Închide

Bienala de Arhitectură Transilvania începe la Cluj

Actualitate by Actual de Cluj - nov. 07, 2019 1 292

Bienala de Arhitectură Transilvania începe la Cluj, cu peste 35 de evenimente în 17 zile.

Vernisajul celor mai bune proiecte înscrise în concursul de arhitectură pe pietonala din piața Unirii, ateliere de făcut turtă dulce pentru copii, dezbateri și prezentări pe teme de implicare socială precum ”Ambulanța pentru Monumente”, sau Via Transilvanica sunt doar câteva dintre evenimentele primei săptămâni din cadrul ediției din acest an a bienalei, care începe astăzi, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, de la ora 17, cu vernisajul expoziției-concurs a lucrărilor înscrise la Premiile BATRA. Ele vor putea fi văzute de public până la finalul Bienalei, în 25 noiembrie.

Expoziția va fi prezentată simultan și în celelalte orașe în care sunt filialele Ordinului Arhitecților din România partenere în BATRA 2019: Oradea, Baia Mare, Satu Mare și Alba Iulia.

Bienala de arhitectură de la Cluj include în acst an și o premieră, Expoziția Galei Bienalelor de Arhitectură, al cărei vernisaj va avea loc mâine, 8 noiembrie, de la ora 17.30, la Iulius Mall. Aici vor fi expuse lucrările a zece anuale sau bienale de arhitectură din România: Bienala Națională de Arhitectură 2018, BETA 2018 – Bienala Timișoreană de Arhitectură, BA_DA2018 – Bienala Dobrogeană de Arhitectură, Anuala de Arhitectură București 2019, Anuala de Arhitectură Oltenia 2017, Arhitectura.6 – ediția 2018, Anuala de Arhitectură Muntenia Vest, Regionala de Arhitectură Moldova, Anuala Argeș-Prahova, Concurs Case tip- Consiliul Judetean Maramureș.

Bienala include și tururi ghidate în oraș, în 9, 10 și 11 noiembrie. ”De data aceasta, s-au ales construcțiile reprezentative pentru arhitecții cărora li s-a decernat Opera Omnia la edițiile anterioare BATRA: Vasile Mitrea – în 2013, Pakey Lajos – în 2015, George Cristinel – în 2017”, arată orgnaizatorii. Turul va fi prezentat în limba română și în limba maghiară de către arhitectul Szabolcs Guttmann și va avea ca punct de pornire Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

În 12 noiembrie, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, va fi parcată Ambulanța pentru Monumente. Este un proiect-pilot care își propune să acționeze eficient în domeniul salvgardării patrimoniului imobil, prin punerea în siguranță a unor obiective de patrimoniu importante, aflate în stare avansată de degradare sau de precolaps. Oricine dorește poate contribui financiar sau prin voluntariat pentru a salva un monument. Până în prezent, s-au realizat șase intervenții pe obiective de patrimoniu din sudul Transilvaniei: Poarta Brîncovenească din Sâmbăta de Sus, Biserica fortificată din Velț, Monumentul Eroilor din Seleuș, Biserica ortodoxă din Gherdeal, ruina turnului de apărare din Apața și halta CFR din Șaeș. Rezultatele acestor șase intervenții vor fi prezentate în imagini într-o expoziție ce va fi vernisată cu această ocazie.

În 13 noiembrie, de la ora 17:30, la cinematograful Arta, în cadrul discuției Impactul microhidrocentralelor asupra mediului și comunității va fi abordat un subiect îndelung dezbătut: ”autoritățile ne spun că microhidrocentralele sunt bune, pentru că ele creează locuri de muncă și rezolvă necesitățile locale în materie de electricitate. Însă care este impactul lor asupra mediului? Vom încerca să găsim toate avantajele și dezavantajele creării de microhidrocentrale pe râurile din România, într-o discuție cu lectorul Mihai Vasilescu, din cadrul Facultății de Fizică a Universității Babeș-Bolyai”, explică organizatorii bienalei.

Aceasta e a patra ediție a Bienalei de Arhitectură Transilvania (BATRA) 2019, organizată de Ordinul Arhitecților din România – Filiala Transilvania, în parteneriat cu filialele OAR din Bihor, Satu-Mare, Alba și Nord-Vest, și are loc în perioada 7-24 noiembrie.

Aici programul complet

  • Un comentariu

    1. Am o intrebare pentru organizatorii bienalei: sa inteleg ca turistii gidati; participantii arhitecti; etc. nu stiu românește? Sau in arhitectura româneasca sunt doua limbi oficiale?

    Scrie un comentariu

    Articole similare