Închide

Decanul demisionar Adrian Iancu cere aviz pentru un proiect de regenerare a campusului din Observator. Săptămâna trecută primarul Emil Boc a cerut ca proiectul să apară în comisia de urbanism în ziua în care Iancu își semna demisia din fruntea Facultății de Arhitectură

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - iul. 24, 2020 0 2074

Un plan de regenerare a complexului studențesc Observator, în care se află și sediul Facultății de Arhitectură și Urbanism din cadrul Universității Tehnice Cluj-Napoca, a apărut pe ordinea de zi a ședinței on-line de urbanism din 24 iulie. În urmă cu o săptămână, primarul Emil Boc cerea la ședința  la care membrii și-au deschis doar ferestrele ca să asigure cvorumul necesar derulării ședinței făra ca niciunul să intervină, să apară pe ordinea de zi respectivul Plan Urbansitic Zonal, motivând că tot aude de el și că Primăria trebuie să susțină proiectele universităților. Cererea expresă a primarului se formula chiar în ziua în care arhitectul Adrian Iancu, cel care e șeful de proiect, demisiona din funcția de decan al Facultății de Arhitectură.

Obișnuit în ultima perioadă să participe la ședințele de urbanism atunci când are proiecte, arhitectul Adrian Iancu, legitimat de primarul Emil Boc în comisie ca „domn profesor”, le-a explicat celor din comisia de urbanism a Primăriei, la ședința din 24 iulie, că e șeful de proiect pentru dezvoltarea campusului din Observator al Universității Tehnice și că alături de el a lucrat și arhitectul Mihai Racu, membru la rândul său în comisie.

Racu a spus că PUG-ul dictează ca în cazul investițiilor dorite în campusurile din oraș să se elaboreze Planuri Urbanistice Zonale de Regenerare, ceea ce au făcut și ei în cazul celor 3,9 hectare cât se întinde acesta, fără partea deținută de UMF Cluj.

Racu a precizat că intenția este de amenajare a unui nou cămin pentru care ar exista finanțare de la Compania Națională de Investiții, dar și de amenajare a unor zone pentru practicarea sportului, a unui amfiteatru în aer liber sau a unor piste pentru biciclete.

Prin documentație, a mai spus Racu, se dorește păstrarea a două UTR-uri, unul pentru cămine și altul de instituții și servicii în zona cantinei și a bibliotecii, unde să se poată construi pe viitor centre de cercetare, prin reconfigurarea sau demolarea respectivelor clădiri existente.

„Ideea generală a fost să profităm de teren și să încercăm să gândim o zonă mai prietenoasă pentru studenți. Avem 1,5 ha spațiu verde în complexul studențesc și vrem să facem un loc unde studenții să facă mai multe activități, am prevăzut un traseu de alergare de 400 metri. Am cumpărat la nivelul Universității o casă în pargină din zonă care a fost transformată într-o zonă de practică a sporturilor pentru studenți cu aparate de fitness, pe modelul celor din oraș. Se propune mărirea numărului de arbori. N-am dat numărul exact, dar ne dorim asta. Anul trecut am plantat 30 de arțari în campus și vom continua și anii următori ca să obținem imaginea unei păduri urbane. Ideea a fost să îmbunătățim calitatea vieții studenților și să deschidem pe viitor posibilitatea ca în zona cantinei, spre strada Republicii, să se poată dezvolta clădiri mixte, centre de cercetare pentru care există dorință și proiecte la nivelul conducerii Universității Tehnice”, a sintetizat și arhitectul Adrian Iancu.

Primarul Boc s-a interesat asupra orizontului de implementare pentru acest proiect. A fost informat că a mai existat un PUD pentru edificarea unui nou cămin în campus, însă că acesta nu a mai fost realizat iar între timp respectiva documentație a ieșit din valabilitate.

„Universitățile clujene au sprijin necondiționat de la Primărie. Noi aici doar ne asigurăm că proiectele pe care le aprobăm nu pot fi atacate juridic”, a spus primarul.

Arhitectul șef al municipiului, Daniel Pop, a spus că proiectul nu a fost discutat încă în comisia operativă și că e într-o fază incipientă și a venit direct în comisia mare. „E o pre analiză. Mai sunt avizele de obținut, de mediu, de circulație”, a spus Pop.

