Închide

Un suspect de TBC la Penitenciarul Gherla a pus pe jar familiile celorlalți deținuți. Ce s-a întâmplat

ActualitateDin județ by Actual de Cluj - apr. 02, 2019 0 326

Cazul unui deținut din Penitenciarul Gherla, suspect de TBC, a produs agitație în rândul colegilor de celulă. Potrivit soției unui deținut, s-a întârziat cu examinarea celorlalte persoane private de libertate cu care suspectul a intrat în contact și s-au sistat vizitele din exterior.

„În camera în care e închis soțul meu s-a gasit un bolnav de TBC, în data de 7 martie 2019”, spune femeia. „În cele din urmă, suspectul a fost transferat. Soțul meu, împreună cu alți cinci colegi de celulă, au fost duși la analize pe 12 martie, unde le-a făcut doar radiografie. În următoarea zi au fost duși alți trei deținuți la analize, unde au mai gasit încă un bolnav de TBC, doar că din data de 7 și până pe 20 martie au mai rămas în aceea cameră încă șase deținuți, care nu au fost duși la analize și care sunt încă suspecți de boală. Noi, aparținătorii, nu primim nici un răspuns de la responsabilii din penitenciar, ne sunt anulate vizitele și li se refuză dreptul vizitei la masă la cei care au „fost declarați” clinic sănătoși, desi pentru depistarea tuberculozei din câte știu sunt necesare mai multe analize, deoarece virusul debutează în decurs de 6 luni. De ce aproape două săptămâni nu au fost duși toți deținuții din aceea cameră la analize? De ce nu li s-au facut și analize de sânge, care din câte știu sunt necesare? Din câte am înțeles de la soțul meu, cel care a fost găsit primul cu TBC se știa despre boala lui, era la dosar și l-au pus în cameră cu cei sănătoși. Îi scoate la magazinul din interior fără măști de protecție, cadrele la fel, intră în camera lor fără măști, iar camera nu a fost dezinfectată. Cazul meu este unul fericit, cu ghilimelele de rigoare, pentru că pot să țin legătura cu soțul meu, dar sunt alții care nu au bani să sune acasă, iar familiile lor sunt îngrijorate pentru că nu îi informează nimeni și nu știu nici de ce li se refuză dreptul la vizită?”, relatează gherlainfo.ro.

La o solicitare pe acest subiect făcută pe 21 martie, Penitenciarul Gherla a transmis un răspuns, pe 29 martie.

„Vă comunicăm următoarele: în data de 07.03.2019 a existat suspiciunea unui caz de TBC, care în aceeași zi a fost izolat de colectivitate și ulterior internat la Spitalul Penitenciar Jilava pentru precizare diagnostic și conduită terapeutică. În colaborare și sub coordonarea medicului specialist pneumoftiziolog din Dispensarul Pneumoftiziologic Teritorial Gherla, s-a efectuat ancheta epidemiologică, examinându-se clinic și radiologic toţi contacţii. Menţionăm că investigaţiile în cazul persoanelor contacte/suspecte de TBC se efectuează de către medicul pneumoftiziolog, în conformitate cu Programul Naţional de Control si Combaterea Tuberculozei si nu sunt recomandate analize de sânge în monitorizarea acestei afecţiuni. Precizăm faptul că în Penitenciarul Gherla nu au fost cazuri de TBC activ cazate alături de alte persoane custodiate”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Tags

Articole similare