Închide

Făcând lobby pe lângă Primărie din postură de consilier local și de „avocat” poți încasa cam 4000 de euro pe lună

ActualitateAdministrațieOpinieTop News by Cosmina Fernoaga - iun. 25, 2019 0 2310

Radu Moisin – unul dintre copiii crescuți politic de edilul Emil Boc – și-a câștigat un renume printre colegi pentru priceperea cu care evită  „conflictul de interese” și „incompatibilitatea” în ședințele forului administrativ local, din postura sa de consilier local și de angajat al unei celebre case de avocatură din Cluj Napoca. Din ultima declarație de avere reiese că venitul lui Moisin de la Casa de Avocatură Șomlea și Asociații a crescut considerabil, ba chiar aproape s-a dublat, omul ajungând să câștige o mică avere în 2018, suma netă de 214.903 lei (adică aproape câte 4.000 de euro/lună). În mai multe rânduri, lui Moisin i s-a sugerat și chiar reproșat că este tot mai evident rolul său intermediar, în beneficiul intereselor clienților Casei de Avocatură care au diverse raporturi cu Primăria Cluj Napoca. Mai direct spus, Moisin ca fost viceprimar (pe vremea primarului Sorin Apostu), ca apropiat al edilului Emil Boc, și ca președinte în Comisia Juridică a Consilului Local, are nu doar acces la informații, dar și puterea de a influența decizii care privesc interesele acestor clienți, clienți care implicit îi plătesc lui salariul de „avocat” (sau de lobbyist?).

Moisin refuză să admită că este dubios comportamentul său, faptul că deși are mandat de ales local el nu participă la vot în cazul a foarte multor proiecte de hotărâre, aflate pe ordinea de zi a ședințelor de Consiliu. De exemplu, în ședința forului local din aprilie, 2019, când s-au apobat finanțări pentru diverse organizații, Moisin nu a participat la vot la cel puțin 20 dintre proiectele aflate pe ordinea de zi. De multe ori, pentru a nu fi bătător la ochi că este conectat în prea multe proiecte, obișnuește să iasă din sala de ședință și să revină după ce acestea sunt aprobate. Când a fost întrebat de jurnaliști, Moisin s-a apărat susținând că mai există avocați și în alte foruri administrative locale sau județene din țară și că nu este nimic în nergulă, atâta timp cât aceștia se abțin de la vot în cazul acelor proiecte care i-ar putea plasa în stare de incompatibilitate sau conflict de interese. Dar cine garantează că Moisin e complet lipsit de implicare pe tot traseul parcurs de aceste proiecte care ajung să fie adoptate în final în Consiliul Local? Proiectele trec prin mâna funcționarilor din Primărie, iar apoi sunt trecute prin „filtrul” așa ziselor comisii de sepcialitate – formate tot din consilieri locali – care emit avize favorabile, înainte ca plenul de ședință să supună la vot adoptarea lor. Iar conisilierul Radu Moisin este chiar președintele unei astfel de comisii de specialitate, cea Juridică, Servicii Publice și Comerț. În altă ordine de idei, câți dintre avocații consilierii locali la care face referire Moisin au conexiunile pe  care le are el în Primărie, sau câți lucrează pentru case de avocatură care cu clienți conectați la serviciile Primăriei?

Ce este sigur este că prestația lui Moisin la Casa de Avocatură Șomlea și Asociații pare a fi extrem de satisfăcătoare și de apreciată, dat fiind faptul că în utlimul an i-a fost dublat venitul. De la suma de 141.157 de lei, Moisin declară pentru anul 2018 că a încasat un venit net, de la această casă de avocatură, în valoare de 214.903 lei. În afară de acest aspect, Moisin și-a înstrăinat părțile sociale de la firma Bavaria Tech Solutions contra sumei de 13.500 de lei. Indemnizația de consilier local încasată de Moisin s-a ridicat la 11.667 de lei.  La capitorul imobiliare, acesta declară un apartament de 147 mp  situat în Cluj Napoca (achiziționat în 2016), și un teren intravilan de 381 mp (achiziționat în 2014). Moisin mai declară că tocmai a încheiat un antecontract pentru cumpărarea unui Mercedes C250.

Să mai dezvăluim că după un lung periplu amoros, consilierul local Radu Moisin își pune, în sfârșit, pirostriile. Acesta se căstorește, luna viitoare, cu fiica celebrei Mihaela Rozor (zisă Rozorița), recent numită politic șefă a APIA Cluj.  Soacra lui Moisin – PSD-istă din vechime – dispăruse o perioadă de pe scena politică clujeană. Ea s-a mutat în Franța, căsătorindu-se cu un cetățean francez.  A revenit însă de vreo doi ani la Cluj, în forță, în partidul omului de afaceri Dan Voiculescu, prin intermediul căruia a și fost unsă director general în cadrul uneia dintre entitățile de stat extrem de bănoase: APIA Cluj.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.