Închide

Procurorii au clasat dosarul: nu s-a îmbolnăvit nimeni de coronavirus după ce zeci s-au împărtășit din aceeași linguriță, la slujbă ortodoxă, la Cluj

ActualitateSănătateTop News by Mihai Prodan - mai 21, 2020 0 303

Procurorii au clasat dosarul penal pe care l-au deschis după ce nu mai puțin de cinci clujeni au formulat denunțuri împotriva preoților ortodocși care au folosit aceeași linguriță pentru a servi zeci de credincioși în cadrul unei slujbe religioase la sfârșitul lunii martie, în plină pandemie de coronavirus.

Faptele s-au petrecut în 22 martie, adică în urmă cu două luni, într-o zi de duminică. În ziua următoare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca au fost înregistrate două denunțuri, iar trei zile mai târziu – alte trei. Dosarul penal a fost deschis în 6 aprilie. Să menționăm, martorii denunțători au fost audiați doar în 22 aprilie, adică la o lună după ce și-au depus denunțurile. Tot atunci a fost înregistrat și răspunsul mitropoliei Clujului, care a arătat în apărare, în esență, că a respectat legea.

În 29 aprilie Direcția de Sănătate Publică din Cluj a arătat că nu deține informații privind persoane ce s-ar fi îmbolnăvit de coronavirus ca urmare a respectivei slujbe religioase și nici nu a deschis anchete epidemiologice în acest sens. Concluzia procurorului a fost că din probele administrate slujba religioasă s-a desfășurat cu respectarea măsurilor dispuse de autorități. Cât privește gestul de a servi zeci de credincioși cu aceeași linguriță, atâta vreme cât acesta nu a fost interzis ”nici expres, nici implicit”, acesta ”nu poate fi calificat drept ilicit și nici ca o nerespectare a vreunei măsuri legale”.

”În concluzie, constatăm că împărtășirea credincioșilor din același potir, folosind aceeași linguriță, nu a condus la răspândirea bolii Covid-19 între persoanele care au participat la slujba religioasă indicată, ori către contactele acestora”, a arătat procurorul. ”În lipsa îndeplinirii acestei condiții sine qua non, prevăzute de textul de incriminare a infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, nu se poate reține comiterea acesteia de către clerici ori credincioși, în contextul descris mai sus”.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.