Închide

Scot la licitație proiectul Hidrocentralei Tarnița-Lăpuștești. Ce schimbări sunt prevăzute

ActualitateEconomieTop News by Cosmina Fernoaga - feb. 08, 2019 0 401

Prezent la Cluj, ministrul Energiei Anton Anton (foto: mijloc) a informat că anul acesta va fi scos la licitație proiectul Hidrocentralei Tarnița-Lăpuștești, în regim de Parteneriat Public-Privat, și că speră ca până în decembrie să se semneze contractul de construcție cu un investitor solid. Chestionat despre motivul pentru care acest proiect stagnează de mai mulți ani, Anton Anton a explicat că pe de-o parte autoritățile nu au dispus de un cadru legal adecvat în vederea încheierii unui parteneriat public-privat, iar pe de altă parte pentru că s-a marșat pe o idee greșită în privința scopului acestui proiect. ”Hidrocentrala Tarnița-Lăpuștești nu trebuie să fie un reglaj de sistem de producție, așa cum s-a propus inițial, ci un sistem de acumulare de energie, pentru că astfel am avea niște avantaje extraordinare, pe plan regional și național. În Europa sunt deja 345 de hidrocentrale de tipul Tarnița, în Austria se mai construiesc cinci. În jurul nostru nimeni nu investește în scheme de acumulatori de energie, de ce? Dacă ne place să vorbim despre energie verde, dacă vrem să implementăm sisteme de energie regenerabilă, nu avem cum să extindem acest proces fără să dispunem de sisteme de acumluare de energie electrică, iar proiectul Tarnița poate îndeplini cu succes acest rol, și sper ca până la finalul anului să semnăm un contract cu un invesitor în sensul acesta”, a informat Anton Anton.

Ministrul Energiei a mai adăugat că încă nu s-au stabilit parametrii financiari ai investiției, urmând să fie elaborat un studiu de fezabilitate, dar că are certitudinea că se vor găsi investitori interesați să se asocieze cu statul român în vederea realizării proiectului Tarnița-Lăpuștești. „Am avut deja la Minister vizita unei companii private din Coreea de Sud, specializată pe energie nucleară și hidro.  M-au întrebat despre posibilități de investiție. Eu le-am spus că avem în plan să reabilităm Unitatea 1 de la Cernavodă, dar apoi mi-am dat seama că ei pot construi și hidrocentrale și le-am transmis că  îi aştept să vină la licitaţie și pentru proiectul Tarnița-Lăpuștești. Vom licita un contract în regim de parteneriat public-privat, ceea ce înseamnă că firma care va câștiga licitația  vine cu banii, realizează împreună cu statul investiţia respectivă, urmând ca într-un anumit interval de timp să își recupereze investiţia”, a menţionat Anton Anton.

Ministrul Energiei a fost prezent la o conferință de presă susținută de ALDE Cluj, la care au mai participat și președintele organizației clujene ALDE, deputatul Steluța Cătăniciu, senatorul Marius Nicoară (foto sus), precum și liderul organizației municipale a partidului, Radu Silaghi-Dumitrescu.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.