Închide

Clujul imobiliar: un teren de 400mp din centrul orașului, scos la vânzare pentru un milion de euro

EconomieTop News by Mihai Prodan - nov. 12, 2019 0 1649

Un teren din centrul Clujului a fost scos la vânzare – pentru nu mai puțin de un milion de euro.
Un teren de 400 de metri pătrați scos la vânzare pentru un milion de euro, deci nu mai puțin de 2.500 de euro pentru un metru pătrat. Terenul, care se află pe strada Ilie Măcelaru în vecinătatea parcului central, a fost scos la vânzare în urmă cu o lună, fără ca până acum să se găsească mușterii. ”E un teren cu un imens potențial”, spun agenții imobiliari care l-au scos la vânzare: acesta s-ar preta pentru dezvoltări imobiliare locative sau comerciale ”datorită situării într-o zonă absolut exclusivistă a orașului”. Recomandarea pentru cumpărător – un imobil pentru locuit cu parter comercial, hotel, clădire de birouri sau clinică.

Senior brokerul agenției imobiliare care tranzacționează proprietatea, Tudor Marc, spune pentru actualdecluj.ro că oferta este ”nerealistă” și că nu se va vinde. ”Prețul apartamentelor în zonă e între 1.650 euro și 2000, fără TVA, semifinisat. Există deja și apartamente care se vând la prețuri și mai mari, la Platinia care e aproape, sunt 300 de metri, apartamentele finisate au prețuri între minim 2500 până la 3000 mp. Eventual asta e știrea spectaculoasă, se fac tranzacții de 2.500, chiar și 3.000 euro/mp, la revânzare, de la vânzător la vânzător persoană fizică, de exemplu un apartament de 60 metri pătrați la 165.000 de euro. Despre oferta aceea, la prețul acela nu se va vinde. Noi știm că e un preț nerealist, dar a insistat doamna să-l publicăm. Doamna n-are niciun sorț de izbândă. Terenul nu se poate vinde la prețul ăsta. Coeficientul de utilizare a terenului e de 3, la 2.500 mp ar fi 800 de euro terenul în prețul final al apartamentului. La cut de 3 dacă ai 400mp de teren poți construi 1.200 mp total pe mai multe etaje, cu amprentă de 70%. La 400 de metri pătrați amprenta la sol a imobilului e 280 mp. 1.350 euro fără TVA ar fi costul construcției, și la 200 metri pătrați distanță e un constructor care vinde cu 1.650 plus tva. Pentru 300 de euro/mp, dacă există profit, nu prea se încurcă nimeni”. Marc spune că un preț realist, ”maxim-maxim”, ar fi de 1.500 de euro/mp, ceea ce ar face ca terenul să se vândă la un preț de peste o jumătate de milion de euro.

Terenul are un regim de înălțime de 25 de metri iar aici se pot construi imobile cu opt nivele – subsol, parter și șase etaje, conform anunțului. Analiștii spun însă că prețul e unul foarte mare. ”Dacă era un preț bun se vindea demult, foamea de terenuri e foarte mare în zonă”, a mai spus Marc.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.