Închide

Fostul arhitect șef Adrian Iancu „râde” de Boc pe seama mobilitatății alternative încurajate de edil: „tehnic, orașul nu este pregătit”

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iun. 25, 2019 0 2406

Proiectul unui hotel de apartamente dorit pe strada Moților era să fie întors din nou din drumul spre avizare, după ce arhitectul Adrian Iancu s-a arătat împotriva construcției, pe de o parte pentru că generează gălăgie într-o curte unde se locuiește, iar pe de alta pentru că proiectul nu are prevăzute locuri de parcare.

La o ședință din martie la care Iancu nu a participat, mai mulți arhitecți din comisie au recomandat o soluție de compromis (după ce proiectul a fost contestat de vecini): să se renunțe la locurile de parcare și să se diminueze numărul de camere. Primarul Boc a ținut să expună teoria sa privind descurajarea transportului cu mașina în centru, însă Iancu i-a spus la ședința din 19 iunie  că e o greșeală strategică și că orașul nu e pregătit tehnic pentru astfel de politici.

Mai mulți riverani de pe strada Moților au venit la o ședință a Comisiei de Urbanism din luna martie și s-au opus construcției unui hotel de apartamente în curtea de la nr. 137 A, unde locuiesc. Oamenii susțin că proiectul le-ar putea aduce neajunsuri având în vedere că locuințele lor sunt foarte vechi și pot fi afectate de șantier. Arhitecții din comisia de urbanism le-au propus proiectanților o soluție de compromis care să calmeze vecinii: renunțarea la parcări (6 locuri) și diminuarea numărului de camere.

Proiectul a revenit la o ședință din 19 iunie când era să fie întors din nou de la avizare după ce arhitectul Adrian Iancu, membru în comise, s-a arătat împotriva formulei găsite. Proiectanții de la Maiatec au arătat că s-a renunțat la parcări și că au redus numărul de camere de la 23 la 20.

„Terenul e potrivit pentru o casă pentru oameni care să trăiască într-o curte comună. Dacă se face apart-hotel, vin clienții, beau seara, fac scandal”, a semnalat Iancu.

Primarul Emil Boc i-a atras atenția că pornește de la premisă falsă. „Nu puteți crede că toți turiștii din orașul nostru sunt bețivi”, a replicat Boc.

„Ajunge și 1% să fie, ca să deranjeze”, a continuat Iancu. Arhitectul a mai spus că o astfel de construcție nu poate funcționa fără locuri de parcare. Boc a ținut să spună că spre asta se merge în centru, să se încurajeze mobilitatea alternativă.

„Hotelul de apartamente este locuire. Faptul că nu încurajați parcările e o greșeală strategică. Nu faceți altceva decât să le mutați pe parkingurile din zonă pe care o să le supralicitați. O să fie numărul de abonamente mai mare decât parcările”, a continuat Iancu.

„Is goale jumătate”, l-au lămurit Boc și viceprimarul Dan Tarcea.

„E o greșeală să nu prevezi parcări”, s-a menținut pe poziții Iancu, acceptând totuși că mărirea tarifelor în parkingul Primăriei de pe Moților a adus o situație bună deoarece se găsesc mai ușor locuri libere decât în trecut și a mai spus că spre această politică trebuie să tindă și celelalte parcări din centru.

„Nu mai întoarceți ceea ce deja s-a decis, chiar dacă nu ați fost de față. Nu trebuie să aveți întotdeauna dreptate”, a continuat tachinarea primaru,l arătând că politica Primăriei este de a descuraja transportul cu mașina în centru.

„Asta e orasul, cu o bandă dedicată pe care am făcut-o în Gheorgheni avem un timp de 8 minute pentru traficul obișnuit spre centru. O să ne mulțumească în timp cei care nu cred în politicile astea. Nu o să mă las și o să facem bandă dedicată și pe Moților”, a mai spus Boc.

La discuții au mai participat vecinii care s-au arătat nemulțumiți că beneficiarul nu a luat contact cu el. Aceștia și-au mai exprimat temerea că șantierul va aduce neajunsuri în zonă și că va distruge accesul.

Boc a semnalat că în astfel de situații se ajunge când beneficiarul nu stă la o cafea ca ardelenii cu vecinii ca să găsească un punct comun. Beneficiarul, Mircea Bălaj, a promis că totul se va face cu utilaje adecvate și că nu va afecta vecinătățile. De asemenea, el a spus că a țintut cont de toate doleanțele acestora.

În schimb, Boc, ca să pară nemilos în fața vecinilor, l-a amenințat pe beneficiar că va verifica după ce se derulează șantierul dacă va aduce infrastructura la starea inițială, adică strada Moților. Cei din comisie și proprietarul au spus că oricum e o obligație legală pentru orice lucrare. Boc a plusat: „Acum sunteți lapte și miere, apoi nu vă mai interesează. Vă executăm în instanță dacă nu faceți Calea Moților cum a fost. Mai ales că e făcută din bani europeni.”

În final, hotelul de apartamente a fost avizat, cu mențiunea că trebuie să se renunțe la etajul retras propus și clădirea să rămână doar cu trei nivele, parter și subsoluri.

Detalii despre proiect, AICI: Propunere de apart-hotel în centrul Clujului, pentru studenți. Vecinii se opun vehement: „vor cădea casele peste noi!”

Foto principal: Ziua de Cluj

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare