Închide

Cum au motivat procurorii închiderea dosarului penal în ”Operațiunea Sparanghelul” cu mii înghesuiți pe aeroport, în Cluj

ActualitateTop News by Actual de Cluj - iul. 24, 2020 0 151

Dosarul penal ce analizează incidentele care au revoltat întreaga lume, cu mii de persoane înghesuite pe aeroportul din Cluj-Napoca în plină pandemie de coronavirus și risc ridicat de infecție mortală, deschis la Cluj, a fost clasat în urmă cu câteva zile. Concluzia procurorilor – faptele nu există sau nu sunt prevăzute de legea penală.
Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj au dispus clasarea cauzei, în 13 iulie. ”În fapt, în urma cercetărilor efectate s-a stabilit că nici una dintre cele 1.962 persoane care la data de 9 aprilie s-au aflat în incinta aeroportului și s-au îmbarcat în curse charter spre Germania nu a fost spitalizată sau plasată în carantină”, arată procurorii într-un răspuns la solicitarea actualdecluj.ro. ”În consecință nu se poate reține că aceste persoane ar fi încălcat măsurile de carantină sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, astfel că este împiedicată punerea în mișcare a acțiunii penale pentru infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, deoarece fapta sesizată nu există”.

În consecință, au concluzionat anchetatorii, deși în aeroport nu a fost respectată distanța socială în 9 aprilie, înghesuiala nu a avut ca urmare răspândirea infecției. ”Încălcarea măsurilor de distanțare fizică prevăzute de ordonanțele militare puteai constitui contravenție prevăzută de articolul 28 din OUG 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, a cărui neconstituționalitate a fost însă constatată de Curtea Constituțională a României prin Decizia 152/2020”, a arătat Parchetul.

Să menționăm că un dosar similar a fost de asemenea clasat de procurorii clujeni după ce aceștia au constatat că nu au existat infecții – la debutul pandemiei în spațiul public au apărut imagini în care zeci de credincioși ortodocși au folosit aceeași linguriță, într-o slujbă la catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca. Și atunci s-a deschis dosar penal, dar acesta a fost clasat după ce procurorii au constatat că nimeni nu s-a îmbolnăvit. Citește și:

Procurorii au clasat dosarul: nu s-a îmbolnăvit nimeni de coronavirus după ce zeci s-au împărtășit din aceeași linguriță, la slujbă ortodoxă, la Cluj

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare