Închide

Propunere de apart-hotel în centrul Clujului, pentru studenți. Vecinii se opun vehement: „vor cădea casele peste noi!”

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mart. 20, 2019 0 761

Mai mulți riverani de pe strada Moților au venit la ședința Comisiei de Urbanism să se opună construcției unui hotel de apartamente în curtea de la nr. 137 A, unde locuiesc. Oamenii au reclamat că respectivul proiect le-ar putea aduce neajunsuri având în vedere că locuințele lor sunt foarte vechi și pot fi afectate de șantier.

Mai mult, oamenii au spus că respectiva construcție cu 23 de camere va aduce un volum mare de trafic prin curtea lor, pe un drum foarte îngust. Arhitecții din comisia de urbanism le-au propus proiectanților o soluție de compromis care să calmeze vecinii: să renunțe la locurile de parcare și să diminueze numărul de camere.

Proiectanții de la Maiatec au cerut Comisiei de Urbanism a Primăriei pentru un beneficiar privat un aviz pentru amenajarea unui hotel de apartamente cu trei etaje, pe o parcelă de 521 de mp situată pe strada Motilor.

Arhitectul Salha Riyadh de la Maiatec a precizat că este vorba despre un hotel pentru studenți, care va avea 23 de camere și va fi deservit de 6 parcări la subsol, plus un loc de așteptare la sol. Despre construcția cu 3 niveluri de subsol, trei etaje și unul retras, arhitectul a spus că respectă indicatorii din Planul Urbanistic General. Accesul se realizează din Calea Moților nr. 137A, apoi prin drum de servitute de latime 3m.

De fapt, respectivul drum de servitute a fost și principala problemă a vecinilor din curtea unde se dorește amenajarea hotelului de apartamente. Aceștia au venit în număr mare la ședința Comisiei de Urbanism ca să-i ceară primarului Emil Boc și specialiștilor din comisie să nu accepte Planul Urbanistic de Detaliu pentru amenajarea viitoarei unități de cazare deoarece va provoca mult disconfort. Oamenii au mai arătat că drumul de servitute este îngust și că are efectiv 2,7 m și nu 3 metri, atât cât se arată în acte.

De asemenea, vecinii s-au mai plâns că amenajarea efectivă a hotelului va duce la afectarea locuințelor din curte având în vedere că ele sunt foarte vechi, cu fundații cu probleme.  ”Pe lângă un monument istoric vine cineva și își face un drum de servitute prin buza peretelui, nu rămâne loc pentru noi să circulăm”, s-au plâns vecinii.

Specialiștii din comisie au remarcat că prin respectiva curte unde există dreptul de servitute se intră și se iese cu mașina și se parchează și în prezent. Cu toate acestea, riveranii au arătat că viitorul hotel va încărca traficul și că șantierul, odată început, va aduce cu el destabilizarea pereților caselor.

Arhitectul șef al municipiului, Daniel Pop, a arătat că în faza de autorizație de construire se discută aspectele legate de structura de rezistență, o expertiză fiind cea care va determina derularea șantierului în așa fel încât să nu fie afectate locuințele din proximitate.

Arhitectul Voicu Bozac din Comisia de Urbanism a cerut lămuriri cu privire la locul de așteptare, având în vedere că drumul de servitute este de 3 metri. A cerut chiar proiectantului să îi explice utilizând pointer-ul pe ecranul proiectorului din Sala de Ședințe. Proiectantul, ajutat cu logistică de Primăriei, a spus că există. Arhitetcul Vlad Negru a propus renunțarea la toate locurile de parcare având în vedere că respectivul hotel este foarte aproape de parkingul de la stadion și polivalentă, tocmai pentru a nu încărca zona cu trafic suplimentar. Salha Riyadh de la Maiatec  a arătat că și așa viitorul hotel e destinat studenților și că nu va fi nevoie de parcări.

Viceprimarul Dan Tarcea a cerut lămuriri cu privire la regimul de înălțime și la retragerile față de limitele de proprietate și s-a stabilit că se respectă prevederile legale. Vecinii au insistat. ”Acoperișurile caselor sunt și așa foarte lăsate, nici acum nu pot intra mașinile de intervenție în curte”, a subliniat Andrei Costin, locuitor de pe Moților 137. Un alt locatar, Marius Chiorean a spus că, dacă se va pune în practică serivitutea, atunci el va ieși direct din casă pe carosabil.

Proiectantul a arătat comisiei că drumul de servitute e înscris de mulți ani prin instanță în cartea funciară.

În final, Tarcea le-a sugerat proiectanților să renunțe la accesul auto, implicit la parcări. De asemenea, Bozat a mai solicitat să se facă o simulare cu privire la modul în care va arăta hotelul de la nivelul pietonului, fără subsolul cu parcări, mai ales că amplasamentul este foarte vizibil de la stradă.

Comisia a fost de acord că zona e suprapopulată și le-a recomandat celor de la Maiatec să revină cu noua propunere.

 

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare