Închide

Protestul persoanelor cu dizabilități: „Pe cine interesează de soarta noastră? Guvernanții n-au nici o treabă cu oamenii, cu dorințele oamenilor”

ActualitateSocialTop News by Catalin Suciu - feb. 08, 2019 0 786

Zeci de persoanele cu dizabilități și aparținători ai acestora au protestat în Cluj-Napoca față de proiectul bugetar pe 2019 și cer modificarea acestuia.  Oamenii sunt nemulțumiți că statul român nu va aloca nici un ban anul acesta pentru serviciile sociale de protecție a copilului și pentru finanțarea centrelor publice pentru peroanele cu handicap.

Oamenii au protestat de dimineață în Piața Unirii și solicită de urgență modificarea proiectului bugetar pe anul 2019. În forma actuală, toate costurile pentru întreținerea serviciilor sociale și a persoanelor vulnerabile sunt lăsate în sarcina autorităților locale. Este vorba despre cheltuielile pentru salariile asistenților personali, indemnizațiile de creștere a copilului cu dizabilități, serviciile de protecția copilului și centrele pentru adulți cu dizabilități. Potrivit protestatarilor, proiectul de buget elaborat lasă copiii și adulții cu dizabilități, dar și familiile acestora, fără garanții și cu riscul de a nu mai avea acoperite nevoile de supraviețuire. Proteste similare sunt anunțate și în perioada următoare.

Participanţii la protest au purat pancarte cu mesaje precum „Noi suntem românii nevăzuţi”, „#suntem mulţi”, „Dizabilitatea la bugetul central”, „Nu negociem viaţa copiilor noştri”, „În stradă pentru cei vulnerabili”.

Protestatarii au cerut, de asemenea, şi decontarea terapiilor pentru copii şi adulţi.

„Nu cred că putem schimba ceva. Guvernanții noștri sunt foarte încăpățânați, spun că ei guvernează în numele oamenilor, dar nu au nici o legătură cu oamenii, cu dorințele oamenilor. Dorim doar să arătăm că ceea ce fac ei este împotriva noastră, a copiilor noștri. Am în îngrijire un nepot, care nu are nici mamă și nici tată. Ne pare rău că nu avem alți guvernanți. Dacă-i vorba de ei, știu să se descurce”, spune Radu Munteanu, în vârstă de 70 de ani.
Corina Croitoru spune că „e nedrept să fim lăsați la cheremul primăriilor. Noi avem noroc, avem oraș bogat, dar sunt atâtea localități în care primăriile nu fac față. Nu e corect. Să se garanteze pentru deținuți salarii, iar noi să nu existăm. Să fim la cheremul „sunt sau nu sunt bani”. E lipsă de bun simț din partea statului și de moralitate.”
author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu