Închide

Un profesor din Cluj, singurul din România care apare într-o listă a celor mai citați cercetători în 2018. Are 81 de ani

EducaţieTop News by Actual de Cluj - feb. 08, 2019 0 1944

Un profesor universitar din Cluj e singurul din România care apare într-o listă a celor mai citați cercetători în 2018.

E vorba de profesorul emerit Ioan Pop, de la Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, care este singurul cercetător afiliat la o universitate din România care apare în prestigioasa listă Highly Cited Researchers 2018, realizată de Clarivate Analytics. Actualizată și publicată anual, lista pune în evidență cercetătorii cu performanțe excepționale în activitatea științifică, demonstrate prin publicarea unor articole științifice ce se situează anual, prin intermediul citărilor, în top 1% din domeniul specific.

Profesorul Ioan Pop are o foarte bogată activitate de cercetare științifică în matematică, fiind nominalizat de mai multe ori de către Thomson-Reuters ca Highly Cited Researcher, explică rectoratul UBB. De exemplu Ioan Pop a fost inclus de către Thomson Reuters în lista Highly Cited Researchers – Thomson Reuters 2015 alături de doar alți doi români, în vreme ce alte țări din regiune nu s-au regăsit în clasament. Un an mai târziu îl regăsim în același clasament alături de doar încă trei matematicieni din România. Clasamentul citat analizează într-un singur an activitatea a 3.300 de cercetători care se evidențiază prin publicarea unor articole ce se clasifică în primele 1% cele mai citate în domeniul lor de activitate în ultimii 11 ani. Ioan Pop a împlinit în acest an 81 de ani și e considerat unul dintre cei mai productivi si performanţi cercetători în domeniul matematicilor aplicate din lume, cu peste 480 de lucrări indexate în Web of Science, lucrări care au adunat aproape 5000 de citări independente.

Să mai spunem că facultatea de matematică și informatică a UBB e cea mai bine cotată facultate din Cluj în clasamentele internaționale – în mare parte datorită acestor citări.

Ioan Pop s-a născut în 14 iunie 1937 în Reghin. A urmat cursurile facultății de matematică între 1957 și 1962, unde e licențiat – și de altfel aici a și rămas ca cercetător, de atunci și până la vârsta de 80 de ani: și-a început carierea de matematician la UBB încă din 1962, ca asistent cercetător, apoi lector, profesor asociat, profesor, și, din octombrie 2004, profesor emerit. Lista sa de publicații numără zece lucrări și peste 850 de articole. Numărul de citări în ultimii 15 ani depășește 8.000. Cele mai citate lucrări ale sale sunt International Journal of Heat and Mass Transfer, publicată alături de W. A. Khan și citată de 369 ori, și Int. J. Heat Mass Transfer, alături de alți patru autori, citată de 57 de ori.

Citește și:

Profesor emerit clujean primește la 80 de ani premiu special pentru întreaga activitate după ce e printre cei mai citați români în rapoarte de specialitate

Nici un comentariu

Scrie un comentariu