Boc l-a întrerupt și a amintit că el a cerut discutarea acestui proiect la comisie. Cei din comisie eu intrat pe fondul proiectului.

Șefa de la strategii urbane, Andreea Mureșan, a arătat că proiectul nu respectă avizul de oportunitate care s-a dat de Primărie și prin care s-a cerut un singur UTR și s-a acceptat un CUT cu 20% mai mare, de 1,44, tocmai pentru a se sprijini investiția dorită de mediul universitar. Atât Mureșan cât și arhitectul șef au semnalat faptul că prin PUZ se propune un CUT de 2,2 în zona definită ca Is (Instituții și servicii) spre strada Republicii. S-au mai făcut observații cu privire la faptul că prin proiect se desființează un teren de sport din zonă. Racu a intervenit și a spus că el doar se mută și că a uitat să precizeze pe planșe unde va fi el reamenajat.

Înainte de aceste observații, arhitectul Vlad Negru a cerut ca în zona Republicii unde se doresc clădiri de parter și zece etaje, după părea sa, legitime, să se prevadă o retragere mai mare de la trotuar și o aliniere cu clădirea parter deja existentă în care funcționează Hard Rock Cafe și un magazin, mai ales că și clădirea Sigma de vizavi are astfel de retrageri pentru asigurarea fluxului pietonal în zonă.

Iancu s-a arătat supărat că respectiva cerință l-ar constrânge să nu mai poată construi una dintre cele două clădiri propuse. Negru i-a spus că e vorba despre o aliniere firescă și că aceasta trebuie reglementată la faza de PUZ. Arhitectul Marcel Crișan din comisie a recomandat, ca o rezolvare, doar retragerea parterului viitoarelor clădiri, tocmai pentru ca să se asigure spațiu suficient pentru pietoni.

În schimb, Crișan a cerut rezolvarea problemelor pe care mansardările căminelor din campus le comportă atrăgând atenția că ceea ce s-a făcut după Revoluție nu are nimic de-a face cu arhitectura și că ar trebuie aplicate niște corecții care să aibă legătură cu un campus univesitar modern. S-au mai făcut observații cu privire la noul cămin, că aduce un calcan mai înalt decât cel al clădirii decanatului Facutății de Arhitectură.

După ce arhitectul șef și Mureșan au insistat că nu se respectă avizul de oportunitate, Iancu a cerut modificarea acestuia.

Primarul Boc a plecat din comisie, după introul de început. La final, arhitectul șef  Daniel Pop a recomandat fie solicitarea unui nou aviz de oportunitate pentru a reglementa și clădirile de zece etaje, fie ca proiectanții să accepte avizul doar pentru reglementarea în această fază doar a clădirii noului cămin dorit lângă Facultatea de Arhitectură.

PUZ-ul din Complexul Observator a fost elaborat în 2017, după cum și Iancu a spus în comisie. Arhitecții Iancu și Racu nu au explicat de ce acest PUZ a apărut doar acum la urbanism și de ce se dorește edificarea unui nou cămin în contextul actual în care criza COVID-19 aduce restricții la cazare și impune noi modalități de a face școală pentru toată lumea.

De altfel, arhitectul Adrian Iancu și-a dat demisia din funcția de decan al Facultății de Arhitectură săptămâna trecută. Surse ne-au informat că demisia este legată de neînțelegeri interne cu o parte dintre cadrele didactice din cadrul facultății. Chiar s-au avansat speculații că atitudinea lui Iancu din comisia de urbanism a Primăriei a atras după sine plângeri la instituțiile anticorupție, direct la București. DNA București nu ne-a confirmat până la publicarea acestui material existența unui astfel de dosar.

Vezi și: Fostul arhitect șef Adrian Iancu „râde” de Boc pe seama mobilitatății alternative încurajate de edil: „tehnic, orașul nu este pregătit”

Se pregătește cea mai înaltă clădire din Cluj, un zgârie-nori cu 40 de etaje lângă Someș

Universitatea Tehnică taie 10 arbori ca să extindă un cămin studenţesc

sursa foto: Ziua de Cluj

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.