Închide

Ce au filtrat arhitecții pentru public și ce cred arhitecții care au pus umărul la BATRA 2019 despre expoziția din Piața Unirii, înainte de un dovlec copt

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - nov. 12, 2019 0 737

Un șir de panouri cu patru fețe înfățișând obiecte și case (individuale, colective, birouri, interioare, etc) sunt expuse în Piața Unirii printre amenajările care pregătesc Târgul de Crăciun care va începe la finalul lunii noiembrie. Expoziția centrală este modul prin care arhitecții din Filiala Transilvania au ieșit cu ce au creat în ultimii 2 ani în fața publicului, într-un concurs care se va juriza și în urma căruia se vor premia cele mai bune case.

În competiție sunt înscrise peste 100 de proiecte, în cadrul a zece secțiuni. Panourile sunt expuse simultan și în celelalte orașe  în care sunt filialele Ordinului Arhitecților din România partenere în Bienala de Arhitectură Transilvania (BATRA )2019: Oradea, Baia Mare, Satu Mare și Alba Iulia.

Arhitecții din Cluj și nu numai au ieșit în fața clujenilor, băimărenilor, orădenilor, sătmărenilor și albaiulienilor cu peste 100 de proiecte care sunt expuse în spațiul public și care concurează în cadrul Bienalei de Arhitectură Transilvania 2019.

La vernisajul expoziției din Cluj, programat într-o zi cu ploaie și la o oră când deja noaptea s-a lăsat în Piața Unirii, dar în compania unor felii de dovleac copt, arhitecți din filială sau chiar unii dintre cei care și-au adus proiectele la concurs au ținut să treacă în revistă câteva dintre reușitele manifestației.

„Sunt foarte mulți voluntari implicați. Cel mai mare pas înainte este că expoziția centrală BATRA 2019 poate fi văzută și în celelalte orașe din Transilvania cu filiale ale arhitecților”, a spus președinta Ordinului Arhitecților din Transilvania, Daniela Maier.

„Particip la Bienala de Arhitectură din Transilvania de când nu era BATRA, încă în facultate. Nefiind arhitect și nefăcând proiecte atunci, veneam să văd breasla arhitecților A fost un prilej în care ne-am mai întâlnit și am văzut proiectele din ultimii ani. Rămâne un eveniment de suflet al arhitecților care a prins această direcție de a ieși mai mult în public și de a arăta arhitectura proiectelor cărora fiecare dintre noi le-am aplicat propriul filtru și pe care le considerăm bune. Sper să fie premiate proiecte interesante care ne motivează și ne setează o ștachetă”, a spus și Adrian Pop, vicepreședinte la Ordinului Arhitecților din România.

Arhitectul Mihai Racu spune că a văzut expozițiile din ultimii ani și sunt proiecte tot mai bune și că, în plus, arhitecții din Cluj sunt bine plasați dacă se iau în calcul premiile de la Bienala Națională de Arhitectură unde jumătate dintre premianți sunt cei din Cluj sau cei care au terminat la Cluj.

Arhitectul Dan Clinci a mai trecut în revistă un alt punct fierbinte al BATRA, și anume faptul că a reușit să pună la masă arhitecții cu administrația locală într-un demers în care Clujul deja este veteran, concursurile de soluții. Deja concursurile organizate la Cluj au deschis apetitul și altor administrații din Transilvania care au început să asculte în cadrul acestei ediții despre reușitele din Cluj-Napoca.

Ce proiecte s-au înscris în competiția BATRA 2019 și apar pe planșele din Piața Unirii

La secțiunea arhitectura locuinței au fost înscrise 19 proiecte. Ele pot fi văzute și aici.

La secțiunea arhitectura locuințelor colective sunt în competiție 7 proiecte.

La secțiunea arhitectura dotărilor comunitare și de producție sunt în concurs 17 proiecte. 

La secțiunea arhitectura spațiului public se luptă doar 2 proiecte.

La secțiunea arhitectura patrimoniului cultural sunt în cursă 9 proiecte.

La secțiune rural sunt înscrise 4 proiecte.

La secțiunea arhitectura spațiului interior și scenografie sunt înscrise cele mai multe proiecte și anume 21.

La secțiunea microarhitectură / Arhitectura temporară concurează 6 proiecte.

Secțiunea design de obiect reunește 9 proiecte

La secțiunea Proiecte culturale / Inițiative / Experimente sunt în competiție 8 proiecte.

Expoziția BATRA 2019 stă în Piața Unirii timp de 17 zile, începând din 7 noiembrie. Proiectele vor fi jurizate de un complet format din specialiști celebri deja din țară sau străinătate – Attila Kim, Federico D’Ascanio – urbanist din Italia, Andreea Dani, Eugen Vaida, Popo Danes din Indonezia și Danie Tăbăcaru. Rezultatele vor fi anunțate în 23 noiembrie.

În afară de expoziția concurs, la BATRA mai sunt și alte evenimente:

Bienala de Arhitectură Transilvania începe la Cluj

O altă noutate este expoziția proiectelor de diplomă ale studenților la care aceștia au fost invitați să le susțină public în fața reprezentanților școlii de ahitectură dar și ale vicepreședinților din Ordin.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare