Închide

Profesor emerit clujean primește la 80 de ani premiu special pentru întreaga activitate după ce e printre cei mai citați români în rapoarte de specialitate

Educaţie by Mihai Prodan - dec. 14, 2017 0 1416

Un profesor de la facultatea de matematică și informatică a celei mai mari universități din țară primește premiu special pentru întreaga activitate după ce a fost nominalizat de clasamente de profil ca un cercetător citat în multe lucrări de specialitate.

E vorba de profesorul Ioan Pop, profesor emerit la Facultatea de Matematică și Informatică a universității „Babeș-Bolyai”, care primește luni premiul special pentru întreaga activitate în cadrul unei ceremonii în care mai sunt premiați și alți 47 de profesori pentru excelența în activitate, în acest an. Profesorul Ioan Pop primește însă un premiu special pentru întreaga activitate din partea rectoratului universității. „Profesorul Ioan Pop are o foarte bogată activitate de cercetare științifică în matematică, fiind nominalizat de mai multe ori de către Thomson-Reuters ca Highly Cited Researcher”, explică rectoratul universității.

De exemplu Ioan Pop a fost inclus de către Thomson Reuters în lista Highly Cited Researchers – Thomson Reuters 2015 alături de doar alți doi români, în vreme ce alte țări din regiune nu s-au regăsit în clasament. Un an mai târziu îl regăsim în același clasament alături de doar încă trei matematicieni din România. Clasamentul citat analizează într-un singur an activitatea a 3.300 de cercetători care se evidențiază prin publicarea unor articole ce se clasifică în primele 1% cele mai citate în domeniul lor de activitate în ultimii 11 ani. Ioan Pop a împlinit în acest an 80 de ani și e considerat unul dintre cei mai productivi si performanţi cercetători în domeniul matematicilor aplicate din lume, cu peste 480 de lucrări indexate în Web of Science, lucrări care au adunat aproape 5000 de citări independente.

Să mai spunem că facultatea de matematică și informatică a UBB e cea mai bine cotată facultate din Cluj în clasamentele internaționale.

Ceremonia în care sunt premiate aproape 50 de profesori din UBB e programată pentru luni la amiază în Aula Magna a universității (foto).

Ioan Pop s-a născut în 14 iunie 1937 în Reghin. A urmat cursurile facultății de matematică între 1957 și 1962, unde e licențiat – și de altfel aici a și rămas ca cercetător, de atunci și până la vârsta de 80 de ani: și-a început carierea de matematician la UBB încă din 1962, ca asistent cercetător, apoi lector, profesor asociat, profesor, și, din octombrie 2004, profesor emerit. Lista sa de publicații numără zece lucrări și peste 850 de articole. Numărul de citări în ultimii 15 ani depășește 8.000. Cele mai citate lucrări ale sale sunt International Journal of Heat and Mass Transfer, publicată alături de W. A. Khan și citată de 369 ori, și Int. J. Heat Mass Transfer, alături de alți patru autori, citată de 57 de ori.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Cursuri de specializare la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.
  • Articole similare