Închide

Creștere exponențială a cazurilor de diabet, în următorii 10 ani, avertizează OMS / Cauza, stilul de viață și alimentația nesănătoasă 

ActualitateSănătate by Actual de Cluj - apr. 21, 2024 0 113

Peste 537 milioane de adulți din întreaga lume trăiesc cu diabet și potrivit estimărilor Federației Internaționale de Diabet (IDF) numărul diabeticilor va crește la 643 de milioane până în 2030 și la 783 de milioane până în 2045, relatează G4Food. Dacă în urmă cu câțiva ani în principal adulții în vârstă dezvoltau diabet de tip 2, în prezent din cauza alimentației nesănătoase, a stilului de viață sedentar și a creșterii numărului cazurilor de obezitate, tot mai mulți tineri, adolescenți și copii se confruntă cu diabet zaharat de tip 2.

Diabetul este o boală cronică ce apare fie atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină, fie atunci când organismul nu poate folosi eficient insulina (un hormon care reglează glicemia) pe care o produce. Hiperglicemia, numită și creșterea glicemiei sau creșterea zahărului din sânge, este un efect comun al diabetului necontrolat și, în timp, duce la deteriorarea gravă a multor sisteme ale organismului, în special a nervilor și a vaselor de sânge. Diabetul zaharat este de mai multe tipuri, cele mai cunoscute fiind diabetul de tip 1 sau insulinodependent și cel de tip 2, insulinoindependent. Reprezentând aproximativ 90% din totalul cazurilor de diabet zaharat, diabetul de tip 2 este în continuă creștere pe întreg mapamondul.

IDF susține că schimbările nesănătoase făcute în dieta alimentară și inactivitatea fizică au dus la creșteri mari ale numărului de persoane cu

Atlasul de Diabet al IDF din 2021 raportează că 10,5% din populația adultă cu vârste între 20-79 de ani are diabet, aproape jumătate neștiind că trăiesc cu această afecțiune. Prevalența a crescut mai rapid în țările cu venituri mici și medii decât în țările cu venituri mari. Datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că 3 din 4 adulți cu diabet trăiesc în țări cu venituri mici și medii. În țările cu venituri medii inferioare, rata mortalității din cauza diabetului a crescut cu 13%. Până în 2045, proiecțiile IDF arată că 1 din 8 adulți va trăi cu diabet, o creștere de 46%.

1,5 milioane de români cu diabet. Numărul diabeticilor mai mare în realitate

Prevalența diabetului în România este de 12% din populație. În evidențele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate figurează aproximativ 1,5 milioane de persoane cu diabet. „Făcând o legătură dintre datele inferențiale și populația țării noastre, ne putem aștepta ca numărul real de persoane care au diabet zaharat și care trăiesc în România să fie de aproximativ 2 milioane sau chiar peste. Tendința de creștere a cazurilor, din păcate, este una îngrijorătoare deoarece, prin prisma modificărilor stilului de viață generate de condițiile socioeconomice, vom avea acest dezechilibru și în viitor”, a precizat vicepreședintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Referitor la numărul cazurilor de diabet, OMS situează România într-un clasament european întocmit pe baza datelor din 2019, la mijloc, precizând însă că 21% din cazuri sunt nediagnosticate.

„Am foarte mulți pacienți cu obezitate care au și diabet zaharat deja. Mulți dintre ei atunci când vin la mine îmi spun așa: doamna doctor am și puțin diabet, dar am venit că vreau să slăbesc. Aveți sau nu aveți diabet, îi întreb, fiindcă nu există am puțin sau am mult diabet”, a explicat asist. univ. dr. Sorina Ispas, medic primar de laborator și medic specialist diabet, nutriție boli metabolice.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu