabile cauzată de pandemia de coronavirus, când nimeni nu găsea măști și mănuși nicăieri, un transport a stat la Cluj, în aeroport, mai bine de o lună până să fie folosit.

Mii de măști chirurgicale, mănuși și alte consumabile au fost confiscate în 18 martie la Cluj, la câteva zile după ce a fost instituită prima stare de urgență iar oamenii căutau disperați mănuși, viziere și măști de protecție. Transportul a fost găsit și confiscat de Poliția de Frontieră, într-un avion ce urma să decoleze spre Roma cu zeci de mii de măști. Cea care a dispus confiscarea a fost Direcția de Sănătate Publică. Au fost găsite zece mii de măști de unică folosință, 17.000 de măști, 400 de măști de unică folosință, 45 de costume de protecție, și 400 de botoșei de protecție a încălțămintei.

Transportul a fost confiscat în 18 martie dar a stat o lună de zile în depozite până să fie folosit, în condițiile în care între timp se căutau consumabile inclusiv în China, aduse special cu avionul. Sursele actualdecluj.ro spun că a fost nevoie să fie identificat vânzătorul mărfii confiscate, după care timp de 15 zile autoritățile au așteptat să vadă dacă acesta va contesta măsura confiscării. Aceasta e procedura în cazul oricărei mărfi confiscate, confirmă prefectul Mircea Abrudean pentru actualdecluj.ro. ”Procedura de confiscare durează cel puțin o lună. Confiscarea o face în primă fază Poliția de Frontieră, după care ANAF, după care o comisie la minister, apoi trebuie să treacă 15 zile pentru contestație. Echipamentele au fost folosite în secunda 2 după expirarea perioadei de contestare”, a spus el.

Subprefectul Bela Budai completează pentru actualdecluj.ro: la mai multe zile de la descoperirea coletelor în depozite companiei de curierat, cum acestea ocupau spațiu, a fost identificat de către Poliția de Frontieră expeditorul mărfii, acesta a fost sancționat cu avertisment iar marfa a fost confiscată. De la acea dată, multe zile după descoperirea mărfii, până la distribuirea acesteia, a mai trecut o lună: 15 zile confirmare de promire, după care alte 15 zile perioadă de contestație.

Informația e confirmată și de subprefectul Irina Munteanu: a trecut o săptămână de la depistarea coletelor până la întocmirea procesului-verbal de contravenție, după care o lună pentru proceduri birocratice: ”contravenientul era o persoană fizică ce nu a putut face dovada provenienței, iar produsele respective au fost confiscate în baza legii privind comerțul ilicit, s-a constatat că persoana care le expedia nu avea acte de proveniență asupra bunurilor. Pentru ca bunurile să intre în proprietatea privată a statului procedura prevedea 15 zile de contestații de la luarea la cunoștință a contravenientului a procesului-verbal de contravenție. Acesta a fost întocmit în 26 martie, a ajuns prin poștă în câteva zile, după care a trebuit să așteptăm 15 zile pentru contestație, care nu a avut loc, astfel că prin comisia întocmită s-au predat către DSP (Direcția de Sănătate Publică Cluj-n.red.) la sfârșitul lunii aprilie. DSP le-a distribuit atunci pe loc, atât la aeroport, pentru că acolo aveam o activitate intensă, cât și la spitale”.

 

Citește și:

Mii de măști chirurgicale sau de menaj ce urmau să ajungă în Italia au fost blocate pe aeroportul din Cluj

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare